Ποινικές, πειθαρχικές αλλά και πολιτικές ευθύνες εντοπίζονται στο πόρισμα της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής σε βάρος ατόμων που υπηρέτησαν ή βρίσκονται ακόμη σε κομβικά πόστα, τόσο στο Υπ. Μεταφορών όσο και στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών.
Για τις πειθαρχικές ευθύνες το πόρισμα αποδίδει ευθύνες σε πέντε άτομα, νυν λειτουργούς, δεν πρέπει να αγγίζουν απλούς δημόσιους υπαλλήλους αλλά διευθύνσεις.
Το πόρισμα αποδίδει επίσης ποινικές ευθύνες σε τρία πρόσωπα.
Κομβικό σημείο του πορίσματος για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες αποτελεί εγκύκλιος του ΤΟΜ του 2017.
Σύμφωνα με αυτή, οι επίσημοι αντιπρόσωποι των οχημάτων στην Κύπρο απαλλάχθηκαν από την ευθύνη των γκρίζων οχημάτων, με αποτέλεσμα οι πολίτες που διαθέτουν αυτοκίνητα από τρίτες χώρες να μείνουν σε απροστάτευτοι στους φονικούς αερόσακους και σε κάθε είδους ανταλλακτικά.
Διαβάστε επίσης: ΤΑΚΑΤΑ: «Βαριές πολιτικές ευθύνες σε Υπουργούς 2013 – 2023»
Στις 21 Μαρτίου του 2017 ο διευθυντής του ΤΟΜ εξαίρεσε τους ΔΤΚ από την ευθύνη.
Το κατά πόσον αυτό έγινε με την εμπλοκή του υπουργείου ενδεχομένως να είναι θέμα ποινικής διερεύνησης.
Όχι μόνο υπήρχαν πειθαρχικά αλλά ενδεχομένως και ποινικά αδικήματα, με την κατάχρηση εξουσίας.
Το τμήμα οδικών μεταφορών δεν είχε αρμοδιότητα αλλά μόνο η βουλή είχε.
Τα τρία μέλη της ερευνητικής έθεσαν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέας βαριές κατηγορίες, εναντίον προσώπων που φέρονται να ενήργησαν με αμέλεια και αδιαφορία.
«Διαπιστώνουμε το ενδεχόμενο διάπραξης κατάχρησης εξουσίας, της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης ή απερίσκεπτης πράξης καθώς και του σοβαρού τραυματισμού του Αλέξανδρου», ανέφερε ο Μιχαλάκης Χριστοδούλου.
Διαβάστε επίσης: Ερευνητική για Τακάτα: Εισηγήσεις για ποινικές ευθύνες σε τρία πρόσωπα
Καθοριστικό σημείο του πορίσματος είναι το γεγονός ότι, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις, το ΤΟΜ δεν έπραξε τίποτα για να προστατεύσει τους πολίτες, ως ήταν καθήκον του να πράξει.
«Από το 2013 και έκτοτε το ΤΟΜ λάμβανε συνεχείς προειδοποιήσεις και επιστολές του 2015 και του 2016 και ουδέν ουσιαστικό έπραξε για να μειώσει το κίνδυνο. Δεν άσκησε το καθήκον ενέργειας που του επέβαλε ο νόμος προειδοποιώντας το κοινό για τους κινδύνους και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για εξάλειψη του κινδύνου», τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.
Την ίδια ώρα το πόρισμα είναι καταπέλτης και για όσους διετέλεσαν Γενικοί Διευθυντές του Υπ. Μεταφορών την κρίσιμη περίοδο, από το 2013 μέχρι το 2023.
«Υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες στους Γεν. Διευθυντές, οι οποίοι κατά τον κρίσιμο χρόνο αμέλησαν να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο συντονισμό και να τελέσουν την κατάλληλη εποπτεία του ΤΟΜ και της ΗΜΥ ως όφειλαν. Θλιβερή διαπίστωση είναι η ευκολία με την οποία μας είπαν ότι ούτε και αυτοί γνώριζαν»
Τα μέλη της ερευνητικής έκαναν αναφορά και σε ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες όσων βρέθηκαν στο πηδάλιο του υπουργείου Μεταφορών.
Ενώπιον της Επιτροπής κατέθεσαν ο νυν και οκτώ πρώην Υπουργοί του Υπουργείου.
«Αποτελεί εύρημα της επιτροπής ότι οι Υπουργοί, έχουν βαριά πολιτική ευθύνη την οποία ουδείς εξ΄ αυτών ανέλαβε και αυτό με το πρόσχημα ότι ουδείς τους ενημέρωσε. Πρόκειται κατά την άποψη μου για αιτιάσεις.... πολιτικής ασυδοσίας», τόνισε.
Την ίδια ώρα αναφέρθηκε ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών μετατράπηκε από φύλακας της ασφάλειας σε διαβιβαστή πληροφοριών προς τρίτους.
Στο πόρισμα περιλαμβάνονται και παραλήψεις σχετικά με τους χειρισμούς της Αστυνομίας και της ΗΜΥ.
Το πόρισμα, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, αναμένεται να καταστεί χρήσιμο για τη διερεύνηση των δύο θανατηφόρων, του Κυριάκου Όξινου και της Στυλιανής Γιωργαλλή.
Όπως ανέφερε, «ένας φάκελος βρίσκεται ενώπιον της Ν.Υ και ενόψει της επικείμενης έρευνας της επιτροπής δεν θα λαμβάναμε αποφάσεις για να είχαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε και το πόρισμα».
Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα το πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα, αφού πρώτα μελετηθεί από ομάδα λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας οι οποίοι έχουν ήδη διοριστεί.