Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα συνεχίστηκαν σήμερα Τετάρτη (30/4) οι εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής για τη διάθεση στην αγορά οχημάτων από την ΕΕ, την εισαγωγή οχημάτων από τρίτες χώρες και την ανάκλησή τους. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ακούστηκαν μαρτυρίες από συγγενείς θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στα οποία φέρεται να εμπλέκονται προβληματικοί αερόσακοι Takata. Παρουσιάστηκαν επίσης στοιχεία από μέλη της Τροχαίας.

Πατέρας Κυριάκου Όξινου

Αρχικά, κατέθεσε ο Γιάννος Όξινος, πατέρας του 24χρονου Κυριάκου, ο οποίος έχασε τη ζωή του του σε δυστύχημα το 2023. 

Όπως είπε, «η BMW Γερμανίας εξέδωσε ανακοίνωση ανάκλησης για τα μοντέλα E46 που κατασκευάστηκαν από Νοέμβριο 1997 μέχρι Ιούνιο του 2000. Δύο σημαντικά στοιχεία. Το ένα είναι ότι θα ενημερωθείτε για τον χρόνο που απαιτείται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και το δεύτερο εξηγεί για το χημικό υλικό και λέει ότι η ενεργοποίηση του μπορεί να προκαλέσει υψηλή πίεση και να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό».

Από τα 59 αυτοκίνητα που ανακλήθηκαν από την εταιρεία Ch. Pilakoutas LTD δεν συμπεριλαμβανόταν το όχημα που οδηγούσε ο Κυριάκος. Θέση μας είναι ότι δεν έγινε καμιά προσπάθεια να επικοινωνήσει μαζί με την οικογένεια».

Τόνισε ότι, δεν ήταν διπλοσυστημένες οι επιστολές που στάλθηκαν στους ιδιοκτήτες οχημάτων αλλά ήταν απλή επιστολή ταχυδρομείου. «Υπάρχει γονιός που θα διάβαζε αυτήν την επιστολή και δεν θα πανικοβληθεί;»

Πόσα αυτοκίνητα πωλήθηκαν μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια. Πολλοί δεν έλαβαν επιστολές.

Κληθείς να αναφέρει τι ειπώθηκε κατά τη συνάντηση του με τον Υπουργό Μεταφορών στις 25/4/2023, ανέφερε ότι αποφάσισε να δει τον Υπουργό Μεταφορών, με κάμποσα χαρτιά και δημοσιεύματα που έδειχναν πόσο σοβαρό ήταν το θέμα. «Δεν είχα πρόβλημα με τον Υπουργό απλά ήθελα να τονίσω ότι θα είχαμε κι άλλα παρόμοια συμβάντα». 

Σημείωσε ότι, ο Βαφεάδης είχε οριστεί ένα μήνα πριν τη συνάντηση μας. Πιστεύω ότι δεν είχε ενημερωθεί. Στη συνάντηση ήταν και ο Γιάννης Νικολαΐδης, το πιο σημαντικό πρόσωπο στο τμήμα οδικών μεταφορών και δήλωσε άγνοια. Ο Υπουργός έδωσε οδηγίες να ερευνήσει στο ΤΟΜ περί τίνος πρόκειται αυτή η υπόθεση. Μετατέθηκε δύο μήνες μετά τη συνάντηση μας στο Υφ. Πρόνοιας. 

Μητέρα Κυριάκου Όξινου

Με τη σειρά της η μητέρα του Κυριάκου Όξινου, Μαρία Λούη ανέφερε ότι τη λέξη Takata την έμαθε το 2023 όπως και άλλοι χιλιάδες πολίτες. «Το πρόβλημα με τους αεροσάκους Takata είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν, έγιναν εκατομμύρια ανακλήσεις και στην Κύπρο σφύριζαν αδιάφορα. Έπρεπε να χαθεί ακόμη ένα παιδί για να κάνουν κάτι», τόνισε.

«Όταν μας είχε καλέσει η Αστυνομία ενημερωθήκαμε ότι το σώμα του Κυριάκου ήταν αλώβητο και όλο ο τραυματισμός του ήταν στο πρόσωπο».

Πρόσθεσε ότι, είχε γίνει ένα περιστατικό και ήταν παρόμοιο με του Κυριάκου. Έγινε έρευνες και πρίσματα του Αλέξανδρου το 2019. Εμάς σε κάποιους μήνες έβγαλαν πορίσματα. Ουδέποτε κανένας δεν αναφέρθηκε σε αυτά, ως όφειλαν. Το πόρισμα πήγε μόνο στον αστυνομικό διευθυντή». 

«Αν γνωρίζαμε ο Κυριάκος θα ζούσε. Υπήρξε περιστατικό δεν ενημερωθήκαμε. Απορρίπτω τους ισχυρισμούς ότι ενημερωθήκαμε. Ακόμη χιλιάδες πολίτες δεν γνωρίζουν. Φτάνουν μέχρι σήμερα επιστολές σε πολίτες και δεν είναι συστημένες», τόνισε.

Καταληκτικα είπε πως, στη λίστα που ανακοίνωσε η BMW για ανακλήσεις, ήταν και το όχημα του Κυριάκου, ενώ είναι δηλωμένο ότι καταστράφηκε.

Πατέρας Στυλιανής

Στη συνέχεια, κατέθεσε και ο Γιάννος Γιωργαλλής, πατέρας της 19χρονης Στυλιανής που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο το 2024.

Αρχικά είπε πως, το αυτοκίνητο Toyota Yaris ήταν εγγεγραμμένο στο όνομά του. Κατασκευάστηκε το 2003 και το αγόρασε από μεταπωλητή το 2006.

«Την λέξη Takata την άκουσα από την κ. Μαρία Λούη. Πριν το ατύχημα του Όξινου δεν είχα ξανακούσει τη λέξη και δεν ενημερώθηκε από κανένα. Στην οικογένεια έχουμε 3 οχήματα Toyota».

Σημείωσε ότι, «όταν έψαξα για να δω αν το αυτοκίνητο είχε Takata από τη σελίδα της Toyota Ιαπωνίας μετά το δυστύχημα, η σελίδα μου ανέφερε ότι δεν έχει καμία ανάκληση. 

Όπως είπε, μετά το ατύχημα ακινητοποίησε το αυτοκίνητο, παρόλα αυτά του έστειλαν μήνυμα τον Ιανουάριο του 2025 ότι το όχημα ήταν υπό ανάκληση.

«Πήγα στην αντιπροσωπεία με 3 κοτσάνια αυτοκινήτων και ρώτησα αν υπάρχει ανάκληση για ένα από τα τρία. Μου είπε ότι της γυναίκας μου και του γιου μου είχαν ανάκληση επειδή ήταν της Αγγλίας. Της Στυλιανής είχε επίσης ανάκληση αλλά επειδή είναι από Ιαπωνία έπρεπε να πληρώσω», πρόσθεσε. 

Τόνισε ότι, «είχαμε τρία οχήματα στο σπίτι με Takata και δεν ενημερώθηκα από κανέναν». 

«Η κόρη μου έφυγε από αυτό το εξάρτημα. Το διαπίστωσα μόνος μου με τα μάτια μου. Το μέγεθος του μετάλλου το είδα στο στήθος της κόρης μου».

Καταληκτικά, τόνισε ότι οι νοσηλευτές που ήρθαν με το ασθενοφόρο να παραλάβουν την κόρη μου, αν θυμούμαι καλά κάλεσαν την Αστυνομία για να βρουν τον δολοφόνο λόγω της τρύπας που είχε.

Στοιχεία από μέλη της Τροχαίας

Όπως ανέφερε ο εμπειρογνώμονας της Αστυνομίας, Γιάννος Σανταφιανός, στη σκηνή διαπίστωσε ότι η ζημιά που έφερε το όχημα δεν ήταν τέτοια που θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο του Κυριάκου Όξινου. 

«Η δομή δεν ήταν όπως θα έπρεπε να βρίσκεται και το τιμόνι είχε φύγει από την εργοστασιακή του τοποθέτηση. Είχα διαπιστώσει ότι η επένδυση της οροφής είχε σημεία τα οποία με οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι κάποια μεταλλικά μέρη είχαν πάρει την κατεύθυνση και χτύπησαν την οροφή. Είχα βρει κομμάτι του μηχανισμού της δομής του αερόσακου. Όλα αυτά με οδήγησαν ότι δεν λειτούργησαν σωστά».

Κληθείς να απαντήσει τι πήγε λάθος με τους αερόσακους, απάντησε ότι τα μηχανικά του μέρη λόγω της πίεσης που δέχθηκαν δεν άντεξαν και υποχώρησαν μεταφέροντας κομμάτια σύνδεσης των μεταλλικών στοιχείων προς τον οδηγό.

Κατέθεσε το χρονοδιάγραμμα και ενημέρωση για τους προβληματικούς αερόσακους από έρευνα που εμπεριέχει την ύπαρξη των Takata με τους οποίους ήταν εφοδιασμένο το εν λόγω όχημα. Δέσμη με τις Παγκύπριες ενέργειες, την αλληλογραφία και τα αποτελέσματα της έρευνες που έγινε μέσω ιδιοκτήτων κατόχων οχημάτων. Άλλα δυστυχήματα που καταγγέλθηκαν στην αστυνομία παρόμοιας φύσεως, Ευρωπαϊκή εντολή προς την Γερμανία. Για τις ανακλήσεις που ήταν εφοδιασμένα οι οδηγίες που πήραν άλλες αντιπροσωπείες και πώς λειτούργησαν, αλλά και αλληλογραφία με το ΤΟΜ και την αντιπροσωπεία.

Στη συνέχεια, ο Πανικος Δρουσιώτης μίλησε για την υπόθεση της Στυλιανής.

«Διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος επήλθε από αιμορραγικό σοκ συνεπείας ρήξης αορτής και πνεύμονα».

Σημείωσε ότι, «κατά τη διερεύνηση το πιο πάνω μεταλλικό αντικείμενο αποτελούσε μέρος του κυλίνδρου της γεννήτρια αερίων του αερόσακου του οδηγού. Προκλήθηκε ρήξη και έσπασε σε δύο τεμάχια. Το πρώτο εκσφενδονίστηκε προς την οδηγό και προκάλεσε τον θάνατο. 16/12/2006 εισήλθε στην ΚΔ. Η κατασκευάστρια εταιρεία αποφάσισε την ανάκληση τον Ιούλιο του 2017. Το θέμα ανακλήσεων ξεκίνησε το 2015 για το συγκεκριμένο όχημα και στη βάση αυτής της αναφοράς να προχωρήσει σε ανάκληση η Toyota όλων των οχημάτων». 

Πρόσθεσε ότι, ο αντιπρόσωπος διανομέας κατατάσσει το όχημα στις γκρίζες εισαγωγές, ενώ το ΤΟΜ ανέφερε ότι οι αριθμό δεν αναγνωρίζονταν και παρέμενε άγνωστο αν θα έπρεπε να ανακληθεί.

Όσον αφορά το τροχαίο του 2017 με τον Αλέξανδρο Λούγκο, ο αστυνομικός Ναθαναήλ Ναθαναήλ ετοίμασε έκθεση η οποία αναφέρει ότι, «ο οδηγός έχασε τον έλεγχο σε μεταλλικό πάσσαλο. Ο οδηγός είχε ήδη μεταφερθεί ενώ το όχημα βρισκόταν στη τελική του θέση. Ήταν κρίσιμη η κατάσταση του. Πιθανό μηχανικό πρόβλημα του οχήματα. Κάλυμμα του τιμονιού και μέρος του αερόσακου στο οδόστρωμα. Δυσλειτουργία αερόσακου μάρκας Takata. Το όχημα δεν ενέπιπτε σε ανάκληση». 

Πρόσθεσε πως, ενημέρωσαν το Υπουργείο, ήρθε τεχνικός ετοίμασε έκθεση και επιβεβαίωσε την δυσλειτουργία του αερόσακου.

«Το όχημα ήταν μεταχειρισμένο και ο ιδιοκτήτης είχαμε επικοινωνία με όλους τους ιδιοκτήτες. Δεν φαίνεται να έγινε άλλο δυστύχημα. Ψάξαμε πώς έγινε η εισαγωγή και όταν έφτασε στην Κύπρο δεν ήταν τρακαρισμένο. Το αυτοκίνητο δεν υπόκειτο σε ανακλήσεις μέχρι το 2020.», σημείωσε.