Το Υπουργείο Παιδείας θέτει ως προτεραιότητα μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα να ενισχυθεί η ιστορική μνήμη και εθνική συνείδηση των παιδιών και να τα καταστήσει πρωταγωνιστές στην περιφρούρηση των ιδανικών, των αρχών και των αξιών που μας χαρακτηρίζουν ως λαό, ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου.

Σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση του Κέντρου Μελετών Γρηγόρη Αυξεντίου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Μαΐου στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, η Υπουργός εξέφρασε «ιδιαίτερη συγκίνηση» για την παρουσία της στην εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας απονεμήθηκαν τα βραβεία του Παγκύπριου Διαγωνισμού που διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών «Γρηγόρης Αυξεντίου» και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Αφού ευχαρίστησε «θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κέντρου για την αγαστή συνεργασία» τους συνεχάρη επίσης «για την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσουν, πετυχαίνοντας από την ίδρυσή του να καταστήσουν το Κέντρο φάρο της ανάδειξης του υποδειγματικού βίου του Γρηγόρη Αυξεντίου, καθώς και της διαφύλαξης της προσφοράς του στην πατρίδα. Μια προσφορά υψηλή και σημαίνουσα, η οποία αναγνωρίζεται στην ανιδιοτελή του φιλοπατρία και την ανυπολόγιστη θυσία του για την ελευθερία της Κύπρου».

Αυτά τα χαρακτηριστικά, συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου «όρισαν και καθόρισαν την πορεία της ζωής του, οδηγώντας τον στη συνειδητή απόφαση να φοιτήσει στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών της Κορίνθου και αργότερα να ενταχθεί στις τάξεις της ΕΟΚΑ. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ως Υπαρχηγός της Οργάνωσης, η ηγετική του φυσιογνωμία, οι ικανότητες, η τόλμη, η αποφασιστικότητα και η αγωνιστικότητά του, αποδείχθηκαν καθοριστικής συμβολής για την οργάνωση και τη διεξαγωγή του αγώνα».

Στον ίδιο πλαίσιο, ανέφερε «η παραδειγματική του δράση καθ’ όλη τη διάρκεια της επαναστατικής προσπάθειας, η αυταπάρνηση και ο ηρωικός του θάνατος, στις 3 Μαρτίου του 1957, αποκαλύπτοντας το μεγαλείο της ψυχής του, έγιναν πηγή έμπνευσης για τους συναγωνιστές του. Πηγή έμπνευσης που οδήγησε στην ευόδωση του στόχου της αποτίναξης του αγγλικού ζυγού, καθιστώντας τον σύμβολο της υπεράσπισης των αξιών της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε οικουμενικό επίπεδο».

Όπως είπε η Υπουργός Παιδείας «68 χρόνια μετά τη θυσία του για αυτές τις αξίες, η Κύπρος μας παραμένει διχοτομημένη, εξαιτίας της συνεχιζόμενης, παράνομης τουρκικής κατοχής, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη, να εντείνουμε τον αγώνα μας για την επανένωση και την απελευθέρωσή της. Στη συλλογική αυτή προσπάθεια, ο πατριωτισμός του Γρηγόρη Αυξεντίου γίνεται γνώμονας και οδηγός».

Ιδιαίτερα είπε η Δρ. Μιχαηλίδου «οφείλουμε να ενσταλάξουμε στη νέα γενιά, στους αυριανός πολίτες, που θα διεκδικήσουν τα δίκαια του λαού μας, τη φιλοπατρία του, την ανυποχώρητη θέλησή του και την πίστη του για την κατάκτηση της ελευθερίας. Αυτόν ακριβώς τον στόχο θέτουμε ως προτεραιότητα, επιδιώκοντας, μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, να ενισχύσουμε την ιστορική μνήμη και εθνική συνείδηση των παιδιών μας και να τα καταστήσουμε πρωταγωνιστές στην περιφρούρηση των ιδανικών, των αρχών και των αξιών που μας χαρακτηρίζουν ως λαό».

Ανέφερε επίσης πως «μέσα από τον τρόπο που προσέγγισαν στον γραπτό, τον ποιητικό λόγο και τις δημιουργίες τους, οι μαθητές και οι μαθήτριες, την εύστοχη θεματική που επιλέχθηκε για τον διαγωνισμό, απέδειξαν ότι η εμβληματική μορφή του Γρηγόρη Αυξεντίου συνεχίζει να τους εμπνέει. Γεγονός που μας γεμίζει με συγκίνηση και αισιοδοξία, ότι θα αγωνιστούν με όλα τα ειρηνικά μέσα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στον τόπο μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ