Μετά απο 67 χρόνια ιστορίας, οι Κυπριακές Αερογραμμές, έκλεισαν τα φτερά τους στις 9/1/2015, μετά την απόφαση της Κομισιόν, ότι οι ενισχύσεις που λάμβανε από κράτος η εταιρεία, ήταν ασυμβίβαστες. To SigmaLive κάνει μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της εταιρείας.
Για πρώτη φορά από το 1947 η Κύπρος μένει χωρίς κρατικό αερομεταφορέα, παρά τους αγώνες των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια για .
Η ιστορία
Οι Κυπριακές Αερογραμμές (Κυπριακές Αερογραμμές Δημόσια Λτδ) ιδρύθηκαν το 1947 και ως ο κρατικός αερομεταφορέας της χώρας αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του αεροπορικού δικτύου που συνδέει την Κύπρο με το εξωτερικό, ενώ παράλληλα έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην μεταφορά τουριστών από και προς το νησί. Με δρομολογημένες κυρίως πτήσεις σε χώρες της Ευρώπης και Μέσης Ανατολής οι Κυπριακές Αερογραμμές πραγματοποιούσαν ετήσια γύρω στις επτά χιλιάδες πτήσεις μεταφέροντας περίπου 1,3 εκατομμύρια επιβάτες.
Κύριοι προορισμοί των Κυπριακών Αερογραμμών υπήρξαν : Άμστερνταμ, Αθήνα, Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Μόσχα, Μόναχο, Παρίσι, Σόφια, Θεσσαλονίκη, Ζυρίχη, Τελ Αβίβ, Βηρυτός. Το δίκτυο της Εταιρείας διευρύνεται και καλύπτει πέραν των 10 προορισμών με την συμπερίληψη αεροδρομίων όπου πραγματοποιούνται πτήσεις στη βάση συμφωνιών κοινού κωδικού με άλλες αεροπορικές εταιρείες.
Πέραν της μεταφοράς επιβατών και φορτίου, οι Κυπριακές Αερογραμμές προσφέρουν υπηρεσίες τροφοδοσίας και μηχανικής υποστήριξης σε άλλες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις στην Κύπρο. Διαθέτουν επίσης υπηρεσία πώλησης εμπορευμάτων εν πτήσει.
Οι Κυπριακές Αερογραμμές αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ποιότητα του προϊόντος που προσφέρουν. Τόσο η εξυπηρέτηση στην Οικονομική Θέση (Aphrodite), όσο και στην Επιχειρηματική Θέση (Apollo) μπορεί να συγκριθούν με τις αντίστοιχες θέσεις των καλύτερων αεροπορικών εταιρειών.
Ο στόλος των Κυπριακών Αερογραμμών αποτελείται από έξι αεροσκάφη τύπου Airbus 320.
Το έμβλημα των Κυπριακών Αερογραμμών απεικονίζει το αγρινό (σε ιπτάμενη μορφή) που είναι μοναδικό ενδημικό ζώο που ζει ελεύθερα στα βουνά της Κύπρου.