Η καλλιέργεια ιστορικού γραμματισμού συνιστά ουσιαστική συμβολή στην εκπαίδευση πολιτών με κριτική σκέψη και ενεργή συμμετοχή, είπε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της στο συνέδριο «Οι εκπαιδευτικοί καλλιεργούν ιστορικό γραμματισμό στο Δημοτικό Σχολείο», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

«Οι μαθητές και οι μαθήτριες που προσεγγίζουν την Ιστορία ως διαδικασία διερεύνησης και τεκμηρίωσης αποκτούν πολύτιμα εφόδια για την ενεργή συμμετοχή τους στη σύγχρονη κοινωνία», σημείωσε η ΥΠΑΝ. «Μαθαίνουν να εκτιμούν τη σημασία της δημοκρατίας, του διαλόγου και της τεκμηριωμένης γνώσης, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν σεβασμό για τα επιτεύγματα του ανθρώπου στο παρελθόν, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε.

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι η διοργάνωση αυτού του συνεδρίου αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναδείξουν τη σημασία της ιστορικής παιδείας και, παράλληλα, να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και διδακτικές πρακτικές, που μπορούν να ενισχύσουν ουσιαστικά το έργο που επιτελείται στις σχολικές μονάδες.

Σημείωσε ότι η ιστορία δεν είναι απλώς μια αφήγηση γεγονότων του παρελθόντος.

Απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς η Υπουργός Παιδείας είπε ότι το έργο τους ως εκπαιδευτικοί που διδάσκουν Ιστορία στο δημοτικό σχολείο, είναι καίριας σημασίας. «Μέσα από τις σύγχρονες προσεγγίσεις της ιστορικής παιδείας, οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν περιορίζονται στην απόκτηση γνώσεων για γεγονότα, πρόσωπα και φαινόμενα του παρελθόντος», συμπλήρωσε.

Καλλιεργούν παράλληλα, είπε η Υπουργός, δεξιότητες ιστορικής σκέψης, όπως η ανάλυση, η κριτική προσέγγιση και η κατανόηση της πολυπλοκότητας των ιστορικών διαδικασιών.

«Αναπτύσσουν ικανότητες που τους επιτρέπουν να αναγνωρίζουν τις πολλαπλές οπτικές των ιστορικών αφηγήσεων, να αξιολογούν την αξιοπιστία διαφορετικών ερμηνειών, να διερευνούν τα κίνητρα και τις συνέπειες ανθρώπινων πράξεων, καθώς και να εκφράζουν τις απόψεις τους με τεκμηριωμένο και πειστικό τρόπο», σημείωσε.

Ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, είπε η κ. Μιχαηλίδου,  αναγνωρίζουν ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτουν για την ιστορική παιδεία, απαιτούνται ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης του μαθήματος της Ιστορίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

«Η διεθνής έρευνα στον τομέα της Παιδαγωγικής της Ιστορίας επισημαίνει ότι οι αλλαγές αυτές μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από τον εκσυγχρονισμό των Αναλυτικών Προγραμμάτων, την ανανέωση του εκπαιδευτικού υλικού και τη συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών», ανέφερε.

 Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, είναι η διαδικασία επικαιροποίησης των Αναλυτικών Προγραμμάτων, εξηγώντας ότι «η παρέμβαση αυτή εστιάζει στη μείωση και αναδιάρθρωση της διδακτέας ύλης, ώστε να διασφαλίζεται η εστίαση στην απολύτως αναγκαία γνώση για την οικοδόμηση ενός συνεκτικού και επαρκούς σώματος ιστορικής κατανόησης».

Παράλληλα, είπε η Υπουργός, προωθείται η ανάπτυξη επιστημολογικής προσέγγισης στην Ιστορία, με έμφαση στην εννοιολογική κατανόηση, αλλά και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων που συνδέονται με τη μελέτη του παρελθόντος.

«Την παρούσα σχολική χρονιά, τα επικαιροποιημένα Αναλυτικά Προγράμματα της Δημοτικής Εκπαίδευσης εφαρμόζονται πιλοτικά και αξιολογούνται μέσα από την παρακολούθηση της υλοποίησής τους στα σχολεία, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές ανάγκες για περαιτέρω βελτιώσεις», επεσήμανε. Παράλληλα, είπε η κ. Μιχαηλίδου, «εργαζόμαστε στον εμπλουτισμό του διδακτικού υλικού, με στόχο τόσο την επικαιροποίηση του περιεχομένου όσο και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης επιστημολογικής κατανόησης εκ μέρους των μαθητών και των μαθητριών».

Μέσα από αυτές τις παρεμβάσεις, είπε η Υπουργός, «επιδιώκουμε να υποστηρίξουμε ουσιαστικά το έργο των εκπαιδευτικών και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, ποιοτικής και ουσιαστικής ιστορικής παιδείας».

«Αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των εκπαιδευτικών σε κάθε προσπάθεια εκπαιδευτικής αλλαγής, το Υπουργείο προωθεί συστηματικά ποικίλες επιμορφωτικές δράσεις, όπως η σημερινή, με στόχο την ενίσχυση της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών που διδάσκουν το μάθημα της Ιστορίας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η συνεργασία μεταξύ διάφορων φορέων για την υλοποίηση του σημερινού συνεδρίου αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι, όταν υπάρχει κοινό όραμα και συντονισμένη προσπάθεια, μπορούν να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα.

«Είμαι πεπεισμένη ότι οι γνώσεις, οι ιδέες και οι προβληματισμοί που θα αναδυθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου θα συμβάλουν ουσιαστικά στον εμπλουτισμό της διδακτικής σας πρακτικής και θα ενδυναμώσουν το όραμά μας για εκπαίδευση μιας νέας γενιάς κριτικά σκεπτόμενων και ενεργών πολιτών», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ