Αρχίζει από τον Σεπτέμβριο η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου, που προβλέπει για το δικαίωμα στον ιατρικώς υποβοηθούμενο θάνατο, δηλαδή στην ευθανασία, με σκοπό την κατάθεση της πρότασης νόμου στην Ολομέλεια του σώματος τον Ιανουάριο του 2026.
Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, πρόταξε τη θέση της Κυβέρνησης για καταρχήν ανάπτυξη υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση τη δεδομένη στιγμή «είναι πρώιμη», γέρνοντας την πλάστιγγα, προς το παρόν, προς την πλευρά της ανακουφιστικής φροντίδας και την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία κατέθεσε την πρόταση, τόνισε πως «ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», ενώ μίλησε για «δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να διαχειρίζεται τον τρόπο με τον οποίο θα καταλήξει», όταν δεν έχει ελπίδες για ζωή.
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι τα όσα προβάλλονται ως επιχείρημα για τη συζήτηση της ψήφισης της πρότασης νόμου για ευθανασία σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού αναπτυχθούν οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας, «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», αφού σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής η ανακουφιστική φροντίδα ήδη προσφέρεται σήμερα σε καρκινοπαθείς.
Σημειώνεται ότι οι θέσεις των κομμάτων παραμένουν οι ίδιες μέχρι στιγμή, με τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ να διατηρούν επιφυλάξεις αναφορικά με την εν λόγω πρόταση. Από την πλευρά της η βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, τάσσεται υπέρ της πρότασης, λέγοντας ότι «η ευθανασία είναι θέμα ανθρώπινου δικαιώματος».
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Σταύρος Μιχαήλ, ανέφερε στους βουλευτές ότι μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας προσφέρονται υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας μόνο σε καρκινοπαθείς, για να προσθέσει ότι η ανυπαρξία νομοθεσίας δεν επιτρέπει στον Οργανισμό να επεκτείνει τις υπηρεσίες αυτές και σε άλλους ασθενείς.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο αρμόδιος Υπουργός προέβη σε επεξηγήσεις σε σχέση με τα δύο νομοσχέδια, για την ανακουφιστική φροντίδα και την κατ’ οίκον νοσηλεία.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα είπε ότι έχει ήδη κατατεθεί και η εξέτασή του αναμένεται μετά το καλοκαίρι.
Εξέφρασε τη θέση ότι παρά τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του ΓεΣΥ, δεν καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των καρκινοπαθών, καθιστώντας πρόωρη κάθε ρύθμιση για υποβοηθούμενο θάνατο.
«Ως Κυβέρνηση, συνομιλώντας με τους κοινωνικούς εταίρους, τον ΠΙΣ, την ΟΣΑΚ, τη Βιοηθική, έχουμε την άποψη ότι είναι θέμα το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Τώρα με την ψήφιση του νόμου για την κοινοτική νοσηλευτική, αλλά και με την κατάθεση της ανακουφιστικής φροντίδας, που έχουμε καταθέσει πριν ένα μήνα περίπου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όταν θα υπάρχουν οι απαραίτητες δομές, νομοθεσία και ούτω καθεξής θα μπορούσε να προχωρήσει η συζήτηση», ανέφερε.
Σημείωσε ότι «μέχρι εκείνη τη μέρα θεωρούμε ότι πρέπει καλύτερα να τρέξουν οι δομές ανακουφιστικής φροντίδας, όταν θα δημιουργηθούν και όταν θα μπορέσουν να παρέχουμε στους συνανθρώπους μας την κατάλληλη αυτή ανακουφιστική φροντίδα στο τελικό στάδιο της ζωής τους και μετά να συζητήσουμε τα υπόλοιπα».
Ερωτηθείς, μετά από τη συνεδρία, εάν είναι υπέρ της ευθανασίας, ο κ. Δαμιανός είπε ότι θεωρεί πως «πρέπει να τρέξει πρώτα το θέμα της ανακουφιστικής φροντίδας, να τρέξουν οι δομές, να υπάρχει πραγματική ανακουφιστική φροντίδα στον τόπο και μετά να δούμε τα υπόλοιπα».
Πρόσθεσε ότι «τους τελευταίους 18 μήνες που έχω αναλάβει το Υπουργείο Υγείας έχω καταθέσει γύρω στα 15 νομοσχέδια», συμπληρώνοντας ότι «αν ένα νομοσχέδιο δεν είχε κατατεθεί πριν 5 από 10 χρόνια δεν είναι θέμα δικό μου».
«Αλλά το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί. Το νομοσχέδιο θα προχωρήσει. Είμαι σίγουρος ότι θα ψηφιστεί. Γιατί έγινε ιδιαίτερη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, κυρίως με τους ασθενείς. Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα παρέχει ανακουφιστική φροντίδα και πέραν από τους καρκινοπαθείς και σε άλλες παθήσεις», εξήγησε.
Θεωρούμε ότι πρέπει πρώτα να τρέξουν αυτές οι δομές, να παρέχουν αυτή την απαραίτητη φροντίδα στους συνανθρώπους μας, όχι απαραίτητα σε νοσηλευτήριο, αλλά θα υπάρχουν και άλλες νομές, περιλαμβανομένης και της κατ’ οίκον φροντίδας και μετά να ανοίξει αυτή η συζήτηση και πολύ ευχαρίστως να το συζητήσουμε.
Επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης ότι «αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τρέξει αυτό το νομοσχέδιο, να παρέχουμε αυτή την φροντίδα, τότε είναι πρώιμη οποιαδήποτε άλλη συζήτηση».
Κατά την έναρξη της συζήτησης η Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπογράμμισε εκ νέου ότι ολοένα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη θεσμοθετούν την ευθανασία.
«Πρέπει να πω ότι η Μεγάλη Βρετανία αρχές Ιουνίου έγινε μια ακόμα χώρα που υιοθέτησε την ευθανασία. Ολοκληρώθηκε και η τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Προηγήθηκε η Γαλλία στις 25 Μαΐου. Η Πορτογαλία και η Ισπανία, καθολικές χώρες, είχαν ήδη υιοθετήσει και οι τάσεις στην Ευρώπη είναι να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγνωρίζουν πλέον, το δικαίωμα το ατομικό δικαίωμα του ανθρώπου να επιλέγει, νοουμένου ότι διαγνωστεί με καταληκτική ασθένεια και η δική μας πρόταση νόμου φωτογραφίζει τους καρκινοπαθείς καταληκτικού σταδίου να παίρνουν τη δική τους απόφαση για τη ζωή τους», είπε συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής «τα περί ανακουφιστικής φροντίδας που πρόταξαν ως αφορμή επιβεβαίωσαν τη θέση του Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη του καθηγητή Νομικής του Πανεπιστήμιου Κύπρου ότι πρόκειται για πρόφαση, προκειμένου να αποφύγουν να συζητήσουν την πρόταση νόμου».
Πρόσθεσε ότι «η ανακουφιστική φροντίδα προσφέρεται σήμερα τόσο από τον ΠΑΣΥΚΑΦ και την Αροδαφνούσα και μάλιστα ο ΟΑΥ αγοράζει κρεβάτια και προσφέρεται η ψυχολογική στήριξη και όλα όσα επιβάλλεται».
«Η δική μας πρόταση νόμου φωτογραφίζει ακριβώς συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, η οποία θα πρέπει να περάσει από ιατροσυμβούλια, να έχει πολλαπλές εγκρίσεις, προκειμένου να καταλήξουμε στο τελικό στάδιο, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο», είπε.
Η κ. Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι διαπίστωσε ότι «η ανακουφιστική φροντίδα σήμερα προσφέρεται για την κατηγορία ασθενών από εκεί και πέρα μου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από πλευράς κυβέρνησης και επεκτείνεται και σε άλλες ασθένειες, ναι μεν, προβλέπει πολλά, τα οποία ακούγονται και ωραία, αλλά όταν συζητήσουμε την υλοποίηση εκεί φαίνονται πραγματικά οι αδυναμίες εφαρμογής και υλοποίησης».
Τόνισε ότι «ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», προσθέτοντας πως «όλοι οι υποψήφιοι στις Προεδρικές Εκλογές τοποθετήθηκαν υπέρ, πλην του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Είπε ακόμα ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα στις προσωπικές του απόψεις», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν και αποφάσεις, οι οποίες επέδρασσαν σε κράτη μέλη της Ευρώπης και τους οδήγησαν στο να υιοθετήσουν τον ιατρικώς υποβοηθούμενο τερματισμό της ζωής».
«Ως εκ τούτου, εμείς θα προχωρήσουμε και ο καθένας και προεκλογικά να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε καταληκτικά.
Πηγή: ΚΥΠΕ