Οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν περισσότερες γυναίκες στην εξουσία στις αναπτυσσόμενες χώρες
Έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που έγινε για λογαριασμό της Κομισιόν, παραμονές της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας 2013, καταδεικνύει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί πως η παρουσία περισσότερων γυναικών σε θέσεις πολιτικής εξουσίας στις αναπτυσσόμενες χώρες θα έκανε την κατάσταση καλύτερη.
Παράλληλα, στοιχεία του 2011 που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat για το ποσοστό γυναικών σε διάφορα επαγγέλματα, κατατάσσουν την Κύπρο στην τελευταία θέση στην ΕΕ σε παρουσία γυναικών σε διευθυντικές θέσεις επιχειρήσεων. Αντίθετα, η παρουσία τους είναι κοντά σε μέσο όρο σε επαγγέλματα του τομέα της εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με την μεγαλύτερη παρουσία γυναικών στην αποφυγή πολέμων, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις συνθήκες διαβίωσης.
Ειδικότερα, το 65% του συνόλου των Ευρωπαίων, το 55% των Κυπρίων και το 61% των Ελλήνων θεωρούν ότι με περισσότερες γυναίκες στην πολιτική εξουσία θα αποτρέπονταν ευκολότερα οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι.
Το 78% του συνόλου των Ευρωπαίων, το 76% των Κυπρίων και το 78% των Ελλήνων θεωρούν ότι με την ενισχυμένη παρουσία των γυναικών στην πολιτική εξουσία τα πράγματα θα ήταν καλύτερα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το 72% των Ευρωπαίων, το 69% των Κυπρίων και το 68% των Ελλήνων, πιστεύουν ότι οι συνθήκες διαβίωσης θα ήταν καλύτερες στις αναπτυσσόμενες χώρες εάν η παρουσία γυναικών στην πολιτική εξουσία ήταν μεγαλύτερη.
Περισσότεροι από 9 στους 10 Ευρωπαίους ήταν της γνώμης ότι η ισότητα των φύλων βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κοινωνίες εν γένει και ότι όλα τα προγράμματα ενίσχυσης πρέπει να λαμβάνουν ιδιαιτέρως υπόψη τα δικαιώματα των γυναικών.
Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα προβλήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες επηρεάζουν τους άνδρες και τις γυναίκες, οι περισσότεροι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι γυναίκες υφίστανται περισσότερο τις συνέπειες απ` ό,τι οι άντρες από τη φυσική βία (83 %), καθώς και από τα προβλήματα πρόσβασης στην εκπαίδευση (63 %), από την έλλειψη σεβασμού στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και από την έλλειψη εισοδήματος/εργασίας (αμφότερα 61 %).
«Θέτουμε τις γυναίκες στο επίκεντρο κάθε μας δραστηριότητας, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε τα προγράμματα ενίσχυσης να λαμβάνουν υπόψη τις γυναίκες σε κάθε τι, από την εκπαίδευση έως την υγειονομική περίθαλψη, τη γεωργία και την ενέργεια, γι’αυτό είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος που διαπιστώνω ότι στην πλειονότητά τους οι Ευρωπαίοι συμφωνούν με τη συγκεκριμένη προσέγγιση», τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος για την ανάπτυξη Άντρις Πίμπαλγκς.
Αναφορικά με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό γυναικών που εργάζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (εκπαιδευτικοί) ανέρχονταν το 2011 στο 85% στο σύνολο της ΕΕ και στο 83% στην Κύπρο. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το ποσοστό για την ΕΕ και την Κύπρο ήταν 59%, ενώ στην τριτοβάθμια το ποσοστό των γυναικών ήταν 40% στην ΕΕ και 39% στην Κύπρου.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2011 το ποσοστό γυναικών σε διευθυντικές θέσεις επιχειρήσεις ήταν 33% στην ΕΕ, 25% στην Ελλάδα και 15% στην Κύπρο.