News Local Τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις Τρόικας-Κυβέρνησης

Τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις Τρόικας-Κυβέρνησης

Σκληρότερους όρους θέτει τώρα η Τρόικα και ειδικότερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να αποδεχθεί να προχωρήσει σε δανεισμό της Κύπρου. Όπως πληροφορούμαστε, χθες στην Κεντρική Τράπεζα υπήρξαν έντονες συζητήσεις σε σχέση με το ποσόν που χρειάζονται οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, με το ΔΝΤ να μην αποδέχεται πια ούτε το ακραίο σενάριο της Pimco που δείχνει το ποσόν στα 8,8 δισεκατομμύρια. Απαιτεί όπως το ποσόν ανέλθει στα 10 δισεκατομμύρια, καθιστώντας, χωρίς καμία αμφιβολία πια, το δημόσιο χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο.

Πέραν του ποσού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ηγέρθη χθες άλλο ένα θέμα, το οποίο προκαλεί καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση. Ενώ  είχε ετοιμασθεί ένα προσχέδιο με τους όρους εντολής του οίκου, ο οποίος θα αναλάμβανε την έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως συμφωνήθηκε στο Γιούρογκρουπ, χθες το κλιμάκιο της Τρόικας ζήτησε να το επανεξετάσει, ενώ είχε αρχικά συμφωνήσει με αυτό.

Ανέβαλαν την αναχώρηση

Οι δύο νέες απαιτήσεις της Τρόικας συζητήθηκαν τόσο στις συναντήσεις  στην Κεντρική Τράπεζα όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου οι συζητήσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα. Κύκλοι του Υπουργείου ανέφεραν στην εφημερίδα μας ότι οι διαπραγματεύσεις όσο περνούν οι ημέρες γίνονται σκληρότερες, με την Τρόικα να προβάλλει  καθημερινά νέες απαιτήσεις. Λόγω ακριβώς της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων, αναβλήθηκε η αναχώρηση από την Κύπρο τού κλιμακίου, που ήταν προγραμματισμένη για χθες, αφού κρίθηκε σκόπιμο όπως οι επαφές συνεχισθούν και το Σαββατοκύριακο.

Να σημειωθεί ότι, όπως πληροφορούμαστε, το ποσόν των 10 δισεκατομμυρίων είχε αρχικά υπολογισθεί από το ΔΝΤ πριν καν γίνει ο διαγνωστικός έλεγχος της Pimco. Για το ίδιο ποσόν μίλησε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, σε παλαιότερες δηλώσεις του και είχε περιληφθεί -ως ενδεικτικό όμως- και στο μνημόνιο, το οποίο η απελθούσα κυβέρνηση Χριστόφια είχε συμφωνήσει. Μετά την έρευνα, η οποία κατέδειξε ως ακραίο σενάριο τα 8,8 δις και ως βασικό τα 5,9 δις, το ΔΝΤ διαφώνησε και χθες επανέφερε στο τραπέζι τη δική του αρχική εκτίμηση των 10 δις. Το ΔΝΤ απέρριψε επίσης και το αίτημα της νέας Κυβέρνησης για αποδοχή του βασικού σεναρίου αρχικά με πιστωτικό όριο στη βάση του ακραίου σεναρίου, διάρκειας τριών χρόνων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αν και εφόσον το χρειασθούν οι τράπεζες. Το αίτημα αυτό υπέβαλε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον με τον Α' Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή  του ΔΝΤ, David Lipton (Λεπτομέρειες στη σελίδα 12).

Στην Αθήνα για βοήθεια ο Πρόεδρος

Oι νέες απαιτήσεις της Τρόικας καθιστούν επιτακτικότερη την εφαρμογή του σχεδίου Β’, το οποίο, σύμφωνα με το προεδρικό περιβάλλον, έχει ήδη ετοιμασθεί. Προς τούτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανιδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ενώ αύριο Κυριακή αναχωρεί για την Αθήνα, όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Όπως ήδη έγραψε η εφημερίδα μας, ο κ. Αναστασιάδης θα ζητήσει βοήθεια από την ελληνική Κυβέρνηση σε σχέση με τη στήριξη του κομματιού εκείνου των κυπριακών τραπεζών που έχουν τις εργασίες τους στην Ελλάδα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσόν που θα χρειαστεί για τη στήριξη ανέρχεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Πρόεδρος θα στηρίξει το αίτημά  του στο γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες υποχρεώθηκαν να πάρουν μέρος στο κούρεμα του ελληνικού χρέους με ποσόν του ανήλθε στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για συμμετοχή των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό κούρεμα, χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα, ελήφθη από τον Πρόεδρο Χριστόφια στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου του 2011. Στο πλαίσιο των προσπαθειών του Προέδρου Αναστασιάδη να εξασφαλίσει βοήθεια σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου εντάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, και η χθεσινή συνάντησή του με τον πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία  Βιάτσεσλαβ Σούμσκι.

Χθες, εξάλλου, ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα είπε πως οι υποσχέσεις ότι μετά τη φυγή του από την Κυβέρνηση «όλα θα πάνε καλά, δεν έχουν αντίκρισμα». Αφού σημείωσε ότι παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, ευχήθηκε όπως «οι απαιτήσεις της Τρόικας, οι παλιές και οι νέες, γιατί προστίθενται ολοένα και νέες απαιτήσεις, αντιμετωπιστούν με την παλληκαριά την οποία έδειχναν ως πρόσφατα οι σημερινοί κυβερνώντες».

«Εύχομαι να γίνει αυτό το πράγμα και εγώ τουλάχιστον προσωπικά θα στηρίξω μιαν τέτοιαν αντιμετώπιση της κατάστασης», ανέφερε και τόνισε ότι είναι σαφές πως τα πράγματα παραμένουν δύσκολα.

Έρχονται κι άλλοι Γερμανοί

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο αντιπροσωπία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, σε συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε αυτήν την εβδομάδα  στο νησί η Επιτροπή Οικονομικών και Τεχνολογίας του γερμανικού Κοινοβουλίου.

 Σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες, η επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερμανίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τριήμερο 10-12 Απριλίου. Στις 11 Απριλίου το πρωί, οι Γερμανοί βουλευτές αναμένεται να έχουν συνάντηση με διάφορους κρατικούς αξιωματούχους και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.  Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, οι Γερμανοί βουλευτές επισκέπτονται αυτήν την περίοδο την Κύπρο γιατί θέλουν να έχουν ιδίαν αντίληψη των κυπριακών θέσεων στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και ενόψει του γεγονότος ότι η δανειακή σύμβαση για στήριξη της κυπριακής οικονομίας που θα υπογραφεί μεταξύ Κύπρου και διεθνών δανειστών θα χρειαστεί στη συνέχεια και την  έγκριση της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας.

Μικρή η οικονομία, μεγάλος ο κίνδυνος, λέει ο Ντράγκι

Σε προειδοποιήσεις για την κατάσταση της οικονομίας στην Κύπρο και τους κινδύνους οι οποίοι είναι δυνατόν να προκληθούν στην Ευρωζώνη, προέβη προχθές ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι,  ο οποίος είπε ότι ναι μεν η οικονομία της Κύπρου είναι μικρή, ο συστημικός κίνδυνος, όμως, που μπορεί να προκαλέσει, δεν είναι μικρός. Τόνισε, επίσης, ότι είναι πολύ σημαντικό η κυπριακή Κυβέρνηση να αποδεχθεί τον διεθνή έλεγχο για την εφαρμογή της νομοθεσίας για ξέπλυμα χρήματος.

Αναφέρθηκε και στο θέμα του ελέγχου της εφαρμογής της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, εκφράζοντας τη θέση ότι «είναι πολύ σημαντικό» η κυπριακή Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να ξαναδεί τη νομοθεσία της για το θέμα, ενώ σημείωσε το γεγονός ότι η Λευκωσία συμφώνησε σε εξωτερικό έλεγχο του τραπεζικού της συστήματος για να διασφαλιστεί ότι είναι σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα κατά του ξεπλύματος, ως όρο για να λάβει τη διάσωση που έχει καθυστερήσει πολύ.

Top