Με αφορμή την νέα πολιτική που εφαρμόζει η Ιαπωνία για τετραήμερη εργασία με σκοπό να επιλύσει το δημογραφικό πρόβλημα μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Δρ. Στέφανος Σπανέας.
Αρχικά ανέφερε ότι η Ιαπωνία εισηγείται μεν την τετραήμερη εργασία αλλά στο τέλος του έτους θα είναι τόσες ώρες όσες λένε τα συμβόλαιο εργασίας ότι θα πρέπει να εργάζονται.
«Αυτό γίνεται γιατί οι άνθρωποι που δουλεύουν στην Ιαπωνία εργάζονται πάρα πολλές ώρες, οπότε κάνοντας την τετραήμερη εργασία αυτό που λέει είναι ότι στο τέλος του έτους θα έχουν τις ώρες συμβολαίου τους», επισήμανε.
«Για παράδειγμα αν δουλεύεις 1800 ώρες στο έτος τότε θα συμπληρώσεις 1800 ώρες εργασίας μέσα σε τέσσερις ημέρες», εξήγησε.
Όπως αναφέρει η Ιαπωνία αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογεννητικότητας πολλά περισσότερα χρόνια σε σχέση με την Κύπρο. Στη χώρα μας το πρόβλημα εμφανίστηκε μετά το 2013.
Υπογράμμισε ότι «αυτό που προσδοκούν είναι το ότι θα υπάρξει ισορροπία στις γυναίκες που προτιμούν είτε την καριέρα είτε την οικογένεια».
Ερωτηθείς αν μπορεί να λειτουργήσει και στην Κύπρο απάντησε ότι «κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει μία εταιρεία που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζει την τετραήμερη εργασία».
«Αποτέλεσμα όμως αυτού είναι ότι αρκετοί άνθρωποι κάθονται υπερωρίες για να τελειώσουν την δουλεία τους», συμπλήρωσε.
Σε παρέμβαση της η βοηθός Γενική Διευθύντρια της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου κληθείσα να το σχολιάσει απάντησε ότι δεν είναι κάτι καινούριο για τους εργοδότες.
Υπογράμμισε ότι «είναι αυτό που ονομάζουμε η συμπιεσμένη εργάσιμη εβδομάδα δηλαδή μια μορφή ευέλικτης απασχόλησης όπου οι εργάσιμες ώρες κατανέμονται σε μια πιο μικρή περίοδο μέσα στις 7 ημέρες της εβδομάδας».
Συμπληρώνοντας ανέφερε ότι «τόσα χρόνια δεν ήταν κάτι άγνωστο σίγουρα βγήκε στην επιφάνεια όταν άρχισαν να το συζητούν σε άλλες χώρες αλλά όσο και σε εμάς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, «λειτουργεί ανάλογα και με τον τομέα οικονομικής δραστηριότητας».
Τόνισε ότι «πρέπει να δούμε και το νομοθετικό σχέδιο γιατί υπάρχουν κάποιοι τομείς όπου λόγω της ρύθμισης που έχουμε για τον εργάσιμο χρόνο δεν μπορεί να λειτουργήσει μια διαφορετική κατανομή γιατί υπάρχουν εξειδικευμένες νομοθεσίες που καθορίζουν αυστηρά το ημερήσιο ωράριο».
Τέλος, ερωτηθείσα αν είναι παραγωγικό αυτό το μοντέλο απάντησε ότι «σε περιπτώσεις που εφαρμόστηκε και συνεχίζει να εφαρμόζεται προφανώς τα οφέλη εκεί έχουν αξιολογηθεί ότι είναι θετικά και για τις δύο πλευρές υπάρχουν όμως αι περιπτώσεις που δοκιμάστηκε και απέτυχε».
Διαβάστε επίσης: Βαφεάδης για Takata: «Εγώ εάν είχα έτσι όχημα, θα το ακινητοποιούσα» (vid)