Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, ενεργοποίηση σχεδίου αποζημιώσεων και ξεκάθαρη αποσαφήνιση ρόλων στη διαχείριση κρίσεων» ήταν τα βασικά σημεία των δηλώσεων της Υπουργού Γεωργίας, Μαρίας Παναγιώτου, σε ζωντανή παρέμβασή της στην τηλεόραση του Σίγμα, σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές και την κρατική ανταπόκριση.


Η  Υπουργός υπογράμμισε πως οι πρώτες ενέργειες επικεντρώνονται στην άμεση καταγραφή ζημιών και στην προετοιμασία για τη δημιουργία σταθμών υποστήριξης για όσους έχουν πληγεί – ιδιαίτερα γεωργούς και κτηνοτρόφους. Όπως είπε, το Τμήμα Γεωργίας και η Κτηνιατρική Υπηρεσία συνεργάζονται ήδη για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών που υπέστησαν καταστροφές στη γεωργική και κτηνοτροφική τους δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε η δημιουργία γραμμής επικοινωνίας στο Τμήμα Αναπτυξιακής, όπου μπορούν να απευθύνονται τόσο οι πληγέντες όσο και οι τοπικές αρχές για άμεση παρέμβαση και αποκατάσταση ζημιών.

Η κα Παναγιώτου ξεκαθάρισε και το ζήτημα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία ορίστηκε ο Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, κ. Γρηγορίου, ως Γενικός Συντονιστής στη διαχείριση πυρκαγιών. Διευκρίνισε όμως ότι ο ρόλος του είναι συντονιστικός και όχι επιχειρησιακός.

«Ο κ. Γρηγορίου δεν είναι αυτός που δίνει εντολές για εκκενώσεις ή για κινητοποίηση πτητικών μέσων», σημείωσε. Αυτά καθορίζονται από τα επιχειρησιακά σχέδια των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως η Πυροσβεστική και η Πολιτική Άμυνα, ενώ επικεφαλής κάθε πυρκαγιάς είναι ανάλογα με την περιοχή ευθύνης ο αρμόδιος Διευθυντής ή ο Αρχιπύραρχος.

Ο ρόλος του Γενικού Συντονιστή, όπως επεσήμανε η Υπουργός, είναι να διασφαλίζει την εύρυθμη ροή πληροφόρησης, τη διασύνδεση μεταξύ υπηρεσιών και την παρακολούθηση της συνολικής εικόνας την ώρα της κρίσης.

Στο πλαίσιο της ίδιας υπουργικής απόφασης, περιλαμβάνονται και πρόνοιες για την ενίσχυση της πολιτικής πρόληψης και κατάσβεσης, όπως η επανενεργοποίηση του Δασικού Κολλεγίου, η μεταφορά ειδικών μονάδων στην Εθνική Φρουρά, και η βελτίωση της διαχείρισης των πτητικών μέσων.

«Όλες αυτές οι δράσεις εντάσσονται σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό ενίσχυσης της αντιπυρικής ικανότητας της χώρας», τόνισε η Υπουργός.

Στήριξη στους πληγέντες και αποζημιώσεις

«Από την πρώτη στιγμή, είμαστε δίπλα στους πληγέντες», υπογράμμισε η Μαρία Παναγιώτου, αναφερόμενη στην παροχή στέγασης σε ξενοδοχεία, υποδοχής εκτοπισμένων και παροχής άμεσης βοήθειας.

Όσον αφορά τις οικονομικές αποζημιώσεις, διαβεβαίωσε ότι θα είναι πλήρεις και ήδη έχουν δοθεί οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για την άμεση έναρξη των σχετικών διαδικασιών. «Οι γεωργικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες εργάζονται ήδη με εντατικούς ρυθμούς για να καταγράψουν τις ζημιές και να ξεκινήσει η αποκατάσταση», ανέφερε.