Κατεδαφίστηκε την Τρίτη (1/7) το ιστορικό κέντρο δεξιώσεων Μακεδονίτισσα Palace. Ήταν για δεκαετίες το σημείο αναφοράς της κοσμικής ζωής της Λευκωσίας. Το Μακεδονίτισσα Palace – άλλοτε γνωστό ως Κέντρο Μακεδονίτισσας – στέγασε αμέτρητες στιγμές χαράς, διασκέδασης και οικογενειακής γιορτής, κερδίζοντας μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Κυπρίων.
Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του κατάφερε να ξεχωρίσει. Η στρατηγική του τοποθεσία, δίπλα στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Μακεδονίτισσας, του εξασφάλισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων, συμβάλλοντας καθοριστικά στη φήμη και τη δημοφιλία του.
Σήμα κατατεθέν του Κέντρου υπήρξε η δεξαμενή του, με τους εντυπωσιακούς κύκνους να μαγνητίζουν βλέμματα και να αποτελούν πόλο έλξης για σχολεία και οικογένειες, σε μια εποχή – τη δεκαετία του ’60 – που τέτοιου είδους εικόνες ήταν σπάνιες στην πρωτεύουσα.
Με το πέρασμα των χρόνων, το τοπίο γύρω από το Κέντρο μεταμορφώθηκε. Η περιοχή εξελίχθηκε οικιστικά και το Κέντρο ακολούθησε τη ροή των αλλαγών: αρκετοί από τους υπαίθριους χώρους του οικοδομήθηκαν, ενώ και το ίδιο το όνομά του άλλαξε, μετονομαζόμενο σε Μακεδονίτισσα Palace. Παρ’ όλες τις μεταβολές, η αίγλη του παρέμενε ζωντανή, χάρη στη βαριά ιστορική του κληρονομιά.
@anthimosmav Abandoned Makedonitissa Palace in Cyprus 🇨🇾 #abandoned #cyprus #foryou #abandonedplaces #exploring #foryoupage ♬ original sound - m.rcheep0
Για περισσότερες από έξι δεκαετίες συνέχισε να λειτουργεί, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη μιας άλλης εποχής. Ωστόσο, το πέρασμα του χρόνου και η έλλειψη επενδύσεων στη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου άρχισαν να βαραίνουν. Η αδυναμία τόσο των εκάστοτε ενοικιαστών όσο και της ιδιοκτήτριας Αρχιεπισκοπής να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός σύγχρονου χώρου εκδηλώσεων, σηματοδότησε την αρχή του τέλους.
Οι οικονομικές εκκρεμότητες των ενοικιαστών προς την Αρχιεπισκοπή οδήγησαν τελικά στη ρήξη μεταξύ τους και το Κέντρο Μακεδονίτισσα έμεινε χωρίς διαχειριστή. Εδώ και λίγα χρόνια, το άλλοτε ζωντανό Κέντρο παρέμεινε κλειστό, βυθισμένο στη σιωπή, μέχρι που λήφθηκε η απόφαση για την κατεδάφισή του.
Ένα εμβληματικό κεφάλαιο της πολιτιστικής ζωής της Λευκωσίας έκλεισε, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, ιστορίες και μια έντονη νοσταλγία για όσα αντιπροσώπευε.
Διαβάστε επίσης: Κατεδαφίστηκε το εμβληματικό περίπτερο «Δρακουμέλ» στη Λευκωσία (vids+pics)