News Local Πάει... σχολείο η Ομοσπονδία

Πάει... σχολείο η Ομοσπονδία

Την πρώτη τους επαφή με τη λέξη «Ομοσπονδία» και τι αυτό σημαίνει θα έχουν πλέον οι μαθητές των λυκείων, στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγωγής του Πολίτη. Η απόφαση για ένταξη του εν λόγω αντικειμένου, δηλαδή των διάφορων πολιτευμάτων που ισχύουν στον κόσμο, στα προγράμματα εκμάθησης του λυκείου, ανήκει στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή και έχει, όπως πληροφορείται η «Σ», τις ευλογίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη...

Το πρώτο βήμα...
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας μας, η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι πολύ συγκεκριμένη και θα τύχει εφαρμογής από τη νέα σχολική χρονιά.

Θα αφορά την εκμάθηση στους μαθητές λυκείου, είτε μέσω του μαθήματος Αγωγής του Πολίτη, είτε μέσω της Πολιτικής Οικονομίας, των πολλών και διαφορετικών πολιτευμάτων που ισχύουν στον κόσμο, με έμφαση στην Ομοσπονδία, που είναι, όπως όλοι γνωρίζουν, η μορφή λύσης που επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία στις διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Μιλώντας στη «Σ» ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής ανέφερε ότι «η απόφαση είναι τα παιδιά να έχουν μία πρώτη επαφή με την έννοια της Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο υφιστάμενων μαθημάτων και όχι με τη δημιουργία ενός νέου», σημειώνοτας ότι «η αλλαγή έχει ήδη ενταχθεί στα νέα αναλυτικά προγράμματα και θα βοηθήσει στην εξοικείωση των νέων με έννοιες που πρέπει να βρίσκονται στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη».

Σε ερώτησή μας, κατά πόσο αυτό είναι το πρώτο βήμα μίας γενικότερης ενημέρωσης που πρέπει κατά την άποψη της Κυβέρνησης να υπάρξει, μας ανέφερε ότι προς το παρόν δεν γίνονται τέτοιες σκέψεις. «Κάτι τέτοιο εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων και σίγουρα με βάση τις εξελίξεις δεν είναι προτεραιότητα», είπε ο κ. Καδής.

Ενήμερος ο Πρόεδρος...
Αν και ο Υπουργός Παιδείας δεν ήθελε να πει περισσότερα πράγματα, εντούτοις η «Σ» γνωρίζει ότι για το θέμα όχι μόνο είναι ενήμερος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αλλά έχει ανάψει και το πράσινο φως, θεωρώντας ότι μια γενική και χωρίς πολλές λεπτομέρειες πολιτικής υφής ενημέρωση των μαθητών θα βοηθήσει στη δημιουργία κουλτούρας υπέρ της επιδιωκώμενης μορφής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Υπουργός Παιδείας και Πρόεδρος Αναστασιάδης είχαν προς τούτο σχετική συζήτηση και συμφώνησαν ότι η γνώση από τους μαθητές των ισχυόντων σε όλο τον κόσμο πολιτευμάτων και δη της Ομοσπονδίας είναι βήμα προς τα εμπρός και δεν πρέπει να αποτελεί «ταμπού» για την κοινωνία του 2014.

Άλλωστε, δήλωνε κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα μας, δεν γίνεται προσπάθεια εμβολιασμού της μαθητικής καθημερινότητας με πολιτικούς ορισμούς και συζητήσεις, ούτε και ενσπείρονται πολιτικά ζιζάνια μέσα από τη γνώση για τις μορφές διακυβέρνησης των χωρών. Υπογραμμίζοντας, την ίδια ώρα, ότι η σημερινή προσπάθεια ουδεμία σχέση έχει με την προσπάθεια που κατέβαλε προ τεσσάρων ετών η διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Δεν μπορεί, πάντως, να αγνοηθεί ότι η ενημέρωση για ένα ζήτημα πολιτικής υφής, έστω και επιφανειακά, εγείρει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ανησυχίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι καθηγητές, διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων, θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν την άποψή τους στους μαθητές.

Πρωτοβουλία Τορναρίτη...
Κομμάτι πάντως της προαναφερθείσας πρωτοβουλίας ανήκει στον Επίτροπο Παιδείας του Δημοκρατικού Συναγερμού και για χρόνια Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Νίκο Τορναρίτη, ο οποίος είχε προ μερικών εβδομάδων συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Κώστα Καδή. Σε επικοινωνία που είχαμε, ο κ. Τορναρίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «είναι αδιανόητο σαράντα χρόνια μετά οι νέοι να μην έχουν, σε μεγάλο ποσοστό, ιδέα για το τι εστί ομοσπονδία και πού ισχύει αυτό το είδος πολιτεύματος».

Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα πιο κάτω, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως ένα από τα προβλήματα που ακόμη πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι και η έλλειψη ενημέρωσης. «Πρέπει ο κόσμος και ιδιαίτερα οι νέοι να γνωρίζουν. Πώς θα αλλάξει η ζωή μας μετά από μια ενδεχόμενη λύση; Θα είναι χειρότερα τα πράγματα ή καλύτερα, εφόσον θα μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθεροι στην ίδιά μας την πατρίδα», ήταν μερικές από τις τοποθετήσεις του.

2010: Ενημέρωση Χριστόφια με ευλογίες Αναστασιάδη
Η ενημέρωση των πολιτών για την Ομοσπονδία και πιο συγκεκριμένα για τη Διζωνική - Δικοινοτική Ομοσπονδία έχει και «προηγούμενα», με αρκετές μάλιστα αντιπαραθέσεις.
Συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου του 2010, η τότε κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια είχε αποφασίσει όπως κυκλοφορήσει οκτασέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο στις κυριακάτικες εφημερίδες για το τι εστί Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με τίτλο «Κύπρος και Ομοσπονδία».

Είχε τεθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου για σχόλια και παρατηρήσεις σε τετραήμερη συνεδρίαση, όπου είχε συζητηθεί το περιεχόμενο μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Κάποια κόμματα είχαν θέσει κάποιες παρατηρήσεις, κάποια άλλα όχι.

Kαδής: Πρόθεση η διδασκαλία πολιτειακών συστημάτων

Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ότι αποτελεί πρόθεση η ένταξη στη διδακτέα ύλη της διδασκαλίας πολιτειακών συστημάτων όπως η Ομοσπονδία ώστε να μάθουν οι νέοι τι είναι αυτό το πολιτειακό σύστημα για το οποίο γίνεται καθημερινά λόγος.

Σημείωσε ωστόσο ότι η εισαγωγή του μαθήματος δεν θα πρέπει να συνδεθεί με την ενε εξελίξει διαδικασία στο κυπριακό.

Top