Ο αναβρασμός από τα κατεχόμενα συνεχίζεται. Από τους σφετερισμούς στους μεικτούς γάμους.

Δεκάδες διαμαρτυρόμενοι επιχείρησαν μαζικά και οργανωμένα να κατακλύσουν την Επαρχιακή Διοίκηση, με αιτήματα για αναγνώριση μικτών γάμων.

 Οι πληροφορίες αναφέρουν δε, ότι τα αιτήματα αφορούσαν παιδιά Τουρκοκυπρίων και Τούρκων.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ, ο λεγόμενος σύλλογος Ατόμων Χωρίς Ταυτότητα, πέρασε από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και πορεύθηκε,  μέχρι το γραφείο του Έπαρχου, κρατώντας πανό και ζητώντας Κυπριακές υπηκοότητες.

Ο Έπαρχος Λευκωσίας, Ανδρέας Χατζηπάκκος, ανέφερε ότι «ενημερωθήκατε ότι υπάρχει μία ιστοσελίδα,  όπου μπορείτε να κλείσετε ραντεβού και υπάρχουν πολλά διαθέσιμα. Και μπορείτε να κλείσετε όπως όλοι υπόλοιποι».

Ενώ, ο Έπαρχος κατέβαλλε απέλπιδες προσπάθειες,  για να  εξηγήσει στους διαμαρτυρόμενους ότι πρέπει να ακολουθήσουν τη νενομισμένη διαδικασία. «Όποιος θέλει να κλείσει ραντεβού μπορεί να σκανάρει αυτό τον κωδικό και να κλείσει ένα ραντεβού όπως όλους σε αυτή τη χώρα. Μετά που θα κλείσουμε το ραντεβού θα παραλάβετε τα έγγραφα μας».

 Ερωτήματα γεννά το γεγονός ότι παρότι οι διαμαρτυρόμενοι είχαν ενημερωθεί, από τον περασμένο μήνα ότι η επαρχιακή διοίκηση,  δεν έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης ταυτόχρονα 100 ατόμων, μετέβησαν στο σημείο ζητώντας να εξεταστούν οι αιτήσεις τους.

Ο Έπαρχος Λευκωσίας ανέφερε ότι «υποβλήθηκε ηλεκτρονικό μήνυμα στο γραφείο μας το οποίο μας ενημερώνουν ότι θα ερχόταν περίπου σήμερα 100 Τουρκοκύπροι άτομα από τους οποίους ο ένας από τους δύο γονείς ήταν τουρκοκύπριος για να υποβάλουν αίτηση για πολιτογράφηση. 

Τους απαντήσαμε ότι έχουμε εγκαταστήσει ηλεκτρικό σύστημα και να κλείσει ραντεβού οποιοσδήποτε επιθυμεί και του στείλαμε και σχετικό σύνδεσμο.  Αντί να κλείσουν ραντεβού, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ραντεβού, ήρθαν σήμερα γύρω στα 100 με 150 άτομα και ζητούσαν να αποδεχτούμε την αίτηση τους». 

Η διαμαρτυρία γίνεται στον απόηχο της απόρριψης από το Ανώτατο Δικαστήριο,  παραχώρησης της Κυπριακής υπηκοότητας σε γυναίκα, που γεννήθηκε στα κατεχόμενα από μητέρα Τουρκοκύπρια και πατέρα τουρκικής καταγωγής.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, «τα κριτήρια του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν θέτουν αυθαίρετες διακρίσεις εις βάρος Τουρκοκυπρίων ή όσων γεννήθηκαν από Τούρκους γονείς.

Διασφαλίζουν ένα εύλογο  πλαίσιο παραχώρησης υπηκοότητας, δεδομένων των συνθηκών που δημιουργήθηκαν, ως απόρροια της τουρκικής εισβολής και της κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η παραχώρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη, αποτελεί έκφραση του κυρίαρχου δικαιώματος του Κράτους, τονίζεται στην απόφαση. 

Διαβάστε επίσης: Ανώτατο:Όχι στην έφεση Τ/κ,παιδί μεικτού γάμου,που ζητούσε κυπριακή υπηκοότητα