News Local Νέα διαμάχη για το χαλλούμι

Νέα διαμάχη για το χαλλούμι

Κανένα πρόβλημα δεν θεωρεί πως θα αντιμετωπίσει ο νέος φάκελος κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης. Ο κ. Κουγιάλης, αναφερόμενος στο χθεσινό δημοσίευμα της «Σ» για πιθανά εμπόδια στον δρόμο της κατοχύρωσης του κυπριακού προϊόντος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την αίσια έκβαση της υπόθεσης του χαλλουμιού.

Από την πλευρά τους οι αγελαδοτρόφοι, στους οποίους καταχωρίσθηκε σήμα του χαλλουμιού, αισθάνονται δικαιωμένοι από την έκβαση της υπόθεσης και τονίζουν ότι προειδοποιούσαν τόσο γι’ αυτό όσο και για άλλα θέματα, αλλά οι παραινέσεις τους δεν εισακούστηκαν.

«Δεν θα αποτελέσει εμπόδιο»
Μιλώντας χθες στη «Σ» ο Υπουργός Γεωργίας επανέλαβε τη θέση του, ότι το σημαντικό για εμάς είναι ότι αυτήν τη στιγμή τελούμε υπό καθεστώς κατοχύρωσης τουλάχιστον για την Κύπρο και ανοίγει ο δρόμος για την κατοχύρωσή του σε λίγους μήνες. Όσον αφορά τις πιθανές ενστάσεις που ενδεχομένως να κατατεθούν εναντίον του φακέλου, ο κ. Κουγιάλης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για το θέμα. «Οι πιθανές ενστάσεις θα προέλθουν από τα κράτη-μέλη», επεσήμανε ο αρμόδιος Υπουργός.

Σε σχέση με το σήμα που κατοχυρώθηκε, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι έχει πληροφόρηση ότι η Νομική Υπηρεσία θα προσπαθήσει να πλήξει την απόφαση του Γραφείου Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΟHIM) για δεύτερη φορά και τόνισε ότι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την κατοχύρωση του προϊόντος. Παράλληλα, ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ότι για να κατοχυρωθεί το χαλλούμι δεν υπήρχε άλλο περιθώριο από του να υπερισχύει το αιγινό και πρόβειο γάλα έναντι του αγελαδινού.

Δικαιωμένοι οι αγελαδοτρόφοι
«Η κατοχύρωση του εμπορικού σήματος για εμάς ήταν δεδομένη. Η ερμηνεία στην απόφαση που έδωσε το OHIM κατέστησε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι το χαλλούμι είναι γενικού τύπου τυρί που παράγεται στην Κύπρο και καλύπτει μεγάλη γκάμα προϊόντων, γίνεται με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς πρόσμιξης γάλακτος (αιγινό, πρόβειο, αγελαδινό) ακόμα και από 100% αγελαδινό, ανάλογα με τις προτιμήσεις των καταναλωτών», ανέφερε στη «Σ» ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΑ (Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων) Νίκος Παπακυριακού. Ο κ. Παπακυριακού πρόσθεσε ότι, «λόγω των πολλαπλών ερμηνειών που κάποιοι προσπάθησαν να δώσουν στο πρότυπο χωρίς να μείνουν στην αρχική ερμηνεία του, φαίνεται να οδήγησαν το ΟΗΙΜ να λάβει την απόφασή του, να βασιστεί στα είδη γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή όλων των τύπων του χαλλουμιού, τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια».

«Σήμερα αναμέναμε από τον Υπουργό Γεωργίας να πανηγυρίζει αλλά…»
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ο ΓΔ του ΠΟΑ τόνισε ότι «το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ο Υπουργός Γεωργίας μας έλεγε ότι το χαλλούμι δεν μπορεί να κατοχυρωθεί χωρίς ποσοστά, αλλά φαίνεται ότι τελικά μπορεί να κατοχυρωθεί με όλους τους πιθανούς τρόπους. «Σήμερα αναμέναμε από τον Υπουργό Γεωργίας να πανηγυρίζει καθώς, έστω κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το ΟΗΙΜ αναγνώρισε το χαλλούμι ως κυπριακό προϊόν, που παράγεται ελεύθερα με όλα τα είδη γάλακτος, γεγονός που θα βοηθήσει τη διατήρηση και αύξηση των εξαγωγών του προϊόντος.

Εάν ο Υπουργός μετά από αυτήν την απόφαση εμμένει στις θέσεις του, τότε είναι ξεκάθαρο ότι κάποια άλλα συμφέροντα παίζονται, που δεν έχουν να κάνουν με εμπορικές και οικονομικές θεωρίες. Αντίθετα, με τον φάκελο που στάλθηκε στις Βρυξέλλες γίνεται προσπάθεια να κατοχυρωθεί το χαλλούμι με αποκλεισμό όλης της γκάμας προϊόντων στα οποία υπερισχύει το αγελαδινό γάλα και τα οποία προϊόντα αποτελούν το 90% της παραγωγής και εμπορίας χαλλουμιού, και τα οποία αποφέρουν εκατομμύρια έσοδα στην Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Παπακυριακού.

Τέλος, ο κ. Παπακυριακού σημείωσε ότι «οι αγελαδοτρόφοι προειδοποιούν από το 2004 για τους κινδύνους που εγκυμονούνται από τους κακούς χειρισμούς του φακέλου του χαλλουμιού, αλλά και συναφών υποθέσεων όπως το “hellim”. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ η Κυβέρνηση ακόμα και σήμερα συνεχίζει να εμπιστεύεται τους ίδιους συμβούλους που ανέλαβαν και έχασαν όλες αυτές τις σοβαρές νομικές διαδικασίες, πράγμα που έφερε το χαλλούμι ως προς την κατοχύρωσή του σε δυσχερή θέση. Καλούμε τον Υπουργό να φέρει τον φάκελο πίσω και να ετοιμαστεί νέος φάκελος με το σωστό περιεχόμενο, που να βασίζεται πάνω σε ιστορικά δεδομένα, διότι την ιστορία του χαλλουμιού δεν μπορεί να την αλλάξει κανείς».

Το δημοσίευμα
Υπενθυμίζεται ότι στο χθεσινό δημοσίευμα της «Σ» αναφέρεται ότι το Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΟHIM), το οποίο ασχολείται με εμπορικά σήματα, αποφάσισε, κατόπιν αίτησης που δέχτηκε για εγγραφή σήματος για χαλλούμι, ότι το προϊόν μπορεί να παράγεται από ελεύθερη πρόσμιξη των τριών ειδών γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του χαλλουμιού. Από την πλευρά του το Υπουργείο Εμπορίου, αν και εφεσίβαλε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, δεν κατάφερε να την αλλάξει, αλλά, αντίθετα, για να λάβει την τελική απόφασή του το Εφετείο χρησιμοποίησε μόνο αναφορές της ίδιας της ένστασης του Υπουργείου Εμπορίου! Η τελική απόφαση, δηλαδή, αναφέρει ότι «το χαλλούμι αποτελεί γενική ονομασία που περιγράφει κυπριακό τυρί». Αυτή η τελική απόφαση του OHIM, που προχώρησε στην καταχώριση του εμπορικού σήματος στην εν λόγω βιομηχανία, ίσως να αποτελέσει και εμπόδιο για την κατοχύρωση του χαλλουμιού.

Top