Η εκκένωση των μαθητικών κατασκηνώσεων στην ορεινή Λεμεσό, που κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας της μεγάλης και καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή, ανέδειξε για ακόμη μία φορά τις σοβαρές ελλείψεις στο νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τη λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπως Μιχαηλίδου, η οποία επανέφερε στο προσκήνιο ένα πρόβλημα που, όπως σημειώνει, παραμένει άλυτο για χρόνια.
Με ανάρτηση του το γραφείο της Επιτρόπου καταγγέλλει ότι η Πολιτεία λειτουργεί πάντοτε κατόπιν εορτής. «Δυστυχώς, για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι, κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τραγικό στον τόπο μας, σπεύδουμε εκ των υστέρων να επιρρίπτουμε ευθύνες επί παντός υπευθύνου, τη στιγμή που θα μπορούσαμε, ως Πολιτεία, να λάβουμε μέτρα, προλαμβάνοντας καταστάσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η κα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι το περιστατικό με τις πυρκαγιές και την επείγουσα ανάγκη εκκένωσης των κατασκηνώσεων αποκάλυψε ξανά την έλλειψη σαφούς και ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου. Όπως ανέφερε, παραμένει στα συρτάρια η πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί από τον βουλευτή Χαράλαμπο Θεοπέμπτου από το 2021. Η ίδια υπενθύμισε ότι ήδη από το 2020 το Γραφείο της είχε δημοσιεύσει Έκθεση με εισηγήσεις, ενώ το 2023 το θέμα επανήλθε στη δημόσια συζήτηση — χωρίς αποτέλεσμα.
Η Επίτροπος τόνισε την ανάγκη για άμεση θεσμοθέτηση ειδικού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο να ρυθμίζει επαρκώς τη λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων, προκειμένου να διασφαλίζεται όχι μόνο η ποιότητα και οργάνωση της φιλοξενίας, αλλά κυρίως η ασφάλεια των παιδιών σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως αυτή που βιώθηκε στη Λόφου.
Ο βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επανήλθε και ο ίδιος στο θέμα, ασκώντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, «αν αποδεχόταν η κυβέρνηση την πρόταση νόμου μου για τη ρύθμιση της λειτουργίας των παιδικών κατασκηνώσεων, δεν θα είχαμε τέτοια προβλήματα».
Εκτός από την Επίτροπο και τον βουλευτή, τη δική του φωνή αγανάκτησης πρόσθεσε και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης, καταγγέλλοντας την παντελή απουσία της Πολιτικής Άμυνας στο σημείο: «Κανένας από την Πολιτική Άμυνα δεν ήταν στη Λόφου να βοηθήσει τα παιδιά». Με τα λόγια αυτά, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία των οργανωμένων γονιών για την ασφάλεια των παιδιών και την έλλειψη οργανωμένης πολιτικής πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων.