Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που επιτρέπουν την παράταση της φοίτησης παιδιών με αναπηρίες σε ειδικά σχολεία και ειδικές μονάδες, μέχρι τη συμπλήρωση του 22ου έτους της ηλικίας τους.
Η βασική τροποποίηση αφορά τον νόμο περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, ο οποίος πλέον προβλέπει τη δυνατότητα επέκτασης της φοίτησης σε ειδικές μονάδες λυκείων, τεχνικών σχολών και σχολεία ειδικής αγωγής. Αντίστοιχες αλλαγές εγκρίθηκαν και στους σχετικούς κανονισμούς της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, ώστε να διασφαλίζεται η ομοιόμορφη εφαρμογή της ρύθμισης.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν τα απαραίτητα βήματα για την ειδική εκπαίδευση. Η επέκταση για ένα έτος στα ειδικά σχολεία, είπε, δεν επιλύει το πρόβλημα που είναι η έλλειψη δομών φιλοξενίας για τα παιδιά αυτά. Ανέφερε ότι θα πρέπει να δίνονται ευκαιρίες εργοδότησης στα παιδιά αυτά.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης χαιρέτησε το βήμα αυτό και είπε ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια της Κυβέρνησης. Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη για άμεση εμπλοκή των αρμόδιων υπηρεσιών για δημιουργία των αναγκαίων υποδομών ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να παρατείνουν τη φοίτησή τους για ακόμα ένα έτος. Παράλληλα είπε ότι ήρθε η ώρα η πολιτεία να δώσει την κάθε δυνατή στήριξη για τη δημιουργία ειδικών χώρων, πολυθεματικών κέντρων ώστε να παιδιά με αναπηρίες να απασχολούνται και να ζουν με αξιοπρέπεια.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι στη Λάρνακα είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία δεύτερου ειδικού σχολείου αφού το ένα που υπάρχει είναι υπερπλήρες. Τόνισε επίσης την ανάγκη για δημιουργία δομών για φροντίδα και για κοινωνική ένταξη των παιδιών αυτών μετά το 22ο έτος της ηλικίας.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ζήτησε από τους δημόσιους λειτουργούς και εκπαιδευτικούς, όταν συζητούν με γονείς παιδιών που χρειάζονται ειδική αγωγή και εκπαίδευσης να δείχνουν σεβασμό, ευγένεια, ανοχή ακόμα κι αν ο συνομιλητής τους έχει άδικο.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς διερωτήθηκε τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά από τα 23 χρόνια τους και μετά. Για να γίνουν συμπεριληπτικά σχολεία, είπε, χρειάζονται πολλές δεκάδες εκατομμύρια και πρέπει η Κυβέρνηση να έρθει με σχεδιασμό να δώσει λύση. Κάλεσε όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας.
Ο βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους, είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ανθρώπων αυτών είναι ότι από ένα σημείο της ηλικίας τους και μετά παραμένουν μόνοι και έρημοι και εκεί χρειάζεται το κράτος να παρέμβει.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης μίλησε για ανθρώπινες τραγωδίες που αντιμετωπίζουν αυτές οι οικογένειες ειδικά όταν οι γονείς τους πρέπει να εργαστούν και όταν φεύγουν από τη ζωή. Μίλησε για γύμνια του συστήματος και απουσία χώρων φιλοξενίας. Είπε ότι αυτό είναι ένα μικρό βήμα και θα το ψηφίσουν αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Έκανε λόγο για υπερπληθυσμό, έλλειψη προσωπικού και χώρων και άλλα πρακτικά προβλήματα.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Καρουλλας είπε ότι θα στηρίξουν τα νομοσχέδια αλλά από Σεπτέμβρη πρέπει να είναι έτοιμα τα ειδικά σχολεία σε υποδομές και προσωπικό. Μίλησε για ανάγκη δημιουργίας πολυθεματικών πολυδύναμων ειδικών σχολείων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα ηλικιών των ατόμων αυτών.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας διερωτήθηκε πού είναι αρμόδιοι υπουργοί και αρμόδιοι φορείς στις συζητήσεις αυτές που γίνονται στη Βουλή για την παιδεία. Ζήτησε από την Πρόεδρο της Βουλής να τους καλεί να έρθουν εδώ.
Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των οικογενειών αυτών είναι ότι μετά τα 21 έτη δεν έχουν πώς να φροντίσουν αυτά τα άτομα και ζήτησε να υπάρξουν υποδομές.
Πηγή: ΚΥΠΕ