Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 345 μεταναστών από τη Συρία, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοιάριο περίπου 50 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάφου, και το οποίο είχε στείλει σήμα για βοήθεια λόγω των ισχυρών ανέμων και θαλασσοταραχής που επικρατούν στην περιοχή.

Οι  μετανάστες διασώθηκαν από το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia, το οποίο έπλεε στην περιοχή και έσπευσε στο σημείο του πλοιαρίου. Η περισυλλογή και επιβίβαση όλων των ξένων υπηκόων ολοκληρώθηκε στις 2.30 μμ και το κρουαζιερόπλοιο απέπελυσε στο Λιμάνι Λεμεσού, γύρω στις 20:30 το βράδυ.

Από τους 345 αλλοδαπούς, οι 293 είναι ενήλικες και οι υπόλοιποι 52 παιδιά. Η περισυλλογή τους ολοκληρώθηκε ομαλά, χωρίς τον οποιοδήποτε τραυματισμό.

Οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι έτοιμες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την υποδοχή, ιατρική περίθαλψη και φιλοξενία τους σε ειδικό χώρο. Για το σκοπό αυτό έχει συγκληθεί η τελική συντονιστική σύσκεψη στο ΚΣΕΔ.

Μιλώντας στο SigmaLive, o Διευθυντής της Εταιρείας Salamis Cruise Lines, Κίκης Βασιλείου συνεχάρη  τον καπετάνιο και το πλήρωμα του Salamis Filoxenia για την όλη επιχείρηση.

 

Name


Στο Λιμάνι Λεμεσού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών: Αρχή Λιμένων,  Αστυνομία,  Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης,  Ερυθρός Σταυρός, Πολιτική Άμυνα κ.ά.

Καταρτίστηκε σχέδιο για την υποδοχή των μεταναστών

Όπως αποφασίστηκε στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έκτακτης υπηρεσιακής σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών, η υποδοχή των διασωθέντων θα γίνει στο λιμάνι της Λεμεσού και αφού πραγματοποιηθεί ένας πρώτος υγειονομικός έλεγχος και αιμοληψία, για σκοπούς διερεύνησης τυχόν μεταδοτικών νοσημάτων, θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε συγκεκριμένο χώρο φιλοξενίας στην περιοχή Λευκωσίας και συγκεκριμένα στην Κοκκινοτριμιθιά (Στρατόπεδο Πουρνάρα).

Οι αρχές της Δημοκρατίας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχουν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα τόσο για την προστασία του προσωπικού, το οποίο θα εμπλακεί στη διαδικασία υποδοχής, μεταφοράς και διαμονής τους, όσο και των ίδιων των διασωθέντων, από πλευράς υγείας και παροχής της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας και της όποιας επιπρόσθετης περίθαλψης χρειαστεί.

Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν τα καθήκοντα και υποχρεώσεις της κάθε υπηρεσίας, σε σχέση με την υλοποίηση του πιο πάνω σχεδίου. Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτει, παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της όλης επιχείρησης, καθώς και την άρτια ανταπόκριση των αρμοδίων υπηρεσιών του (Πολιτική Άμυνα, Υπηρεσία Ασύλου, Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων) στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης.

Name
 

Σε επιφυλακή το Νοσοκομείο Λεμεσού

Ο Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Χρυσόστομος Ανδρονίκου, ανέφερε με τη σειρά του ότι γιατροί και νοσηλευτές θα βρίσκονται απόψε στο Λιμάνι Λεμεσού, για να εξετάσουν τους μετανάστες και αν κριθεί αναγκαίο θα διακομιστούν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Ανδρονίκου, το προσωπικό του νοσοκομείου είναι σε επιφυλακή και αν χρειαστεί θα κληθεί να βοηθήσει.

Το χρονικό

Η περιπέτεια των μεταναστών ξεκίνησε το πρωί. Το  Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης έλαβε στις  06:25 το πρωί  σήμα κινδύνου μέσω ασυρμάτου από μικρό σκάφος, το οποίο έπλεε 50 Ναυτικά Μίλια ΝΔ της Πάφου.

Για παροχή βοήθειας έσπευσε λίγο μετά την 1,το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και επικρατεί θαλασσοταραχή.

Ικανοποίηση Υπ. Δικαιοσύνης για την επιχείρηση διάσωσης

Αρκετά ικανοποιητικά ανταποκρίθηκαν όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όσον αφορά στην επιχείρηση διάσωσης μεταναστών που εντοπίστηκαν σε ψαροκάικο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου.

Άρχισε, πρόσθεσε, άμεσα ο συντονισμός μεταξύ των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Άμυνας κατ` αρχήν σε επίπεδο πολιτικό. Δόθηκαν οι οδηγίες, είπε, «να ενεργήσουν όλες οι υπηρεσίες κατά τρόπο, ώστε να ανταποκριθούμε στη βασική μας υποχρέωση που συνιστά τη διασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς των αλλοδαπών στην Κύπρο και επιπρόσθετα να εξετάσουμε μια, μια των περιπτώσεων, συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία, ούτως ώστε να μπορούμε να συμμορφωθούμε με όλες τις υποχρεώσεις μας».

«Ο κάθε ένας ανέλαβε τη δική του ευθύνη και νομίζω ότι ανταποκριθήκαμε αρκετά, μπορώ να πω, ικανοποιητικά, τουλάχιστον μέχρι τώρα όσον αφορά τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε», κατέληξε.


Υπουργική σύσκεψη το απόγευμα για το θέμα
 

Εξάλλου, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πολύωρη στα γραφεία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα. Στη σύσκεψη εκτός από τους δύο Υπουργούς Άμυνας και Δικαιοσύνης, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του ΥΠΕΞ, του ΥΠΕΣ, των Ιατρικών Υπηρεσιών, του ΚΣΕΔ, της Αστυνομίας, της Αρχής Λιμένων, της Πολιτικής Αμυνας και γενικά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας που λαμβάνουν μέρος σε θέματα έρευνας και διάσωσης.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι η σύσκεψη «πραγματοποιείται για να διαχειριστούμε κάθε λεπτομέρεια που θα προκύψει στη συνέχεια, δηλαδή την αποβίβαση και όλα τα δεδομένα που μπορεί να προκύψουν στα πλαίσια της αποβίβασης, της μεταφοράς τους σε χώρο φιλοξενίας».

Πρόσθεσε ότι «οι ενέργειες μας στα πλαίσια της έρευνας και διάσωσης έχουν στεφθεί με επιτυχία», προσθέτοντας ότι «αυτό που προσπαθούμε να δούμε και εξετάζουμε είναι το κάθε σενάριο, το οποίο μπορεί να προκύψει στη συνέχεια».

Επί τάπητος το τι θα γίνει με τους μετανάστες

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τους μετανάστες ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως «με βάση τις διεθνείς συμβάσεις έχουμε υποχρέωση αυτούς που περισυλλέγουμε στα πλαίσια της έρευνας και διάσωσης να τους μεταφέρουμε σε χώρο φιλοξενίας και στη συνέχεια να δούμε τι εκείνο το οποίο θα γίνει εάν δηλαδή θα επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους ή εάν υπάρχει άλλος προορισμός. Θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια, είμαστε σε επαφή και με τους διεθνείς οργανισμούς, Ηνωμένα Εθνη και άλλους για να χειριστούμε το θέμα στα πλαίσια των διεθνών συμβάσεων» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, ερωτηθείς κατά πόσον με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα χειρίζεται από τώρα και στο εξής αφίξεις και άλλων μεταναστών από την εμπόλεμη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο κ. Φωκαϊδης απάντησε πως «αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί και μας προβληματίζει. Είναι υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν και εφόσον υπάρχει κίνδυνος ζωής και εκπέμπεται σήμα κινδύνου από πλοιάριο το οποίο κινδυνεύει εντός του χώρους ευθύνης μας, εντός του χώρου έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι υποχρέωση μας με βάση διεθνείς συνθήκες να παρέμβουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Είναι όντως συνέχισε «ένα ζήτημα που μας προβληματίζει εάν και κατά πόσον λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη περιοχή μας να έχουμε και στη συνέχεια ανάλογα περιστατικά. Είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό που αφορά μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών» είπε.

Σε ερώτηση εάν έχουν ενημερωθεί διεθνείς οργανισμοί για παροχή βοήθεια στην Κύπρο προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Υπουργός απάντησε πως «το Υπουργείο Εξωτερικών, εκπρόσωπος του οποίου βρίσκεται στη σύσκεψη, αναλαμβάνει τα διαβήματα σε διπλωματικό επίπεδο».