News Local SOS εκπέμπει ο πλανήτης εξαιτίας του Ισλαμικού Κράτους

SOS εκπέμπει ο πλανήτης εξαιτίας του Ισλαμικού Κράτους

Μια νέα απειλή επικρέμαται  πάνω από τον πλανήτη. Πρόκειται για τη ραγδαίως αναπτυσσόμενη εξτρεμιστική οργάνωση τζιχαντιστών ISIS ή Ισλαμικό κράτος, το οποίο αποτελεί  χαλιφάτο που διέπεται από τον ισλαμικό νόμο. Αρχηγός της Οργάνωσης ορίστηκε ο χαλίφης Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι .

Η εν λόγω εξτρεμιστική οργάνωση, μέλος της οποίας αποκεφάλισε πρόσφατα τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλει, έχει ως στόχο την εναρμόνιση με τον ισλαμικό νόμο, όσων βρίσκονται στα εδάφη του χαλιφάτου (εδάφη του Ιράκ και της Συρίας που κατέλαβε και κατέχει με στρατό). Το χαλιφάτο αποτελεί ένα ντε φάκτο και μη αναγνωρισμένο κράτος.

Η βασική τους ιδεολογία προκρίνει τον κατατρεγμό των μη μουσουλμάνων, κατατάσσοντας παραδόξως σε αυτή την κατηγορία και την Τουρκία, την οποία θεωρούν ως μη ολοκληρωτικό ισλαμικό κράτος καθώς «έχει ξεφύγει από το μονοπάτι του Αλλάχ». Απειλούν δε την Τουρκία ότι στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με τον Νόμο, τότε η ISIS θα προχωρήσει σε «απελευθέρωση» της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στο Sigmalive ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας.

Στο στόχαστρο οι αλλόθρησκοι

Ουσιαστικά, συμπλήρωσε ο κ. Τζιάρρας, η ISIS αποτελεί ένα σουνιτικό κίνημα που θέτει στο στόχαστρο της τους «αλλόθρησκους», αλλά και όσους έχουν «ξεφύγει» από το μονοπάτι του Αλλάχ. Ανάμεσα στους στόχους της εξτρεμιστικής οργάνωσης εμπίπτουν και οι σιίτες του Ιράν, του Ιράκ και του Μπαχρέιν, αφού τους θεωρούν άπιστους.

Πρώτα ενδιαφέρονται για την εξόντωση των απίστων σιιτών και δευτερευόντως για τις υπόλοιπες θρησκείες, περιλαμβανομένης και της χριστιανοσύνης, δήλωσε στο Sigmalive ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας.

Μακροπρόθεσμος στόχος της οργάνωσης φαίνεται να είναι ένα παγκόσμιο ισλαμικό κράτος , αρχής γενομένης από την ευρύτερη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, τη Βόρειο Αφρική. Στα σχέδια του χαλιφάτου εντάσσεται και η Κύπρος.

Name

Τροφοδότες της ΙSIS

Βασικοί τροφοδότες του ΙSIS είναι η Τουρκία και το Κατάρ. Σε αυτό το σημείο γεννάται το ερώτημα, «πώς γίνεται να πολεμούν την Τουρκία από τη στιγμή που τους στηρίζει;». Σύμφωνα με τον κ. Τζιάρρα, το γεγονός ότι χρησιμοποιούν  την Τουρκία για να πετύχουν τους σκοπούς τους, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι υπέρ της ιδεολογικά διότι «δεν είναι πραγματικοί μουσουλμάνοι και έχουν ξεφύγει από το δρόμο του Αλλάχ».

Γιατί η Τουρκία στήριξε το Ισλαμικό Κράτος

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, η Τουρκία στήριξε την ISIS με αφορμή τον συριακό εμφύλιο. «Στόχος της Τουρκίας είναι η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και η δημιουργία ενός φιλο-ισλαμικού κράτους στη χώρα με το οποίο θα επικοινωνεί καλύτερα και θα ασκεί επιρροή. Για αυτό τον λόγο στήριξε τα ισλαμικά κινήματα εντός της Συρίας. Ουσιαστικά, η Τουρκία στήριξε ομάδες με ιδεολογικές ομοιότητες και κοινούς στόχους ως προς τη δημιουργία ισλαμικού χαλιφάτου», σημείωσε ο κ. Τζιάρρας.

"Προϊόν" της εποχής ή θα λάβει διαστάσεις;

Πρόκειται για μια παγκόσμια απειλή διότι το κίνημα έχει ευρεία απήχηση. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας, υπολογίζεται ότι περίπου 500 Βρετανοί έχουν ενταχθεί στους τζιχαντιστές της Συρίας και του Ιράκ, μαζί με ακόμα 700 Γάλλους και 500 Βέλγους, φαίνεται ότι ο κίνδυνος δεν θα εξαλειφθεί, αλλά μάλλον θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι και αμερικάνοι εντάσσονται στο Ισλαμικό Κράτος, γεγονός που δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Υπενθυμίζεται ότι οι ισλαμιστικές οργανώσεις της Νορβηγίας απαιτούν τη δημιουργία Ισλαμικού χαλιφάτου που να τηρεί τους νόμους της Σαρία , ειδάλλως θα προβούν σε τρομοκρατική επίθεση εναντίον του σκανδιναβικού έθνους παρόμοια με αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου.

Απειλή εναντίον της Κύπρου

Η απειλή εναντίον της Κύπρου αποτελεί μεν απομακρυσμένη όμως δεν παύει να είναι ένα ανοικτό ενδεχόμενο, είπε ο διεθνολόγος. Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος θα απειληθεί πραγματικά, στην περίπτωση που οι τζιχαντιστές φθάσουν με κάποιο τρόπο στη μεσόγειο θάλασσα. Αν το ισλαμικό κράτος αποκτήσει σύνορα με τη μεσόγειο,  τότε δια θαλασσής απειλείται και η Κύπρος».

ΥΠΕΞ: Πρέπει να είμαστε σε συναγερμό

Διπλωματικές πηγές του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν στο Sigmalive ότι πρόκειται για μια παγκόσμια ασύμμετρη απειλή καθώς η ISIS δεν είναι κράτος, αλλά μια τρομοκρατική οργάνωση, η οποία κατέχει περιοχές αναγνωρισμένων κρατών και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να την ελέγξουμε.

«Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες», ανέφερε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε σε συναγερμό διότι τα πράγματα είναι δύσκολα».

Τ. Χ''Γεωργίου: Η αλήθεια για την δύναμη των Tζιχαντιστών

Oι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ αποτυπώνουν τον ανεπαρκή και μυωπικό στρατηγικό σχεδιασμό των δυτικών στην Μέση Ανατολή. Και τον ανατρέπουν. Η μέχρι στιγμής επιτυχία του Ισλαμικού κράτους έγκειται σε πολλούς και διάφορους λόγους-θρησκευτικούς, οικονομικούς/εμπορία ακατέργαστου πετρελαίου στην μαύρη αγορά κλπ, αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χ΄΄Γεωργίου στη δική του ανάλυση για το ζήτημα.

Προσθέτει ότι «τα δυτικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι η επιτυχία των Tζιχαντιστών οφείλεται στο φανατισμό των ιδίων αλλά και στον τρόμο που σπέρνουν στις περιοχές που κατέλαβαν.  Η ανάλυση αυτή είναι σωστή. Εντούτοις όμως είναι μόνο μέρος της πραγματικότητας. Μεγάλο μέρος της αλήθειας είναι πως οι μάζες των Ιρακινών αναζητούσαν ευκαιρία για να πολεμήσουν τις επιλογές των Αμερικανών. Η επιβολή πολιτικών από ξένους δημιούργησε εύκρατο έδαφος για οποιαδήποτε αντιδυτική κίνηση».

Με λίγα λόγια, συμπληρώνει ο ευρωβουλευτής, οι μαχητές του καλούμενου Ισλαμικού Κράτους βρήκαν εύφορο έδαφος ανάμεσα σε πολίτες που ανέμεναν μια επαναστατική κίνηση κατά των ξένων και κατά της θεωρούμενης εγκάθετης κυβέρνησης. Έτσι εύκολα έπεσαν θύματα στην επέλαση των Tζιχαντιστών. Σύντομα  θα ανακαλύψουν ότι η αγκαλιά στην οποία έπεσαν δεν προοιωνίζει καμία απελευθέρωση.

Δυστυχώς, καταλήγει ο κ. Χ΄΄Γεωργίου, η μάχη για ένα κοσμικό κράτος, όσο απομακρυσμένη και αν φαινόταν την εποχή του Σάνταμ Χουσέιν, σήμερα έχει σχεδόν χαθεί.

Follow me on Twitter @AthanasiouTh

 


 

Top