News Local Διαλύει το ένα Κοινοτικό Συμβούλιο Κολοσσίου ο ΥΠΕΣ

Διαλύει το ένα Κοινοτικό Συμβούλιο Κολοσσίου ο ΥΠΕΣ

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο Κοινοτικών Συμβουλίων στο Κολόσσι, και η αδυναμία εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης έφεραν την απόφαση για οριστική διάλυση του ενός κοινοτικού συμβουλίου, ενώ ακολουθεί η δημιουργία μιας ενιαίας κοινοτικής Αρχής στην περιοχή. Το «γόρδιο δεσμό» θα λύσει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο στην προσεχή συνεδρία του αναμένεται να συζητήσει πρόταση του αρμόδιου υπουργού για ενοποίηση των δύο Κοινοτικών Συμβουλίων και τη δημιουργία μίας ενιαίας Κοινότητας Κολοσσίου.

Όπως φαίνεται, τα διάφορα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της παρατεταμένης διαμάχης μεταξύ των δύο κοινοτικών συμβουλίων, και η οποία είχε ως θύματα τους κατοίκους της περιοχής, θα λάβουν τέλος μετά από τη λήψη αυτής της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι τα όρια της μιας κοινότητας ενέπιπταν επί της ουσίας, μέσα στα όρια της άλλης, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να επιβάλλονται οι διάφορες κοινοτικές φορολογίες, όπως τα σκύβαλα, δύο φορές στους κατοίκους, από την κάθε κοινότητα ξεχωριστά.

Η απόφαση για δημιουργία δύο Κοινοτικών Συμβουλίων στο Κολόσσι, λήφθηκε το 1978, λόγω της μακρινής απόστασης, τότε, του Συνοικισμού Αυτοστέγασης Εκτοπισθέντων (Φάση Α’), από την κατοικημένη περιοχή της Κοινότητας με τους αυτόχθονες, ενώ ανάλογη ρύθμιση έγινε και στα διοικητικά όρια των δύο Συμβουλίων.

Λόγω αυτής της ρύθμισης, η οποία έγινε για πρακτικούς προφανώς λόγους, δημιουργήθηκαν, διαχωριστικές τάσεις και συγκρουσιακές καταστάσεις μεταξύ των δύο Κοινοτικών Συμβουλίων.    

Με την επέκταση των προσφυγικών οικισμών και παρά τη μερική αναπροσαρμογή των διοικητικών ορίων των δύο Ενοριών, ξεκίνησε σταδιακά και η μετακίνηση προσφύγων στα όρια του Κοινοτικού Συμβουλίου Αποστόλου Λουκά και αντίστροφα.
 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΣ, αντί αυτό να οδηγήσει σταδιακά και φυσιολογικά στην ενοποίηση ή έστω συμπλεγματοποίηση των δύο Κοινοτικών Συμβουλίων, παραδόξως, εντάθηκαν περαιτέρω οι μεταξύ τους διαφορές, παρά τις παραινέσεις και τις συναινετικές προτάσεις που υπέβαλαν κατά καιρούς οι εκάστοτε Υπουργοί Εσωτερικών.

Αποτέλεσμα ήταν ένα απίστευτο αλαλούμ, με θύματα τους κατοίκους, οι οποίοι βρίσκονταν στη μέση της διαμάχης.

"Λουκέτο" στο ένα Κοινοτικό Συμβούλιο

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο εσωτερικών, ο Υπουργός, Σωκράτης Χάσικος έκανε αποδεκτές τις γραπτές παραιτήσεις που υπέβαλαν ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Κολοσσίου, Ενορία Αποστόλου Ανδρέα, στις 19 Ιουνίου.

Των παραιτήσεων προηγήθηκε το κλείσιμο των Γραφείων του εν λόγω Κοινοτικού Συμβουλίου και η παράδοση των κλειδιών στον Υπουργό Εσωτερικών. Σημειώνεται πως η παραίτηση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κολοσσίου, Ενορία Αποστόλου Ανδρέα, ουσιαστικά αποτελεί την κορύφωση διαχρονικών προβλημάτων μεταξύ των δύο υφιστάμενων Κοινοτικών Συμβουλίων Κολοσσίου.

“Λαμβάνοντας υπόψη, την αδυναμία εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, αλλά και το γεγονός ότι η παρατεταμένη αυτή διαμάχη επηρεάζει ουσιωδώς τα δικαιώματα και τις υπηρεσίες που παρέχονται στο σύνολο των κατοίκων Κολοσσίου, το Υπουργικό Συμβούλιο θα δώσει τη λύση, στην αμέσως προσεχή συνεδρία του, με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών για ενοποίηση των δύο Κοινοτικών Συμβουλίων και τη δημιουργία μίας ενιαίας Κοινότητας Κολοσσίου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Κοινοτάρχες: «Στόχος το καλό της κοινότητας»

Μιλώντας στο Sigmalive, ο παραιτηθής Κοινοτάρχης Συνοικισμού Κολοσσίου, Ενορία Απόστολος Ανδρέας, Αντωνάκης Χρίστου, ανέφερε ότι η απόφαση για υποβολή παραίτησης, λήφθηκε με στόχο να τερματιστούν  οι διχόνοιες που υπάρχουν και να λυθούν τα προβλήματα, για το καλό της περιοχής και των κατοίκων.

Τόνισε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε το 2011, όταν η στατιστική υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ έκανε καταγραφή και μετέφερε αριθμό νοικοκυριών κάτω από την αρμοδιότητα του άλλου κοινοτικού συμβουλίου. Όπως εξήγησε όμως, οι ίδιοι δημότες ψήφιζαν για εκλογή του πρώτου κοινοτικού συμβουλίου.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, και τα δύο κοινοτικά συμβούλια, έρχονταν να επιβάλουν φορολογίες στα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα ένα απίστευτο αλαλούμ.  

Ο κ. Χρίστου εξέφρασε την άποψη ότι η όλη αλλαγή που επήλθε από τις κρατικές υπηρεσίες ήταν αυθαίρετη και προκάλεσε και άλλα προβλήματα, μεταξύ των οποίων, μείωση της κρατικής χορηγίας προς την κοινότητά του κατά 100 χιλιάδες ευρώ, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν χορηγία μόλις 30 χιλιάδες ευρώ.

«Για να εξαλείψουμε τα προβλήματα, επισκέφθηκα τον υπουργό Εσωτερικών, παρέδωσα τις παραιτήσεις μας και τα κλειδιά του γραφείου, για να διευκολύνουμε την κατάσταση», τόνισε.  

«Ότι αποφασίσει ο υπουργός, θα το δεχτούμε για το καλό του τόπου», τόνισε ο κ. Χρίστου, προσθέτοντας ότι δεν φταίει ο κόσμος να πληρώνει διπλές φορολογίες.

Την ίδια ώρα, ο Κοινοτάρχης Κολοσσίου, Λούκας Δημητρίου ανέφερε στο Sigmalive πως όποια κι αν είναι η απόφαση του ΥΠΕΣ και του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα γίνει αποδεκτή για το καλό του τόπου. «Θέλουμε να διαφυλάξουμε τον τόπο μας και την κοινότητά μας», κατέληξε.


 

Top