Σφοδρή «σύγκρουση» σημειώθηκε μεταξύ του Κύπριου ευρωβουλευτή Φείδια Παναγιώτου και του Βρετανού δημοσιογράφου Caolan Robertson στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο τις καταγγελίες ότι ο Παναγιώτου προωθεί φιλορωσική προπαγάνδα και υποβαθμίζει τις απαγωγές Ουκρανών παιδιών από ρωσικές δυνάμεις.
Ο δημοσιογράφος κατηγόρησε τον Κύπριο Ευρωβουλετή ότι λειτουργεί ως «προπαγανδιστικό εργαλείο της Μόσχας», κάνοντας αναφορές στις δημόσιες αναρτήσεις του και στο πρόσφατο ταξίδι του στη Ρωσία, το οποίο συνέπεσε με την Ημέρα Νίκης. Ο Φειδίας υποστήριξε πως το ταξίδι το χρηματοδότησε ο ίδιος και αρνήθηκε ότι παρακολούθησε στρατιωτική παρέλαση ή ότι προωθεί ρωσική προπαγάνδα. Ωστόσο, απέφυγε να καταδικάσει ρητά τη Ρωσία για τις ενέργειές της, υποστηρίζοντας επανειλημμένα ότι «πρέπει να ξεκινήσει η διπλωματία».
Fidias has been amplifying insane Kremlin propaganda for months, so I confronted him.
— Caolan (@CaolanRob) May 21, 2025
🚨 He said abducted Ukranian children are happy in russia
🚨 He refused to answer why he is putting out lies
He got angry
This is a mask off moment pic.twitter.com/3QjERhq3Aq
Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η συζήτηση γύρω από το ζήτημα των απαγωγών Ουκρανών παιδιών από τη Ρωσία. Ο Φειδίας αρχικά υπονόησε ότι κάποια παιδιά «ίσως θέλουν να μείνουν», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του δημοσιογράφου, που χαρακτήρισε τις δηλώσεις του «ανήθικες» και «επικίνδυνες». Ο ευρωβουλευτής αποκάλυψε ότι άλλαξε την αρχική του ψήφο από “κατά” σε “αποχή” σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την επιστροφή των παιδιών, λέγοντας ότι οι παρεχόμενες πηγές ήταν «μερικώς αξιόπιστες» και «υπερβολικές».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Φειδίας επέμεινε να συγκρίνει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, κάτι που ο δημοσιογράφος απέρριψε ως εκτροπή από τη συζήτηση. Ο Φειδίας υπεραμύνθηκε των θέσεών του, λέγοντας πως εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Κυπρίων που επιθυμούν «εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία».
Η αντιπαράθεση κατέληξε σε αλληλοκατηγορίες για «παραπληροφόρηση», με τον Παναγιώτου να μιλά για «δημοκρατικό διάλογο» και τον δημοσιογράφο να τον καταγγέλλει για υπονόμευση των αρχών της ΕΕ με τη στάση του απέναντι στη ρωσική εισβολή.
This Journalist Has "Evidence" That I'm a Russian Asset pic.twitter.com/JfwpJEYKle
— Fidias Panayiotou (@Fidias0) May 21, 2025
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μέρες Γερμανός ευρωβουλευτής Moritz Körner κάλεσε τον Φειδία να επισκεφθεί την Ουκρανία, ώστε να διαπιστώσει ο ίδιος από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων.
Παράλληλα, τον προέτρεψε να αξιοποιήσει την επιρροή που έχει στη νεολαία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επισκεπτόμενος την Ουκρανία και σχηματίζοντας άποψη βασισμένη σε προσωπική εμπειρία, προτού διατυπώσει τελικές θέσεις για την κατάσταση.
German MEP @moritzkoerner puts Fidias in his place at the European Parliament. pic.twitter.com/aUrnji1R7D
— Pekka Kallioniemi (@P_Kallioniemi) May 21, 2025