News Local Σάλος μετά το «αιγυπτιακό χαστούκι»

Σάλος μετά το «αιγυπτιακό χαστούκι»

Μένεα εναντίον του Αρχηγού της Αστυνομίας αλλά και της Κυπριακής Κυβέρνησης πνέει ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), μετά το γνωστό περιστατικό με την Αιγύπτια Πρέσβειρα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. 

Το Sigmalive επικοινώνησε για το θέμα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, Ανδρέα Συμεού,  ο οποίος φανερά ενοχλημένος από τη συμπεριφορά της Πρέσβειρας έναντι των μελών  της αστυνομίας αλλά και από την κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζητήσει συγγνώμη για το συμβάν, εξέφρασε την απόφαση του Συνδέσμου να προχωρήσει σε ιδιωτική/ποινική ή πολιτική αγωγή κατά της Πρέσβειρας, με στόχο την ηθική ικανοποίηση και αποζημίωση των αστυνομικών που δέχθηκαν την επίθεση.

«Τη Δευτέρα, θα συναντηθούμε με την ΠΑΣΥΔΥ και τους νομικούς συμβούλους προκειμένου να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Συμεού.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΚ  γνωστοποίησε ότι Ε/κ αστυνομικοί, μέλη της φρουράς της Πρέσβειρας είχαν στο παρελθόν παραπονεθεί για απρεπή συμπεριφορά από την ίδια, με αναφορές για φωνές και ύβρεις σε βάρος τους.  Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Συμεού, είχαν αποστείλει σχετική ενημερωτική επιστολή στον Αρχηγό του Σώματος, ο οποίος, ωστόσο, δεν έκανε καμία κίνηση. «Ο Αρχηγός έπρεπε να ενημερώσει το Προεδρικό και το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά, αλλά δεν το έπραξε», σημείωσε.

Επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Συμεού και κατά της κίνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζητήσει συγγνώμη για τη σύλληψη της Πρέσβειρας, μετά το χαστούκι που έδωσε στην αστυνομικό.  Ο Πρόεδρους του ΣΑΚ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε καμία σύλληψη της Πρέσβειρας. «μετά το περιστατικό», πρόσθεσε, «η Πρέσβειρα έπρεπε να απομακρυνθεί από το σημείο για την αποφυγή περαιτέρω έντασης, και αυτό έπραξαν τα μέλη μας, τα οποία και συγχαίρουμε για την συμπεριφορά τους».

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης, το Σίγμα και το Sigmalive έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του αεροδρομίου, στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα το περιστατικό και το χαστούκι που δέχθηκε η αστυνομικός από την Πρέσβειρα της αιγύπτου
Σημειώνεται πως μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, η κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία δήλωση.    

 

Σάλος μετά το βίντεο

Στο μεταξύ, σάλο προκάλεσε το βίντεο που δημοσιοποίησαν χθες  βράδυ το Σίγμα και το Sigmalive  με το Αιγυπτιακό χαστούκι, όπως καταγράφηκε από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

O ΔΗΣΥ μιλά για διπλωματική κατάπτωση , τονίζοντας ότι απολογηθήκαμε με την ουρά στα σκέλια.

Από την άλλη, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου απαντώντας στον Χάρη Γεωργιάδη επικαλέστηκε τη χθεσινοβραδινή παρέμβαση του Ιωάννη Κασουλίδη στις «Τομές στα Γεγονότα», σύμφωνα με την οποία ορθώς η κυπριακή Δημοκρατία απολογήθηκε στην Αίγυπτο για το συμβάν, καθώς, σύμφωνα με την σύμβαση της Βιέννης, οι Πρεσβευτές κρατών έχουν ασυλία και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συλληφθούν.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Δημήτρης Παπαδάκης εξέφρασε μεταξύ άλλων τη θέση ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προβεί σε διάβημα προς την Αίγυπτο.

Σημειώνεται πως μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, η κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία δήλωση.   

Το περιστατικό συνέβη στις 29 Δεκεμβρίου.  Η πρέσβειρα της Αιγύπτου επιθυμούσε να συνοδεύσει συγγενικά της πρόσωπα μέχρι την αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου Λάρνακας. Γυναίκα αστυνομικός της εξήγησε ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι διπλωμάτες δεν εξαιρούνται του ελέγχου και δεν επιτρέπεται η παρουσία της στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου.

Ακολούθησε ένταση και τότε, η πρέσβειρα χαστούκισε στο μάγουλο την αστυνομικό, προκαλώντας οίδημα και εκχυμώσεις.
Στη συνέχεια, η Αιγύπτια διπλωμάτης οδηγήθηκε στο γραφείο του Αρχιλοχία και αντί να δώσει εξηγήσεις,  του επιτέθηκε, του τράβηξε τα μαλλιά και τον εξύβρισε.
 

Top