Στη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην ατομική προσφυγή Arvanitis and Phileleftheros Public Company Limited v. Cyprus αναφέρεται σε  σημερινή της ανακοίνωση η Νομική Υπηρεσία.

Σημειώνει πως το ΕΔΔΑ εξέδωσε στις 3 Ιουλίου 2025 απόφαση στην ατομική προσφυγή Arvanitis and Phileleftheros Public Company Limited v. Cyprus προβαίνοντας σε εύρημα παραβίασης του Άρθρου 10 (ελευθερία της έκφρασης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).

Ο πρώτος αιτητής είναι δημοσιογράφος, ο οποίος την 1η Ιουλίου 2007 δημοσίευσε στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» άρθρο με τίτλο «Ιδιοκτησία-Αξιοπρέπεια, ένα-μηδέν» στο οποίο αναφέρεται σε δικηγόρο, ο οποίος δύο εβδομάδες πριν από το επίδικο δημοσίευμα, δημοσίευσε ενυπόγραφο άρθρο του στην ελλαδική εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» όπου κατέγραφε τις προσπάθειες που έκανε για επανάκτηση, από τα κατεχόμενα, πίνακα ιδιοκτησίας της οικογένειάς του. Στο άρθρο του ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι κάποιοι «ξεπουλούν την αξιοπρέπεια, γλείφουν τους βιαστές και κρεμάζουν τους συμπατριώτες τους», σημειώνεται.

Προστίθεται πως τα εθνικά δικαστήρια στα οποία προσέφυγε ο δικηγόρος έκριναν το δημοσίευμα ως δυσφημιστικό και απέρριψαν τις υπερασπίσεις της αλήθειας και του έντιμου σχολίου. Επιδίκασαν δε αποζημιώσεις υπέρ του δικηγόρου ύψους 12.000 ευρώ.

Οι εναγόμενοι/αιτητές καταχώρησαν προσφυγή στο ΕΔΔΑ ισχυριζόμενοι ότι οι πιο πάνω αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων παραβιάζουν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Εξετάζοντας το παράπονο των αιτητών, το ΕΔΔΑ έλαβε υπ’ όψιν του όλα τα σχετικά κριτήρια που ορίζονται στη νομολογία του, όταν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης πρέπει να σταθμίζεται με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν έδωσαν ικανοποιητική βαρύτητα στο γεγονός ότι το επίδικο δημοσίευμα αποτέλεσε απάντηση σε άρθρο που είχε δημοσιεύσει ο δικηγόρος για το θέμα, και ότι τα εθνικά δικαστήρια έθεσαν εκτεταμένες απαιτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι δημοσιογράφοι μπορούν να σχολιάσουν τη συμπεριφορά ενός ατόμου που είχε επιδιώξει δημοσιότητα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ουσία, το ΕΔΔΑ θεώρησε ότι τα εθνικά δικαστήρια ανεπίτρεπτα επιχείρησαν να υποκαταστήσουν τις δικές τους απόψεις με αυτές των αιτητών ως προς τον τρόπο παρουσίασης του θέματος. Ως το ΕΔΔΑ έκρινε, η προσέγγιση αυτή ήταν υπερβολικά περιοριστική και μη συμβατή με τις αρχές που διέπουν το Άρθρο 10 της ΕΣΔΑ, σημειώνει η Νομική Υπηρεσία.

Καταλήγει αναφέροντας πως επιδικάστηκαν αποζημιώσεις υπέρ των αιτητών για χρηματική ζημία ύψους 24.980,43 ευρώ, για μη χρηματική ζημία ύψους 6.500 ευρώ και έξοδα που ανέρχονται σε 8.919,02 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Καταδίκη Κύπρου για υπόθεση βιασμού- «Θα μελετηθεί» λέει η Εισαγγελία

Πηγή: ΚΥΠΕ