Η εδραίωση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων σε συνδυασμό με την υιοθέτηση του πρόσφατου Συμφώνου Κοινωνικού Διαλόγου, είναι στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η ίδια η ΕΕ, μια πορεία η οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκτροχιαστεί, αναφέρει η ΣΕΚ.
Σε ανακοίνωσή της για τα τα εβδομήντα πέντε χρόνια από την ιστορική διακήρυξη Σουμάν, η συντεχνία σημειώνει ότι «αποτελεί παρακαταθήκη για τα κράτη της Ευρώπης και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)».
«Η 9η Μαΐου 1950 αποτελεί μέρα σύμβολο ειρήνης, ενότητας και αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Αποτελεί ημέρα, όπου οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άφησαν πίσω τις οποιεσδήποτε διαφορές τους και έκτισαν μέσα από τις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου την ενωμένη Ευρώπη», αναφέρει.
Μια Ευρώπη, προσθέτει, «η οποία έχει ως αφετηρία και στόχο την οικονομική ευημερία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».
«Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, παρά τα οποιαδήποτε εμπόδια που αναδύθηκαν και αναδύονται στην πορεία του χρόνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πυλώνας σταθερότητας. Αποτελεί ανά το παγκόσμιο το πλέον εξελιγμένο μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας κρατών και ανθρώπων», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με την ΣΕΚ, η ΕΕ «εδώ και καιρό έχει δώσει το στίγμα της στην πορεία της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών της. Μιας ανάπτυξης η οποία βασίζεται στην οικονομία της κοινωνικής αγοράς, δίδοντας παράλληλα έμφαση στη διατήρηση του κράτους πρόνοιας ανάμεσα στα μέλη της».
«Η εδραίωση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων σε συνδυασμό με την υιοθέτηση του πρόσφατου Συμφώνου Κοινωνικού Διαλόγου, είναι στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η ίδια η ΕΕ», σημειώνει.
Μια πορεία, προσθέτει «η οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκτροχιαστεί».
«Ενωμένοι διατηρούμε τις αρχές και τις αξίες που μας κληροδότησαν οι ιδρυτές της ΕΕ, μετουσιώνοντας τα πιο πάνω σε δράσεις και σε θετικά αποτελέσματα για το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών και εργαζομένων», αναφέρει.
Η ΣΕΚ, ως ενεργό μέλος των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ETUC, της ομάδας εργαζομένων της ΕΟΚΕ και άλλων ευρωπαϊκών σωμάτων «έχει τη δυνατότητα να αποτελεί μέρος των διαδικασιών και των αποφάσεων, συμβάλλοντας για μια ασφαλή, υγιή και αξιοπρεπή Ευρωπαϊκή Κοινωνία που να διασφαλίζει ποιοτικότερες συνθήκες εργασίας προς όφελος των εργαζομένων και των πολιτών, με σημαντικά οφέλη στην οικονομία και την Κοινωνία ευρύτερα».
Αναφέρει επίσης ότι «με σαφή και ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό προγραμματίζει δράσεις οι οποίες θα αναδείξουν την Κυπριακή Προεδρία και την κοινωνική διάσταση των προτεραιοτήτων της, προωθώντας μια δίκαιη συμφωνία για τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο και της δημιουργίας δυνατοτήτων και προοπτικών ανάπτυξης».
Σύμφωνα με την ΣΕΚ, «η 9η Μαΐου αποτελεί μέρα αφετηρίας και επανακαθορισμού στόχων και προτεραιοτήτων ενισχύοντας τις προοπτικές για μια πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική και πιο ανθρώπινη Ευρώπη η οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, γεωπολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, κλιματικές και ενεργειακές με συνεκτική και ενιαία πολιτική, επιβεβαιώνοντας την αρχή της δημιουργίας της. Μια Ευρώπη για τους ανθρώπους της».
Πηγή: ΚΥΠΕ