Τα καλοκαίρια της Κύπρου είναι σπαρμένα με τραγωδίες και επετείους. 11 Ιουλίου 2011. Μια εκκωφαντική έκρηξη συγκλόνισε την Κύπρο, σημάδευσε την ιστορία της και βύθισε ένα ολόκληρο νησί στο πένθος.
13 παλληκάρια, 13 ψυχές που δεν γύρισαν ποτέ στα σπίτια τους. Άνθρωποι που στάθηκαν μπροστά στον κίνδυνο, πιστοί στο καθήκον τους. Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, διοικητής της ναυτικής βάσης, Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Ναύτης Χριστοφόρου Μιλτιάδης, Ναύτης Χριστοφόρου Χριστάκης, Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος, Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος, Πυροσβέστης Σπύρος Ταντής, Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου, Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμής, Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου, Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους.
Διαβάστε επίσης: Συγγενείς θυμάτων Μαρί: «Ήταν εγκληματικό και εσκεμμένο» (vid)
Έμειναν πίσω οικογένειες, συνάδελφοι, φίλοι. Πατεράδες που δεν θα ξαναδούν τα παιδιά τους. Μητέρες που δεν πρόλαβαν να αποχαιρετήσουν. Παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς αγκαλιά. Δεκατέσσερα χρόνια μετά. Κι όμως, ο χρόνος δεν κατάφερε να απαλύνει τον πόνο.
Η έκρηξη στο Μαρί παραμένει η μεγαλύτερη καταστροφή σε περίοδο ειρήνη στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι όμως, ήταν μια τραγωδία που μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Τα εμπορευματοκιβώτια που κατάσχεσε η Κυπριακή Δημοκρατία το 2009 από πλοίο που μετέφερε πολεμοφόδια από το Ιράν στη Συρία και τοποθετήθηκαν στην ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, σκόρπισαν τον όλεθρο.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά και κανείς δεν ξεχνά το μαύρο εκείνο πρωινό. Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά και η αναστάτωση διάχυτη αφού κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς είχε συμβεί. Το μέγεθος της καταστροφής και ο απολογισμός των θυμάτων δεν ήταν ακριβής, αλλά μπορούσες να διαβάσεις τον πόνο. Ένας λαός θυμάται, υποκλίνεται, κρατάει τη μνήμη ζωντανή. Γιατί κάθε 11η Ιουλίου η καρδιά της Κύπρου χτυπάει στο Μαρί.
Διαβάστε επίσης: Η μαρτυρία Κουλία για τις πρώτες στιγμές μετά την έκρηξη στο Μαρί (ΒΙΝΤΕΟ)