News Local Εξοργισμένοι χιλιάδες Τουρκοκύπριοι

Εξοργισμένοι χιλιάδες Τουρκοκύπριοι

Εξοργισμένοι είναι χιλιάδες Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι που δεν περιλήφθηκαν στον εκλογικό κατάλογο και δεν τους επετράπη να ψηφίσουν στις σημερινές ευρωεκλογές, όπως και Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, παρά το ότι, τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών, όσο και ο Γενικός Έφορος Εκλογών, προσπάθησαν με δηλώσεις τους να υποβαθμίσουν τις έντονες διαμαρτυρίες τους - ο Σωκράτης Χάσικος, έκανε αναφορά σε «μόλις» μερικές δεκάδες Τουρκοκυπρίων που προσήλθαν, αλλά δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν, ενώ ο Κωνσταντίνος Νικολαϊδης χαρακτήρισε «ήσσονος σημασίας γεγονότα», τις τουρκοκυπριακές αντιδράσεις.

Άλλοι ψήφισαν, άλλοι όχι…

Να σημειώσουμε ότι οι Τουρκοκύπριοι που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές και έχουν εκλογικό βιβλιάριο, ψήφισαν κανονικά στα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα και όχι στα εκλογικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για τους Τουρκοκύπριους, που δεν έχουν εκλογικό βιβλιάριο. Για πρώτη φορά, Τουρκοκύπριοι πολίτες της Δημοκρατίας, που διαμένουν στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, έχουν περιληφθεί αυτόματα στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των ευρωεκλογών και είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Μισή περίπου ώρα μετά το κλείσιμο των καλπών, ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κωνσταντίνος Νικολαΐδης ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που ψήφισαν στα ειδικά εκλογικά κέντρα, ανέρχεται στους 1.869, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,19%. Εγγεγραμμένοι  στον εκλογικό κατάλογο, είναι 58.637 Τουρκοκύπριοι.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει»

«Οι εκλογές αυτές δεν είναι νόμιμες, καθώς 37 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, λόγω της μη συμπερίληψής τους στους εκλογικούς καταλόγους, εξαιτίας φόβων για μαζική προσέλευση Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων», κατάγγειλε  ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει στα δικαστήρια για το θέμα αυτό».
Εξάλλου, στη διάρκεια διαμαρτυριών Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων στο ειδικό εκλογικό τμήμα, στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, στη Λευκωσία, κοντά στο Λήδρα Πάλας, όπου έσπευσε στις 12 μεσημέρι και ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΔΡΑΣυ-Eylem, Ντενίζ Μπιριντζί απευθυνόμενη στον κ. Χάσικο, στην παρουσία τουρκοκυπριακών ΜΜΕ, απέδωσε τη μη συμπερίληψη στον εκλογικό κατάλογο, Τουρκοκυπρίων που δήλωσαν τη διεύθυνση κατοικίας τους στις κατεχόμενες περιοχές, στο γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ήταν υπεύθυνοι να καταχωρήσουν τις διευθύνσεις στο σύστημα, δεν γνωρίζουν την τουρκική, με αποτέλεσμα να αφήσουν κενό το πεδίο με τη διεύθυνση κατοικίας. Μίλησε για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων», 40 χιλιάδων Τουρκοκύπριων που είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν, με βάση τη νομοθεσία που ενέκρινε η κυπριακή Βουλή και έχουν αποκλειστεί, λόγω «σοβαρού λάθους στη μεταφορά των διευθύνσεών τους από τις αιτήσεις, στο ηλεκτρονικό σύστημα».

Και…η ΜΜΑΔ στο εκλογικό κέντρο

Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTOS), Σενέρ Ελτζίλ διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη μη συμπερίληψή του στον κατάλογο και αρνήθηκε να αποχωρήσει από το εκλογικό τμήμα, με αποτέλεσμα να παρέμβει η Αστυνομία - και μάλιστα μονάδες της ΜΜΑΔ (!).
Ο Σενέρ Ελτζίλ δείχνοντας έγγραφο που ζήτησε και πήρε, για τους λόγους που δεν τους επιτράπηκε να ψηφίσουν, δήλωσε σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους ότι το γεγονός αποτελεί «ντροπή για το κράτος», ενώ ευχαρίστησε για την υποστήριξη που τους εξέφρασαν Ελληνοκύπριοι πολίτες στο εκλογικό κέντρο. Ο κ. Ελτζίλ, μαζί με τον πρόεδρο της συντεχνίας Τουρκοκυπρίων δασκάλων, Γκιουβέν Βάρογλου και άλλα μέλη της KTOS που δεν συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο, παρέμειναν εντός του χώρου για δύο περίπου ώρες.  O Γκιουβέν Βάρογλου, έδειξε το έγγραφο που τους δόθηκε στο εκλογικό κέντρο και είπε ότι «ο αγώνας τους, αφορά στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όλων των Τουρκοκυπρίων και θα συνεχιστεί, όπως και η προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου».
Οι Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Μεχμέτ Μπιριντζί και Οσμάν Ζορμπά του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου, ζήτησαν από την Κυπριακή Δημοκρατία «να επιλύσει το πρόβλημα» και υποστήριξαν ότι «οι Τουρκοκύπριοι απέδειξαν σήμερα ότι τάσσονται ενάντια στο στάτους κβο».

«Επειδή φωνάζουν κάποιοι…»

Απαντώντας στις τουρκοκυπριακές διαμαρτυρίες, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, είπε ότι «οι εκλογές γίνονται στη βάση νόμου και πρόσθεσε: «Οι εκλογές δεν γίνονται με τον τρόπο που θέλει ο Υπουργός ή το Υπουργείο Εσωτερικών, ή οι Τουρκοκύπριοι. Ούτε μπορώ να πω στον κόσμο να έρθει να ψηφίσει, παρότι δεν υπάρχει διεύθυνση, επειδή φωνάζουν κάποιοι. Ο νόμος, λέει ότι πρέπει να υπάρχει διεύθυνση. Θα θέσουμε σε κίνδυνο τις εκλογές, διότι τρεις, πέντε, δέκα, φωνάξαν;». Είπε ότι μέχρι τις 12 το μεσημέρι που έκλεισαν οι κάλπες, δεν ψήφισαν 150 άτομα παγκύπρια, λόγω έλλειψης διεύθυνσης. Πληροφόρησε δε,
ότι από τις 95 χιλιάδες Τουρκοκύπριους, στο σύστημα υπάρχουν καταγεγραμμένες οι διευθύνσεις 56 χιλιάδων ατόμων, ενώ 10 χιλιάδες δεν έχουν δηλώσει διεύθυνση. Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι που έχουν δηλώσει διεύθυνση κατοικίας στις ελεύθερες περιοχές, ή διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, θα έπρεπε προηγουμένως να κάνουν αίτηση, για να μπουν στον εκλογικό κατάλογο.
Ανέφερε ότι δόθηκε το δικαίωμα απόκτησης ταυτότητας σε Τουρκοκυπρίους χωρίς να έχει ερευνηθεί σε κάθε περίπτωση αν οι κάτοχοι διαμένουν στην Κύπρο – όπως προβλέπει η νομοθεσία – καθώς, ο στόχος δεν είναι να χωρίζουμε, αλλά η επανένωση».

Έδωσαν το δικαίωμα και το πήραν πίσω

Μαρινέλλα Παγιάτσου, υποψήφια ΔΡΑΣυ-Eylem:
«Εμείς ως Δικοινοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία (ΔΡΑΣυ-Eylem), επιφυλασσόμαστε να δούμε το θέμα του αποκλεισμού από τη ψηφοφορία, περίπου 35 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων, που η Κυπριακή Δημοκρατία τούς έδωσε το δικαίωμα να ψηφίσουν και τους το πήρε πίσω. Πάντως καταγράφουμε την αντίφαση ότι ενώ τα τουρκοκυπριακά κόμματα μποϋκόταραν τις εκλογές και κάλεσαν τους Τουρκοκύπριους να μην συμμετάσχουν, στη συνέχεια έκαναν καμπάνια για να ψηφίσουν οι Τουρκοκύπριοι, συγκεκριμένο ελληνοκυπριακό κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι ξανά, το κομματικό κατεστημένο και η ελίτ των κομμάτων, συνεργάζονται για να κρατούν την εξουσία στα χέρια τους. Εμείς είμαστε ενάντια στους κοστουμαρισμένους πολιτικούς, εμείς θέλουμε οι πολιτικοί να εκφράζουν το λαό και να είναι του λαού».

 

Top