News Local Πρακτική για Κύπριους και Ελληνες στο γερμανικό Κοινοβούλιο

Πρακτική για Κύπριους και Ελληνες στο γερμανικό Κοινοβούλιο

Κύπριοι και Έλληνες πτυχιούχοι έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για μια θέση πεντάμηνης πρακτικής άσκησης στο πρόγραμμα «Διεθνής Κοινοβουλευτική Υποτροφία» (IPS) του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Το πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης στο γερμανικό Κοινοβούλιο διεξάγεται από την 1η Μαρτίου ως της 31 Ιουλίου. Για πρώτη φορά θα μπορούν από φέτος να υποβάλλουν αιτήσεις και ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.

Η υποτροφία IPS προβλέπει για κάθε υπότροφο 450 ευρώ μηνιαίως, δωρεάν στέγαση και ασφαλιστική κάλυψη (ασθένειας, ατυχήματος, αστικής ευθύνης). Επιπλέον πληρώνονται τόσο τα έξοδα του ταξιδιού προς το Βερολίνο όσο και της επιστροφής. Στις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι είναι, μεταξύ άλλων, να διαθέτουν πτυχίο Πανεπιστημίου ή Πολυτεχνείου, να έχουν άριστη γνώση της γερμανικής γλώσσας και να είναι κάτω των 30 ετών. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας, να είναι ενήμεροι για θέματα της γερμανικής πολιτικής επικαιρότητας, όπως επίσης και για τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Όλα αυτά αλλά και τα ειδικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου εξετάζονται από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από έναν βουλευτή, έναν εκπρόσωπο της διοίκησης του γερμανικού κοινοβουλίου και έναν εκπρόσωπο του ενός από τα τρία Πανεπιστήμια του Βερολίνου.

Η συζήτηση διεξάγεται συνήθως στη γερμανική πρεσβεία της χώρας καταγωγής των ενδιαφερομένων. Άλλωστε, η πρεσβεία είναι αυτή στην οποία θα πρέπει να σταλεί έως τις 31 Αυγούστου η αίτηση με ηλεκτρονική μορφή.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα δεν σχετίζεται με την οικονομική κρίση, αλλά αποφασίστηκε μετά από μια πολυετή συζήτηση για το αν θα πρέπει να συμπεριληφθεί η Τουρκία ή όχι. Τελικά η επιτροπή κατέληξε στην απόφαση ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ολόκληρη η γειτονική περιοχή, δηλαδή εκτός της Τουρκίας, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Όπως διευκρινίζει η βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Ντάγκμαρ Φράιταγκ στη Deutsche Welle θα πρέπει κάθε χρόνο να βρεθούν για τους υπότροφους από το εξωτερικό για πέντε μήνες 120 βουλευτές που θα δεχθούν να τους φιλοξενήσουν στα γραφεία τους. Οι χώροι, όμως, για τους βουλευτές και τους συνεργάτες τους είναι περιορισμένοι και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Εκτός αυτού θα πρέπει να στεγαστούν στους ίδιους χώρους και νέοι από τις εκλογικές περιφέρειες των βουλευτών, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσης πρακτική άσκηση. Παρόλα αυτά, στα σχεδόν 30 χρόνια του προγράμματος IPS δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση υποτρόφου από το εξωτερικό που να μην έχει βρει θέση στο γραφείο ενός βουλευτή. Την απόφαση όμως για το ποιος θα φιλοξενηθεί από ποιον βουλευτή, τη λαμβάνει η διοίκηση του γερμανικού κοινοβουλίου.

Στους πέντε μήνες παραμονής τους στη γερμανική πρωτεύουσα οι υπότροφοι γνωρίζουν τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών οργάνων, έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε σχεδόν όλες τις συνεδριάσεις των επιτροπών και των ομάδων εργασίας των κοινοβουλευτικών ομάδων αλλά και παρακολουθούν «εκ των έσω» τις νομοθετικές διαδικασίες. Εκτός αυτού, συμμετέχουν σε εκδηλώσεις των πολιτικών ιδρυμάτων και σε σεμινάρια των πανεπιστημίων. Στο τέλος του προγράμματος οι υπότροφοι έχουν αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες που μπορούν να τις αξιοποιήσουν στη μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία.

«Οι έως τώρα εμπειρίες», λέει ο Κάι Γκέρινκ, «μας δείχνουν ότι το πρόγραμμα προετοιμάζει τους υπότροφους για μια υπεύθυνη θέση στη χώρα προέλευσης τους – στην πολιτική, στην επιστήμη, στην οικονομία, στο δημόσιο και στα μίντια.» Αρκετοί εργάζονται ήδη για το κοινοβούλιο, την κυβέρνηση ή ακόμη και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Όπως τονίζει η Ντάγκμαρ Φράιταγκ, το πρόγραμμα δεν τελειώνει με την πεντάμηνη παραμονή στο Βερολίνο. Μετά την ολοκλήρωση του οι υπότροφοι γίνονται μέλη ενός δικτύου πρώην υποτρόφων. Κατά αυτόν τον τρόπο τους δίνεται η δυνατότητα να διατηρούν επαφές με άλλους παλιούς υποτρόφους σε όλο τον κόσμο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Top