Εκτός του αστυνομικού Σώματος αναμένεται να βρεθούν μέχρι το καλοκαίρι οι 297 Συμβασιούχοι Αστυνομικοί. Αν και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Δύναμης της Αστυνομίας, καλύπτοντας κρίσιμες ανάγκες και συχνά εκτελώντας τα ίδια καθήκοντα με τους μόνιμους συναδέλφους τους, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή, έτσι ώστε να διατηρήσουν τα καθήκοντά τους.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, διαφαίνεται ότι θα τερματιστεί η υπηρεσία τους στο αστυνομικό Σώμα, γεγονός που θα τους αφήσει εκτεθειμένους στην ανεργία και χωρίς εναλλακτική επαγγελματική αποκατάσταση, παρά την προσφορά και εμπειρία τους στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψιν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των μελών της Δύναμης, την ηγεσία της Αστυνομίας, καθώς και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Παρότι έχουν πραγματοποιηθεί διαδοχικές διαβουλεύσεις και κατατεθεί εισηγήσεις για την εξεύρεση λύσης, καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει σημειωθεί. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραμένει σταθερό στη θέση του για προκήρυξη νέων θέσεων, απορρίπτοντας, επί του παρόντος, το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των συμβασιούχων στο μόνιμο προσωπικό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Συμβασιούχοι Αστυνομικοί δεν θα καταθέσουν εύκολα τα «όπλα». Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ετοιμάζουν διάφορες εκδηλώσεις - διαμαρτυρίες, με στόχο να εντείνουν την πίεση προς την ηγεσία της Αστυνομίας και την Κυβέρνηση. Την ίδια ώρα εκφράζουν με κάθε τρόπο την απογοήτευσή τους, λόγω της στάσης που επέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέναντί τους, αλλά και τη δυσαρέσκειά τους προς τους χειρισμούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Τους διώχνουν εν μέσω αυξημένων αναγκών για αστυνόμευση

Στη «Σ» μίλησε Συμβασιούχος Αστυνομικός, που, για ευνόητους λόγους, δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε το όνομά του. Αρχικά ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο η Αστυνομία θα χρειαστεί 800-900 Αστυνομικούς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συμπλήρωσε ότι οι περιπολίες στην Πράσινη Γραμμή θα συνεχιστούν, άρα θα χρειαστούν άλλοι 300 Αστυνομικοί για το μεταναστευτικό. «Άρα οι ανάγκες είναι περίπου 1.100 Αστυνομικοί και ταυτόχρονα αφυπηρετούν περίπου 250 μέλη της Δύναμης».

Ξεκαθάρισε ότι οι Συμβασιούχοι Αστυνομικοί υπέγραψαν για συγκεκριμένα καθήκοντα. «Δεν είπαμε ότι είμαστε Αστυνομικοί, αλλά μας όρκισαν ως Ειδικούς Αστυνομικούς. Κάναμε εκπαίδευση Ειδικού Αστυνομικού για δυόμισι μήνες». Σημείωσε ότι το κράτος δαπάνησε περίπου 12 με 13 εκατομμύρια ευρώ για να τους εκπαιδεύσει.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι τους έδωσαν ένα μήνα περιθώριο για να παρακαθίσουν στις εξετάσεις των Ειδικών Αστυνομικών. «Μας είχαν για να βγάζουμε υπηρεσίες, ενώ την ίδια ώρα οι υπόλοιποι είχαν τον χρόνο να διαβάσουν από πριν», είπε.

«Είπαν ψέματα στη Βουλή»

Ο Συμβασιούχος Αστυνομικός εξήγησε ότι τους τοποθέτησαν σε επικίνδυνες θέσεις που ήταν εκτός των καθηκόντων για τα οποία είχαν υπογράψει. «Είπαν ψέματα στη Βουλή ότι η εκπαίδευσή μας ήταν μόνο τρεις εβδομάδες, ενώ εμείς εκπαιδευτήκαμε δυόμισι μήνες. Όλα αυτά τα έκαναν για να φύγουμε από τη θέση στην οποία είμαστε». Συμπλήρωσε ότι το μεταναστευτικό δεν έχει λυθεί, όπως διαμηνύουν δημόσια. «Μπορεί οι ροές μεταναστών να έχουν μειωθεί, όμως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί».

Υπογράμμισε ότι οι ίδιοι δεν ζήτησαν να γίνουν κανονικοί Αστυνομικοί. Ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν τους έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι θα τους διώξουν από το αστυνομικό Σώμα. «Ζητήσαμε να μονιμοποιηθούμε στα καθήκοντα για τα οποία υπογράψαμε. Ζητούμε πλήρη ενημέρωση μέχρι τέλος Μαΐου. Προσπαθούμε να βρούμε δουλειές και δεν μας προσλαμβάνουν, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει».

Αναμένεται κλιμάκωση των διαμαρτυριών

Μιλώντας για τη διαμαρτυρία – αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου στον Σταθμό Αιμοδοσίας Έγκωμης, στη Λευκωσία, ανέφερε ότι αποτελεί ένα πρώτο μέτρο αντίδρασης, ενώ οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα κλιμακωθούν αν δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι. «Απαιτούμε τα αυτονόητα. Εμείς ζητήσαμε νομιμοποίηση των καθηκόντων μας. Ζητούμε εσωτερικές εξετάσεις, που θα αφορούν τα καθήκοντά μας».

Ερωτηθείς αν και οι 297 Συμβασιούχοι Αστυνομικοί έδωσαν τις εξετάσεις των Ειδικών Αστυνομικών, ανέφερε ότι αυτό ήταν αδύνατο καθώς δεν τους έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμαστούν.

«Συμβασιούχοι Αστυνομικοί δέχθηκαν απειλές από τον υπόκοσμο»

Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο απασχολεί έντονα τους Συμβασιούχους Αστυνομικούς, είναι το θέμα της ασφάλειας όταν και εφόσον βρεθούν εκτός του αστυνομικού Σώματος. «Συμβασιούχοι συμμετείχαν σε συλλήψεις και κυνηγητό ατόμων της νύχτας, λαθροθήρες αλλά και διακινητές παράτυπων μεταναστών», ανέφερε, τονίζοντας ότι ο ίδιος προσωπικά έχει δεχτεί απειλές από πρόσωπο της νύχτας με τη γνωστή φράση «ξέρω ποιος είσαι και πού μένεις». Διερωτήθηκε τι θα συμβεί όταν παραδώσει τη στολή του και τον οπλισμό του. «Μπορεί κάποιος να μας εγγυηθεί την ασφάλειας μας;», είπε.

Ακόμη ανέφερε ότι Συμβασιούχοι Αστυνομικοί έχουν έρθει σε ρήξη με άτομα της νύχτας και έχουν δεχτεί απειλές κατά της ζωής τους. «Η δικαιολογία τους είναι ότι αφυπηρετούν κάθε χρόνο αστυνομικοί. Όμως ξεχνούν ότι είναι μέσα στο αστυνομικό Σώμα για 35-40 χρόνια, ενώ εμείς με δύο χρόνια υπηρεσίας κινδυνεύουμε να καταστρέψουμε τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας».

«Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μας αγνοεί»

Όσον αφορά τις συναντήσεις που έγιναν με πολιτικά κόμματα, σημείωσε ότι αντιπροσωπία των Συμβασιούχων Αστυνομικών είχε επαφές με τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ. «Δεν είχαμε καμία απάντηση και ούτε έγινε κάποια σωστή ενέργεια από τα κόμματα προς όφελος των Συμβασιούχων Αστυνομικών».

Καταληκτικά ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δίνει σημασία για 300 οικογένειες. «Όταν μας χρειάστηκαν, εμείς πήγαμε. Τώρα να είναι έτοιμοι για τα ανεργιακά επιδόματα που θα έρθουν. Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όμως, δυστυχώς, μας αγνοεί».