Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον αναβαθμισμένο ρόλο του ΚΣΕΔ στην περιοχή, ειδικότερα στην παροχή ανθρωπιστικών υπηρεσιών, ως μέρος πάντοτε της παροχής λύσεων στις συνεχείς και πολυεπίπεδες κρίσεις στην περιοχή, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Κύπρος μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης στην Ευρώπη και όχι μόνο, προσθέτοντας πως πρόκειται για εκτίμηση που άκουσε από συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από κράτη της περιοχής υπό την προηγούμενη ιδιότητά του ως Υπουργός Εξωτερικών, αλλά και κατά τη διάρκεια της παρούσας θητείας του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η πατρίδα μας, ούσα στο ανατολικότερο άκρο της ΕΕ, σε μια περιοχή κατά γενική ομολογία ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει πολλαπλές και πολυεπίπεδες προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα να διαδραματίσει, με πράξεις και όχι με λόγια, ρόλο ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και να πρωτοστατήσει σε συνέργειες προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσέθεσε ότι πριν μεταβεί στη Λάρνακα ετοιμαζόταν για την αυριανή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, με ένα από τα θέματα που, όπως είπε, θα συζητηθούν να αποτελεί και η συνεργασία σε σχέση με το πώς η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να δώσει τεχνογνωσία, να βοηθήσει ένα γειτονικό κράτος που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και δεν έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο θέμα.
«Βρισκόμαστε σε μια περιοχή, στην οποία γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες συνεχιζόμενων αναταραχών και συγκρούσεων, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε βίαιο εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Μια ανθρωπιστική κρίση που δεν επηρεάζει μόνο τις χώρες της γειτονίας μας, αλλά και την ίδια την Ευρώπη, με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, ειδικά λόγω των ανεξέλεγκτων παράτυπων μεταναστευτικών ροών», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέθεσε ότι για αυτόν τον λόγο και η ΕΕ, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ΚΣΕΔ, έχει επενδύσει σημαντικά μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, και συνεχίζει να το πράττει, για τη συνεχή αναβάθμιση του Κέντρου, ενώ υπενθύμισε και τη συνάντησή του στον ίδιο χώρο και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Με το επίπεδο λειτουργίας, αλλά και με την 30χρονη προσφορά του ΚΣΕΔ –και πρέπει να τιμήσουμε όλους αυτούς που είχαν την ιδέα να ξεκινήσει αυτό το Κέντρο το 1995, αλλά και για τη συνεχή ανάπτυξή του– αποδεικνύουμε στην πράξη ως ένα κράτος της περιοχής, ως ένα κράτος της ΕΕ, πως εργαζόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε.
«Και νιώθουμε περήφανοι ως Κυπριακή Δημοκρατία γιατί το Κέντρο αυτό, πέραν των όσων προανέφερα, εδραιώνει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας μας στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου και των γειτονικών κρατών, αλλά και της ΕΕ, ενδυναμώνοντας τον κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο της πατρίδας μας στον διεθνή χάρτη της Πολιτικής Ασφάλειας», τόνισε.
Συμπλήρωσε ότι ταυτόχρονα το ΚΣΕΔ, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής του υποχρέωσης προς όφελος της Εμπορικής Ναυτιλίας και της Πολιτικής Αεροπορίας σε περίπτωση οποιουδήποτε ναυτικού ή αεροπορικού ατυχήματος, εργάζεται μεθοδικά, γνωρίζοντας ότι η αποτελεσματικότητα του Συστήματος Έρευνας και Διάσωσης εδράζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, στην άμεση ετοιμότητα ανταπόκρισης που προσφέρει το ΚΣΕΔ με την 24ωρη λειτουργία του, στα κατάλληλα μέσα που συνεχώς ενισχύονται και από την ίδια την Πολιτεία, αλλά και μέσω της ΕΕ, και στο άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό.
Συνεχάρη επίσης τον Διοικητή και όλους τους λειτουργούς του ΚΣΕΔ για την ετοιμότητά τους, η οποία, όπως είπε, αναγνωρίστηκε πρόσφατα από ξένες αποστολές που αξιοποίησαν το Κέντρο, είτε με την «Αμάλθεια», είτε με κρίσεις στην περιοχή και χρειάστηκε να αξιοποιηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία για απομάκρυνση πληθυσμού από γειτονικά κράτη.
Προσέθεσε ότι παράλληλα, με την υποστήριξη της Πολιτείας, της Κυβέρνησης, και σε στενή συνεργασία με την ΕΕ, ακολουθείται ένα σταθερό πλάνο συνεχούς αναβάθμισης των μέσων, του εξοπλισμού, αλλά και των υποδομών Έρευνας και Διάσωσης όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και διαβεβαίωσε ότι οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας συνεχώς τις δυνατότητες του ΚΣΕΔ.
«Ως Πολιτεία, ως Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον αναβαθμισμένο ρόλο του ΚΣΕΔ στην περιοχή, ειδικότερα στην παροχή ανθρωπιστικών υπηρεσιών, ως μέρος πάντοτε –που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία– της παροχής λύσεων στις συνεχείς και πολυεπίπεδες κρίσεις στην περιοχή», ανέφερε καταληκτικά.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, συνεχάρη και αυτός με τη σειρά του το προσωπικό που εργάζεται «άοκνα και με ύψιστο επαγγελματισμό στο Κέντρο, για την αδιάλειπτη εκτέλεση του καθήκοντος και τη διατήρηση υψηλού επιπέδου ετοιμότητας στην παρακολούθηση, τον συντονισμό και την εκτέλεση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και άλλων ανθρωπιστικών αποστολών».
«Με τη δική του συνεισφορά, μπορούμε να δηλώσουμε απερίφραστα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλέον καθιερωθεί στη διεθνή κοινότητα, ως ένας στρατηγικός κόμβος παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης, υποστήριξης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και διαχείρισης ανθρωπιστικών κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε σχετικά.
Συμπλήρωσε ότι τα τελευταία 30 χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία, αντιλαμβανόμενη τόσο τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις Διεθνείς Συμβάσεις και Κανονισμούς σχετικά με την Έρευνα και Διάσωση, όσο και τα δικαιώματά της που αφορούν τα θέματα εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, επένδυσε συστηματικά στην ανάπτυξη ενός αξιόπιστου και ικανού Συστήματος Έρευνας Διάσωσης, επισημαίνοντας πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου έχει υποδειχθεί κατ’ επανάληψη από Διεθνείς Οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πρότυπο για κράτη που επιθυμούν να οργανώσουν το δικό τους Σύστημα.
Η Κύπρος, ως το ανατολικότερο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και η λειτουργία του Συστήματος Έρευνας και Διάσωσης καθίσταται αναμφίβολα ένας εξόχως σημαντικός μηχανισμός που συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε στη συνέχεια.
Προσέθεσε ότι σε ένα πολυσύνθετο και ασταθές περιβάλλον, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης αποτελεί κεντρικό πυλώνα περιφερειακής συνεργασίας, συνδράμοντας στην υποστήριξη ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους που πλήττονται σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων.
Συμπλήρωσε ότι με την αξιοποίηση όλων των κατάλληλων μέσων και τη συνδρομή του απαραίτητου προσωπικού που ανήκουν σε διάφορους κρατικούς, ημικρατικούς ή/και εθελοντικούς οργανισμούς το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης έχει ανταποκριθεί με επιτυχία μέχρι σήμερα, σε περισσότερα από 1.200 περιστατικά Έρευνας - Διάσωσης της περιοχής ευθύνης της ΚΔ, η οποία «δίκαια έχει καθιερωθεί ως ασφαλής και ένας από τους πλέον οργανωμένους κόμβους παροχής υπηρεσιών Έρευνας – Διάσωσης και υποστήριξης ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών επιχειρήσεων».
«Ως πολιτικός προϊστάμενος του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, θέλω για ακόμα μια φορά να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο την προσπάθεια για διαρκή αναβάθμισή του, αλλά και όλων των Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης, καθόσον αυτό, αποτελεί πέραν των όσων θετικών προανέφερα και σημαντικό εργαλείο προώθησης των εθνικών μας συμφερόντων», κατέληξε ο κ. Πάλμας, εκφράζοντας θερμά συγχαρητήρια σε όλο το προσωπικό του Κέντρου.
Με τη σειρά του, ο Διοικητής του ΚΣΕΔ, Αντιπλοίαρχος Αντρέας Χαραλαμπίδης, είπε ότι το Σύστημα Έρευνας και Διάσωσης της ΚΔ αναπτύσσεται και εκσυγχρονίζεται διαρκώς αυτά τα 30 χρόνια ώστε να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι από το 1995 μέχρι σήμερα το κέντρο κατάφερε να ανταποκριθεί σε κάθε περιστατικό Ε-Δ εντός της περιοχής ευθύνης της ΚΔ με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, έχοντας ως αποτέλεσμα να διασωθούν 8.041 ανθρώπινες ζωές.
Πέραν της ανταπόκρισης του ΚΣΕΔ στα θέματα Ε-Δ, το Κέντρο με το άρτια εκπαιδευμένο του προσωπικό, αλλά και τον εξοπλισμό που διαθέτει, συμβάλει παράλληλα σημαντικά στις προσπάθειες της Κύπρου να αναπτύξει τις δυνατότητές της, τόσο σε θέματα διαχείρισης κρίσεων ένεκα ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών, σε εθνικό επίπεδο, όσο σε θέματα υποστήριξης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, σε διεθνές επίπεδο, ανέφερε ακολούθως.
Προσέθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν τύγχαναν «της απόλυτης εμπιστοσύνης και αποφασιστικότητας στην ικανοποίηση των αιτημάτων προς υλοποίηση των στόχων μας, από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από τους εκάστοτε Υπουργούς Άμυνας και Μεταφορών», προς τους οποίους εξέφρασε ευχαριστίες.
Δήλωσε επίσης ευτυχής γιατί, ως Διοικητής του ΚΣΕΔ, «αυτής της ιδιαίτερης και ευαίσθητης υπηρεσίας», νιώθει ότι ηγείται «μιας εξαιρετικής ομάδας, η οποία διαθέτει ευπρέπεια, ήθος, υψηλό επαγγελματισμό, πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης και κυρίως υψηλό αίσθημα ευθύνης και φιλοπατρίας».
«Σας διαβεβαιώνω ότι το ΚΣΕΔ, έχοντας πάντα γνώμονα το Εθνικό συμφέρον, θα συνεχίσει αταλάντευτα να εκτελεί την αποστολή του, υλοποιώντας τους στόχους του, παραμένοντας ταυτόχρονα λειτουργικό, ευέλικτο, οικονομικό και αποτελεσματικό και συνεχίζοντας να αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο στην προσπάθεια της χώρα μας, να καταστεί πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε καταληκτικά.
Ακολούθησε η τέλεσε των εγκαινίων του εικαστικού έργου «Μετανάστες», που απεικονίζει μια βάρκα με ανθρώπους εντός και εκτός της βάρκας, έργο, εις μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, και το οποίο δημιούργησαν μαθητές του Λυκείου Αποστόλου Λουκά στο Κολόσσι της Λεμεσού, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Πόπης Νικολάου.
Το έργο απέσπασε το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό «2016 Saatchi Gallery/Deutsche Bank Art Prize for Schools», στον οποίον έλαβαν μέρος 22 χιλιάδες έργα από 54 χώρες, ενώ κέρδισε και το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2016» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συμπληρώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε στη συνέχεια τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας για τα 30 χρόνια λειτουργίας του ΚΣΕΔ στον προαύλιο χώρο του οικήματος του Κέντρου.