Ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στη ρήξη μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού – και τελικά στην απομάκρυνσή του από τον Μητροπολιτικό θρόνο φαίνεται να ήταν η διαπίστωση ότι σε εκκλησία στο χωριό Μέσανα της Πάφου, γενέτειρα του κ. Τυχικού, υπήρχαν αγιογραφίες και εικόνες που απεικόνιζαν έναν ιερέα από την Ελλάδα, ο οποίος δεν έχει αναγνωριστεί ως Άγιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Νεκτάριο Βιτάλη, το όνομα του οποίου δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο Αγιολόγιο, ενώ –σύμφωνα με πληροφορίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο που επικαλείται ο Φιλελεύθερος– δεν έχει κατατεθεί ποτέ επίσημη πρόταση για την αγιοκατάταξή του.

Το γεγονός ότι σε ναό της Πάφου αποδίδεται τιμή σε πρόσωπο που δεν θεωρείται επίσημα Άγιος, θεωρήθηκε σοβαρό εκκλησιαστικό σφάλμα και φέρεται να ήταν καταλυτικό για τις εξελίξεις που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Μητροπολίτη.

Ποιος ήταν ο Νεκτάριος Βιτάλης 

Ο Γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης (1930–2018) ήταν Ορθόδοξος μοναχός και πνευματικός ηγέτης, γνωστός για τη βαθιά του πίστη, την ταπεινότητα και τα χαρίσματά του. Από μικρή ηλικία έδειχνε έντονη κλίση προς την Εκκλησία, ενώ υπήρξε παπαδάκι του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου. Υπηρέτησε ως εφημέριος στον Ι. Ναό Αγίου Νεκταρίου στην Καμάριζα Λαυρίου και ως Καθηγούμενος στη Μονή Αγίου Αθανασίου Κουβαρά. Αφιέρωσε τη ζωή του στην προσευχή, την πνευματική καθοδήγηση και τη βοήθεια προς τους φτωχούς. Πολλοί πιστοί τον τιμούν για  «θαύματα που του αποδίδονται», αν και δεν έχει επίσημα αγιοκαταταχθεί από την Εκκλησία.

Παρ’ όλα αυτά, έχουν δημιουργηθεί εικόνες του και έχουν τοποθετηθεί σε ορισμένους ναούς, κυρίως με πρωτοβουλίες τοπικών κοινοτήτων ή μεμονωμένων προσώπων.

Ο Γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης είχε από την εφηβεία του βαθιά πνευματική σχέση με τον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης, ο οποίος έγινε ο προστάτης και "φίλος" του. Σε ηλικία 17 ετών επισκέφθηκε τον τάφο του Αγίου στην Αίγινα και, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο Άγιος του αποκάλυψε πως θα γίνει ιερέας και θα πάρει το όνομά του. Τρία χρόνια αργότερα, εκάρη μοναχός και ονομάστηκε Νεκτάριος.

Διαβάστε επίσης: Έκπτωση Τυχικού:Οργή στην Πάφο-«Προδοσία απέναντι στην αλήθεια και τον Χριστό»