Η ΔΕΟΚ καλεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπως οργανωμένα, μαζί με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, προβεί σε εκστρατεία ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκομένων για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Σε ανακοίνωση, με αφορμή τα δύο πρόσφατα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν σε Λεμεσό και Πάφο, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι αισθάνεται την ανάγκη όπως επαναφέρει το θέμα αυτό και «να θέσει για άλλη μια φορά την ανάγκη όπως η ασφάλεια των εργαζομένων σε κάθε χώρο πρέπει να διασφαλίζεται, αλλά ταυτόχρονα και να εποπτεύεται».

«Η προσπάθεια για την εξάλειψη των κινδύνων στην εργασία, αλλά και η επένδυση σε εκπαίδευση, κατάρτιση και τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων για τη βελτίωση της ποιότητας και των σωστών συνθηκών  εργασίας, πρέπει να είναι συνεχείς», προσθέτει η ΔΕΟΚ. 

Αναφέρει πως η κύρια ευθύνη βαραίνει πάντα τον εργοδότη, ο οποίος οφείλει να παρέχει στους υπαλλήλους του ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον για να εργαστούν.

«Κλειδί στην όλη προσπάθεια είναι η σύσταση και ουσιαστική λειτουργία Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας σε κάθε χώρο όπου διεξάγεται οικονομική δραστηριότητα ως επίσης και υποχρέωση των εργοδοτών να καταρτίζουν σχέδια εκτίμησης κινδύνου πριν την εκτέλεση έργων από εξειδικευμένα και αδειούχα άτομα αλλά και συνεχή επιτήρηση της εφαρμογής τους», προσθέτει.

Η ΔΕΟΚ αναφέρει ωστόσο ότι «πολλοί εργοδότες θεωρούν τα θέματα ασφάλειας και υγείας ως δευτερεύοντα και στον βωμό του κέρδους τα παραμελούν με ολέθριες συνέπειες πολλές φορές τόσο για τα θύματα όσο και για τις οικογένειες τους».

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι δεν είναι της αρμοδιότητας της να έχει άποψη για τις κατά καιρούς ποινές που επιβάλλονται από τα δικαστήρια σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων και δη θανατηφόρων, «εκ πρώτης θεωρούμε ότι στη χώρα μας η παρανομία δεν κοστίζει αρκετά και κατά συνέπεια δεν λειτουργεί τόσο αποτρεπτικά όσο θα ανέμενε κάποιος εξ ου και οι μεγάλοι αριθμοί εργατικών ατυχημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας».

Προσθέτει ότι οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να προβληματίσουν όλους και να αποτελέσουν την αφορμή για όλο και περισσότερη βελτίωση και δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος επιτήρησης και προστασίας των εργαζομένων έναντι των βλαπτικών παραγόντων συνεπεία της εργασίας τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ