Τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας με στόχο τη μείωση των τιμών των φαρμάκων παρουσίασε σήμερα ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Φίλιππος Πατσαλής σε κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών επιτροπών Υγείας και Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Πατσαλής είπε ότι «το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει εντός αυτού του μήνα στη λήψη απόφασης για επικαιροποίηση των τιμών. Αυτό το πρώτο μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί την 1 Ιανουαρίου 2015 και θα μειώσει τις τιμές των φαρμάκων».
Ανέφερε ότι «το δεύτερο μέτρο είναι η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, η οποία θα στηριχθεί στις εισηγήσεις της επιτροπής ελέγχου τιμών των φαρμάκων και της μελέτης που έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».
«Θα ληφθούν αποφάσεις για την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής εντός του μήνα αυτού και αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί μέχρι τον Μάρτιο του 2015 κάτι που θα επιφέρει πρόσθετη μείωση των τιμών στα φάρμακα», πρόσθεσε.
Το τρίτο μέτρο, συνέχισε, « είναι η αλλαγή της σύνθεσης της επιτροπής ελέγχου τιμών των φαρμάκων».
«Αναμένουμε ότι με τα μέτρα αυτά θα αλλάξουμε τις τιμές των φαρμάκων και θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές της τάξης του 10%», προσθέτοντας ότι «με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα ενοποιηθεί ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας των φαρμάκων και με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ την 1η Ιανουαρίου του 2016 αναμένουμε ότι θα έχουμε ακόμη μια μεγαλύτερη μείωση στις τιμές των φαρμάκων».
Ο Υπουργός είπε ότι μετά από επαφές που είχε με τους φαρμακοκατασκευαστές, φαρμακοεισαγωγείς και τους φαρμακοποιούς τους ζήτησε «κατά πόσον θα μπορούσαν αυτόβουλα, εθελούσια να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων ή του κέρδους τους κατά 10% ούτως ώστε να μην μπούμε στην αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής πριν από το ΓΕΣΥ που αναμένεται να εφαρμοστεί στο θέμα των φαρμάκων σε περίπου 18 μήνες».
Όπως είπε, «δεν υπήρξε ανταπόκριση και έτσι η απόφαση είναι να προχωρήσουμε πριν το τέλος Σεπτεμβρίου στην αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στα φάρμακα».
ΔΗΣΥ: Μεγάλα περιθώρια μείωσης
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου είπε ότι «από μια προσεκτική μελέτη των στοιχείων και εγγράφων τα οποία είχε ενώπιον της σήμερα η επιτροπή ελέγχου έγινε αντιληπτή η μεγάλη αποτυχία του κράτους αλλά και των διαδοχικών κυβερνήσεων να θέσουν ένα φρένο στην αλματώδη αύξηση στις τιμές των φαρμάκων καθώς επίσης και την αποτυχία να θέσουν σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου των εν λόγω τιμών».
Ο κ. Γεωργίου είπε ότι «υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για μείωση των τιμών των φαρμάκων και εξοικονόμησης πόρων για το κράτος καθώς επίσης και για τον Κύπριο πολίτη».
Ανέφερε ότι «με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ σε 18 μήνες θα επέλθει μια μείωση στις τιμές των φαρμάκων μεταξύ 30 -40%».
ΑΚΕΛ: Παραμένουν ερωτήματα
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι «το ερώτημα που έχουμε θέσει και εκκρεμεί είναι όταν ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωνε φθηνότερα φάρμακα τι ακριβώς εννοούσε; Εννοούσε ότι θα έχουμε τις νέες επικαιροποιημένες τιμές των φαρμάκων όπως αποφασίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση του 2012;»
«Ο Υπουργός αναφέρεται σε οριζόντια μείωση για όλα τα φάρμακα ανεξάρτητα από την επικαιροποίηση; Αυτά είναι θέματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν», είπε.
Σχολιάζοντας το πόρισμα έρευνας που επιρρίπτει ευθύνες στους πρώην Υπουργούς Χρίστο Πατσαλίδη και Σταύρο Μαλά για τις τιμές των καυσίμων, είπε ότι «ο ίδιος ο Υπουργός σήμερα δήλωσε ότι όντως παραβιάστηκαν οι όροι εντολής του ερευνώντος λειτουργού διότι σύμφωνα με αυτούς έπρεπε ο λειτουργός να περιοριστεί σε μια διοικητική έρευνα και όχι να επιδιώξει να αναδείξει πολιτικές ευθύνες».
Όπως είπε, «στήθηκε μια πολύ κακόγουστη φάρσα , προσθέτοντας ότι ο «ίδιος ο Υπουργός φάνηκε να υιοθετεί το πόρισμα». Είπε ότι «υποχρέωση του ήταν όταν το παραλάμβανε από τον ερευνώντα λειτουργό και διαπίστωνε ότι είχε παραβεί τους όρους εντολής να μην το υιοθετήσει, να το επιστρέψει και να ζητήσει διόρθωση της έκθεσης», κάνοντας λόγο «για φθηνά επικοινωνιακά κόλπα».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της κα. Χαραλαμπίδου για το πόρισμα που επιρρίπτει ευθύνες στους δύο πρώην Υπουργούς Υγείας, ο κ. Πατσαλής είπε ότι «η ουσία αυτού του θέματος είναι ότι πιθανόν να υπήρξαν σφάλματα ή παραλείψεις από λειτουργούς των φαρμακευτικών υπηρεσιών οι οποίες κόστισαν σχεδόν 30 εκ. ευρώ στον πολίτη».
ΔΗΚΟ: Αλλαγή τρόπου υπολογισμού
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε ότι «στόχος και επιδίωξη όλων μας πρέπει να είναι η μείωση των φαρμάκων».
«Ένα από τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ο Υπουργός προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι συχνές επικαιροποιήσεις των τιμών των φαρμάκων. Πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο και μπορεί δύο φορές, δηλαδή κάθε εξάμηνο».
Είπε, επίσης, ότι «ένας άλλος τρόπος που μπορεί να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων είναι και η αλλαγή του σημερινού τρόπου που υπολογίζονται οι τιμές των φαρμάκων, λαμβάνοντας υπόψη 4 χώρες, μια ακριβή χώρα, δύο μεσαίες χώρες και μια φθηνή χώρα στα φάρμακα».
«Η πρόταση η δική μας ήταν η ακριβή χώρα να μην λαμβάνεται υπόψη και να λαμβάνεται υπόψη δύο μεσαίες και δύο φτηνές χώρες γιατί αυτό εφαρμόζεται και σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».
ΕΔΕΚ: «Καυτή πατάτα»
Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι « οι τιμές των φαρμάκων είναι ένα θέμα που ταλανίζει την κοινή γνώμη εδώ και πάρα πολλά χρόνια και επί πολλών κυβερνήσεων».
Όπως είπε, οι τιμές των φαρμάκων είναι «μια καυτή πατάτα» απόλυτα συνδεδεμένη με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
Ως ΕΔΕΚ, είπε, « θέλουμε να χαιρετίσουμε την πρόθεση του Υπουργού για καθολική μείωση των φαρμάκων. Μας έχουν δοθεί κάποια χρονοδιαγράμματα τα οποία εμείς θα παρακολουθούμε και είναι σημαντικό να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα».
Ελπίζουμε ότι «με τη νέα τιμολογιακή πολιτική και με τις προτιθέμενες αλλαγές που δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας θα επιτευχθεί η μείωση των τιμών».
Οικολόγοι: «Φαρμάκι» τα φάρμακα
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «τα φάρμακα στην Κύπρο έχουν τιμές ‘φαρμάκι’. Δεν είναι δυνατόν να συζητούμε για τιμές φαρμάκων και να αποδεικνύεται ότι γίνεται αποδεκτό λογικό κέρδος για τους φαρμακοποιούς της τάξης του 33% με 37%».
«Υπάρχει οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κύπρο αυτή τη στιγμή που να διεκδικεί και να επιτυγχάνει κέρδος πάνω στον προϊόν που πωλεί 33 και 37%; Αν είναι δυνατόν», είπε και πρόσθεσε ότι « μιλάμε για αισχροκέρδεια την οποία φαίνεται ότι νομιμοποιεί μέχρι αυτή τη στιγμή η ίδια η Κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, αφού αυτό το κέρδος νομιμοποιείται μέσα από τις αποφάσεις των αρμοδίων υπουργείων».
Ο κ. Περδίκης είπε ότι το γεγονός ότι ο κύπριος καταναλωτής έχει πληρώσει τα τελευταία χρόνια 24 εκ. ευρώ «καπέλο» για τα φάρμακα στον ιδιωτικό τομέα νομίζω είναι ένα σκάνδαλο που θα πρέπει να διερευνηθεί και να έχει επιτέλους υπευθύνους που θα πρέπει να πληρώσουν.
Παρών οι πρώην υπουργοί
Στη σημερινή συνεδρία παρέστησαν και οι πρώην Υπουργοί Υγείας Σταύρος Μαλάς και Χρήστος Πατσαλίδης οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικής τους θητείας για μείωση των τιμών των φαρμάκων, ενώ απέρριψαν ταυτόχρονα την έκθεση του Υπουργείου Υγείας η οποία του επιρρίπτει ευθύνες για τις αυξημένες τιμές των καυσίμων.
Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι δεν κλήθηκαν να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις ως επίσης ότι κάποια στοιχεία της έρευνας «είναι το λιγότερο αυθαίρετα».
Ο κ. Μαλάς σε επιστολή που κατέθεσε στη κοινή επιτροπή Ελέγχου και Υγείας αναφέρεται στις αποφάσεις που έλαβε ως Υπουργός σε σχέση με τις τιμές των φαρμάκων, υποδεικνύοντας ότι αυτές δεν έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον .
Σχολιάζοντας τη διοικητική έρευνας εναντίον λειτουργών των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, είπε ότι «η διοικητική έρευνα ξέφυγε από τους όρους εντολής της και επί της ουσίας προέβαινε σε αυθαίρετα συμπεράσματα».
Παρέπεμψε παράλληλα σε επιστολή ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2014 που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδεικνύοντας ότι ο Πρόεδρος αξιολόγησε το περιεχόμενο της επιστολής του ως απολύτως δικαιολογημένο και επιλήφθηκε του θέματος στο βαθμό που αφορά τις ενέργειες Υπουργών. Κάλεσε, τέλος, τις επιτροπές να λάβουν υπόψη την τοποθέτηση του Προέδρου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ