Σταθεροποίηση της κατάστασης το πρώτο εξάμηνο του έτους και σταδιακή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο με επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2014, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εαρινής έκθεσης για την ευρωπαϊκή οικονομία φέτος και του χρόνου.
 
Παράλληλα, η Κομισιόν θεωρώντας ότι έχουν περιοριστεί αισθητά οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι λόγω των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης στα κράτη μέλη, που άρχισαν να εφαρμόζονται από το 2011, αποφάσισε να εισηγηθεί μια πιο ήπια πολιτική στο δημοσιονομικό τομέα δίνοντας περισσότερο χρόνο σε χώρες της Ευρωζώνης προκειμένου να πετύχουν τους στόχους σχετικά με το δημόσιο έλλειμμα.
 
Όπως επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, το 2012 η οικονομία της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,6% και της ΕΕ κατά 0,3%. Για το 2013 προβλέπεται αρχικά σταθεροποίηση της κατάστασης και στη συνέχεια από τον Ιούνιο μια σταδιακή ανάκαμψη με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στην ΕΕ 0,1% ενώ θα υποχωρήσει στην Ευρωζώνη κατά 0,4%. Ωστόσο, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που ήδη ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια από την Ασία, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει της ευρωπαϊκές εξαγωγές με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι το 2014 η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1,2% και της ΕΕ κατά 1,4%.
 
Αρνητικό στοιχείο είναι η απασχόληση με την Κομισιόν, όπως είπε ο κ. Ρεν να μην αναμένει βελτίωση της κατάστασης φέτος, όπου εκτιμάται ότι η ανεργία στην ΕΕ θα αυξηθεί στο 12,2% του ενεργού πληθυσμού και στο σύνολο της ΕΕ στο 11,1%. Μάλιστα, η "ψαλίδα" μεταξύ των χωρών μελών θα συνεχίσει να είναι τεράστια με την Ελλάδα και την Ισπανία για παράδειγμα να αναμένουν ανεργία στο τέλος τους έτους της τάξης του 27% του ενεργού πληθυσμού και από την άλλη την Αυστρία να μην ξεπερνάει το 5%. Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται αντιστροφή της τάσης και βελτίωση της κατάστασης από το 2014, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα κάνει ότι μπορεί από την πλευρά της για την αναχαίτιση της ανεργίας καλώντας ταυτόχρονα τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να προχωρήσουν το συντομότερο στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
 
Στα αρνητικά επίσης το γεγονός ότι η παροχή ρευστότητας στις ΜΜΕ από τις τράπεζες εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένη, ενώ οι πιστώσεις στα νοικοκυριά αυξήθηκαν ελάχιστα στη διάρκεια του περασμένου έτους. Ο κ. Ρεν χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας την αύξηση της παροχής ρευστότητας στις ΜΜΕ οι οποίες δεν έχουν άλλη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές για την εξεύρεση κεφαλαίων.
 
Στις θετικές εξελίξεις ο κ. Ρεν προτάσσει την ομαλοποίηση της αγοράς ομολόγων, όπου χάρις τις σημαντικές προσπάθειες των κυβερνήσεων, αλλά και των υποστηρικτικών μέτρων της ΕΚΤ έχει βελτιωθεί σημαντικά η η βελτίωσης της αξιοπιστίας των χωρών μελών κι αυτό οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση των επιτοκίων.
 
Αναφορικά με το δημοσιονομικό τομέα, υπογράμμισε ότι από φέτος θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός εξυγίανσης όπου το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 0,75 του ΑΕΠ κατά μέσο όρο έναντι μείωση 1,50% το 2012. Κι αυτό ώστε να μπορέσουν οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα να συνδυάσουν την εξυγίανση με την παράλληλη λήψη αναπτυξιακών μέτρων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή σχεδιάζει να εισηγηθεί τη χορήγηση διετούς παράτασης στην επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ τόσο για τη Γαλλία όσο και την Ισπανία. Ωστόσο, για την με Γαλλία έθεσε ως προϋπόθεση την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, ενώ και για την Ισπανία είπε ότι αναμένει από την κυβέρνηση να επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα.
 
Χρονική παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή θα δοθεί σε άλλες δύο χώρες της Ευρωζώνης, την Ολλανδίας και τη Σλοβενία, ωστόσο αν και απέφυγε να την προσδιορίσει χρονικά εκτιμάται ότι θα είναι ετήσιας διάρκειας.
 
Αντίθετα, στην Ιταλία αναμένεται ότι το έλλειμμα θα παραμείνει φέτος κάτω του 3% ΑΕΠ με αποτέλεσμα στο τέλος Μαΐου να αναμένεται εισήγηση από την Κομισιόν για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και επιτήρησης.
 
Τέλος για τον πληθωρισμό ο Ολι Ρεν ανέφερε ότι συνεχίζει την πτωτική του πορεία λόγω κυρίως της υποχώρησης των διεθνών τιμών ενέργειας, ενώ αναμένει ότι η τάση αυτό θα συνεχιστεί και το 2013 θα κυμανθεί στην Ευρωζώνη στο 1,6% και στην ΕΕ στο 1,8%. Για το 2014 αναμένεται νέα μικρή υποχώρηση στο 1,5% και 1,7% αντίστοιχα.