Η αντίληψη των Κυπρίων πολιτών για τον αντίκτυπο της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ παραμένει σε μεγάλο βαθμό θετική, όπως διαπιστώνει η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 88% των ερωτηθέντων στην Κύπρο πιστεύει ότι οι πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ συμβάλλουν θετικά στις συνθήκες διαβίωσης στις αντίστοιχες χώρες ή περιοχές τους, ενώ το 35% εξ αυτών γνωρίζει την ύπαρξη τέτοιων πρωτοβουλιών.
Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι της ΕΕ αντιστοιχούν σε ποσοστό 40% των ερωτηθέντων που γνωρίζουν πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, και σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα (79%) αυτών των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι συμβάλλουν θετικά στις συνθήκες διαβίωσης στις αντίστοιχες χώρες ή περιοχές τους. Επιπλέον, το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα έργα που υποστηρίζονται από την ΕΕ στην περιοχή τους έχουν συμβάλει στο αίσθημα ότι είναι πολίτες της ΕΕ.
Προστίθεται ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων γνωρίζουν τουλάχιστον ένα ταμείο πολιτικής συνοχής, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Interreg ή το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Η μεγαλύτερη ενημέρωση είναι στην Πολωνία (92%) και τη Σλοβακία (91%).
Κατά μέσο όρο, το 17% των συμμετεχόντων σημειώνει ότι έχει επωφεληθεί προσωπικά από ένα έργο που υποστηρίζεται από το ΕΤΠΑ ή το Ταμείο Συνοχής, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 50% σε ορισμένες χώρες.
Σημειώνεται, επίσης, ότι όσον αφορά τις μελλοντικές επενδύσεις της ΕΕ, οι ερωτηθέντες δίνουν προτεραιότητα στη βελτίωση των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης (49%), την προστασία του περιβάλλοντος, τους υδάτινους πόρους και τη δράση για το κλίμα (38%), τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας (31%) και τις βελτιώσεις στη στέγαση και την ενεργειακή απόδοση (27%).
Μια σημαντική πλειοψηφία (64%) των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η πολιτική συνοχής θα πρέπει να υποστηρίζει όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές που αντιμετωπίζουν υψηλή ανεργία (63%), στις υποβαθμισμένες αστικές περιοχές (51%) και στις απομακρυσμένες αγροτικές ή ορεινές περιοχές (50%), σύμφωνα με την έρευνα.
Πήγη: ΚΥΠΕ