Η αποσιώπηση των γυναικείων φωνών και εμπειριών σε κρίσιμες καμπές της ιστορίας μας  αποτελεί απουσία  και απόκρυψη της αλήθειας και είναι χρέος μας να γνωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε την προσφορά των γυναικών στην ιστορίας μας καθώς οι ιστορίες αγώνα, ανθεκτικότητας και δύναμης των γυναικών είναι το θεμέλιο της κοινωνικής μας συνοχής, ανέφερε η Επίτροπος Ισότητας Τζόζη Χριστοδούλου.

Πρόσθεσε ότι είναι για το λόγο αυτό που είναι επιτακτική ανάγκη να τις ακούμε, να τις σεβόμαστε και να τις συμπεριλαμβάνουμε ισότιμα σε κάθε αφήγηση και σε κάθε μελλοντικό σχεδιασμό.

Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση παρουσίασης της εικαστικής εγκατάστασης  "Women's Gaze of War: Ο Πόλεμος με τα Μάτια Της" στο Αίθριο της Βουλής, η Επίτροπος είπε ότι το εικαστικό έργο της Γεωργίας Μιχαήλ δίνει φωνή στις αφηγήσεις των γυναικών, ανασύρει μνήμες που παρέμειναν για δεκαετίες στο περιθώριο και φωτίζει την αθέατη όψη της ιστορίας μας.

"Η αποσιώπηση των γυναικείων φωνών και εμπειριών σε κρίσιμες καμπές της ιστορίας μας  αποτελεί απουσία  και απόκρυψη της αλήθειας. Όταν λείπει η οπτική των γυναικών, λείπει η μισή αλήθεια. Δεν μπορούμε να μιλάμε για  ουσιαστική κοινωνικό-πολιτική πρόοδο αν δεν γνωρίζουμε ολόκληρη της ιστορία μας, η οποία περιλαμβάνει και τις ιστορίες των γυναικών", ανέφερε η κ. Χριστοδούλου.

Πρόσθεσε ότι η Γεωργία Μιχαήλ, μέσα από την καλλιτεχνική της δημιουργία, μας καλεί να δούμε την εισβολή μέσα από τα μάτια των γυναικών του ‘74, όπως την έζησαν στα σπίτια που εγκατέλειψαν, στις οικογένειες που διαλύθηκαν, στα σώματα και στις ψυχές που τραυματίστηκαν, αλλά και με την αστείρευτη δύναμη που βρήκαν μέσα τους για να σταθούν ξανά όρθιες και να κτίσουν το αύριο.

Μας καλεί, πρόσθεσε, να ακούσουμε τις φωνές τους, φωνές γεμάτες πόνο, φόβο, αλλά ταυτόχρονα αξιοπρέπεια και ελπίδα και μας καλεί να  τιμήσουμε τις ιστορίες  γυναικών και να τις εντάξουμε στην  ιστορική μας συνείδηση.

"Η ενσωμάτωση της ιστορίας των γυναικών και των εμπειριών τους στη συλλογική μας μνήμη δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης. Είναι προϋπόθεση για μία κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ισότιμη, πιο ανθρώπινη", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ