News Local Hourican: Καμία απόφαση ακόμη για διαχωρισμό της Τρ. Κύπρου

Hourican: Καμία απόφαση ακόμη για διαχωρισμό της Τρ. Κύπρου

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή», ξεκαθάρισε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Sigmalive, ο CEO (Διευθύνων Σύμβουλος) της Τράπεζας John Patrick Hourican, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της Τράπεζας την οποία διευθύνει.
 
  • "Η Τράπεζα προστατεύει τους ανέργους"
  • "Δεν θα μείνει κανένας Κύπριος στο δρόμο"
  • Αισιόδοξος για το μέλλον της Τρ.Κύπρου
Πρόσθεσε ότι διακρίνει «εμμονές», από πλευράς του κόσμου, στο θέμα του διαχωρισμού των τραπεζών, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει καμία τέτοια «εμμονή». Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους και η μεγιστοποίηση των κερδών, επεσήμανε.
 
Σε σχέση με τον δανεισμό από τον ELA, ο κ. Hourican επεσήμανε ότι σιγά –σιγά ο ELA άρχισε να αποπληρώνεται, γεγονός που συμβάλει στη μείωση του ρίσκου. Ανέφερε, επίσης, ότι αυτήν τη στιγμή, η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στις αγορές, δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.
 
Αναφορικά με τους μεγαλοοφειλέτες (“Big 20”), ο CEO της Τράπεζας Κύπρου είπε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις και απέρριψε φήμες περί άσκησης μεγαλύτερης πίεσης σε μικροοφειλέτες. «Ασκούμε μεγάλη πίεση στις μεγάλες επιχειρήσεις και δείχνουμε περισσότερη συμπόνια στις μικρότερες», είπε, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν απολογείται για την άσκηση πίεσης, ακόμη και στην περίπτωση οφειλετών που δυσκολεύονται. «Είναι κάτι που πρέπει να γίνει», υπέδειξε. Υποστήριξε δε ότι η τράπεζα παρέχει προστασία στους ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά και παρέχει ευκολίες σε αυτούς που αποδεικνύουν με έγγραφα ότι έχουν χάσει τη δουλειά τους. 
 
Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει «θετική εξέλιξη και πρόοδος» στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων.
 
Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν Κύπριοι στον δρόμο,  ο κ. Hourican εμφανίστηκε υπέρμαχος της θέσπισης νομοθετικού πλαισίου, διατυπώνοντας τη θέση ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας νόμος, για να γνωρίζουν οι δανειζόμενοι ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους». Εξέφρασε, ωστόσο, μεγάλη ανησυχία σε σχέση με το κατά πόσο η νομοθεσία θα συμβαδίζει με το μνημόνιο.
 
Επιπλέον, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, ανέφερε ότι ανέλαβε τη δουλειά (της διάσωσης της Τράπεζας), γιατί πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και κάλεσε τον κόσμο να εμπιστευθεί ξανά τις καταθέσεις του στην Τράπεζα Κύπρου. «Η λύση βασίζεται σε όλους μας. Όλοι πρέπει να συμβάλουν. Έχω λόγους να είμαι θετικός», είπε χαρακτηριστικά. 
 
Αυτούσια η συνέντευξη
 
Καταρχήν, ξεκαθαρίστε μας τα σχέδια σας σε σχέση με το διαχωρισμό σε καλή και κακή τράπεζα;
 
Είναι πολύ σημαντικό, να αντιληφθεί ο κόσμος ότι δεν έχουμε πάρει αποφάσεις που να είναι διαφορετικές από εκείνες που προνοεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης . 
 
Αυτό που είπα στη συνέντευξη που έδωσα στο Reuters είναι ότι έχουμε προσλάβει την HSBC να μας βοηθήσει να δώσουμε συμβουλές στην εταιρεία  και να εξετάσει τους σχεδιασμούς μας ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι οι κατάλληλοι αλλά και για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν καλύτερες αποφάσεις.
 
Μερίδα του κυπριακού Τύπου παρερμήνευσε τις δηλώσεις μου στο Reuters. Αυτό που είπα είναι ότι πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για την τράπεζα και για την οικονομία για να μπορεί να ανακάμψει  το συντομότερο δυνατόν. 
 
Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις ακόμη. Αλλά είμαστε ανοικτοί σε άλλα ενδεχόμενα και η δουλειά βρίσκεται σε εξέλιξη. Εξετάζουμε όλες τις επιλογές για να εντοπίσουμε την καλύτερη. Αν δεν υπάρξουν άλλες επιλογές, τότε θα επιλέξουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας σήμερα.
 
Σήμερα η τράπεζα είναι ενιαία, οργανώνουμε εσωτερικό  τμήμα αναδιάρθρωσης restructuring και τμήμα ανάκτησης και επιπλέον έχουμε το «business lines» που αποτελούν το μέλλον της τράπεζας. Αυτό είναι το κύριο μας σχέδιό  και αν υπάρξουν καλύτερα σχέδια θα τα εξετάσουμε. 
 
Αυτό που στην πραγματικότητα έχω κάνει τους τελευταίους πέντε μήνες είναι το να αναδιοργανώσω τον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα λειτουργεί στον τομέα του δανεισμού. Έχουμε άτομο που είναι υπεύθυνο για τα περιουσιακά μας στοιχεία στο εξωτερικό, υπάρχει άλλο άτομο υπεύθυνο για τα περιουσιακά στοιχεία αναδιάρθρωσης και ανάκτησης.  Επίσης έχουμε τις βασικές επιχειρήσεις που αφορούν στον λιανικό τομέα, στις επιχειρήσεις και στον πλούτο που τυγχάνει διαχείρισης από ιδιώτες. Πρακτικά ήδη η εταιρεία λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Το ερώτημα είναι τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να επιταχύνουμε την επιτυχία.
 
Σαν τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;
 
Πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε , πώς θα φέρουμε νέους επενδυτές  και πού θα μπορούσαν να επενδύσουν. Υπάρχει μια τεράστια λίστα με ερωτήματα που το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συνεχίζει να έχει. Ακόμα και αν αυτές οι ερωτήσεις απαντήθηκαν πέρσι λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθε η Κύπρος, είναι καλό αυτές οι ερωτήσεις να μας προβληματίζουν ακόμη για να βελτιώσουμε αυτά που προγραμματίζουμε να κάνουμε.
 
Πρακτικά, πώς εννοείτε αυτόν τον διαχωρισμό;
 
Η δουλειά μου είναι να κάνω ότι είναι σωστό/καλό για τους πελάτες , την οικονομία και τους μετόχους . Οπότε, σήμερα έχουμε ένα σχέδιο το οποίο πιστεύουμε θα δουλέψει για όλους όσοι προανέφερα. Αυτό που εξετάζουμε είναι εάν υπάρχει κάτι καλύτερο για να κάνουμε. Αυτή είναι η δουλειά μου καθώς και του management, να συνεχίζουμε να ψάχνουμε και να κοιτάζουμε για κάτι καλύτερο. Ότι κάνουμε είναι θετικό/προς το συμφέρον της επιχείρησης.  Συνεχώς πρέπει να εξετάζουμε και να ελέγχουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι ότι καλύτερο και ότι βρισκόμαστε στον δρόμο της επιτυχίας.
 
Πόσο θα κοστίσει στην Τράπεζα ένας τέτοιος διαχωρισμός;
 
Οι άνθρωποι έχουν πάθει εμμονή με το θέμα του διαχωρισμού. Εγώ δεν έχω εμμονή με το αν θα γίνει διαχωρισμός ή όχι. Εγώ κοιτάζω αν υπάρχουν επιλογές, οι οποίες θα ελαχιστοποιήσουν το κόστος και θα μεγιστοποιήσουν τα κέρδη. Το βασικό/κύριο σχέδιο  είναι να μην κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουμε σήμερα. Συνεπώς, αυτό που κάνουμε είναι να κοιτάζουμε όλες αυτές τις επιλογές και να ερευνούμε εάν υπάρχει καλύτερος τρόπος να οργανώσουμε την τράπεζα όσον αφορά την χρηματοδότηση ή τον τρόπο διοίκησης. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι θα πούμε γιατί η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα θετικά, προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο για να ανακάμψουμε.
 
Name
 
Θα προτιμούσατε εμπλοκή ισχυρού επενδυτή στην Τράπεζα Κύπρου; 
 
Ας κάνουμε αρχή με τους καταθέτες. Είναι δουλειά του management να μεγιστοποιήσει το κέρδος για τους μετόχους-καταθέτες της. Εάν με ρωτάς αν ένας επενδυτής θα βοηθήσει τους καταθέτες να μεγιστοποιήσουν την επένδυση τους η απάντηση είναι ίσως.  Τώρα έχουμε 10.2% core tier one capital το οποίο είναι αρκετό ποσοστό κεφαλαίου για το σημερινό ρίσκο της Τράπεζας. Χρηματοδοτούμαστε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα της ένωσης των δύο τραπεζών. Σιγά- σιγά μειώνουμε την εξάρτηση μας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εμείς  ενθαρρύνουμε τα άτομα που θέλουν να επενδύσουν στην τράπεζα Κύπρου. Το ερώτημα είναι εάν θα αγοράσουν τις μετοχές άλλων μετόχων ή εάν θα αγοράσουν καινούριες. 
 
Τι αναμένετε να γίνει με τον ELA;
 
Καθώς μειώνουμε το μέγεθος του ισολογισμού της τράπεζας και υπό την προϋπόθεση ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών στην τράπεζα, θα είμαστε σε θέση να εξοφλήσουμε το ELA. Είναι φυσικό επακόλουθο. Ο ELA δαιμονοποιήθηκε  στην  Κύπρο και θεωρείται κάτι κακό. Ο ELA ουσιαστικά είναι η χρηματοδότηση που προέκυψε από τα δάνεια της Λαϊκής τα οποία πέρασαν στην Τράπεζα Κύπρου. Αν δεν έχεις λιγότερα δάνεια  τότε χρειάζεσαι το ΕLA. Η δουλειά μας είναι να οργανώσουμε την χρηματοδότηση με ένα προσεκτικό τρόπο. Σιγά σιγά ξεπληρώνουμε τον  ELA καθώς ξεπληρώνονται τα δάνεια και μειώνεται το ρίσκο. Ο ELA αποτελεί κομμάτι της χρηματοδότησης στη βάση του σχεδίου αναδιάρθρωσης το οποίο έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίζει τον ELA ως ένα βασικό κομμάτι της αναδιάρθρωσής της Τράπεζας Κύπρου.  Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον ELA αλλά το διακύβευμα είναι να καταφέρουμε να μειώσουμε τα δάνεια τα οποία εμποδίζουν την ώθηση της οικονομίας. 
 
Ποια τα σχέδια σας για της επιστροφή της Τράπεζας στις αγορές;
 
Ζητήσαμε μία επέκταση 6 μηνών μέχρι το τέλος του Ιούλη. Πρέπει να σκεφτούμε καλά πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουμε. Ένα μέρος της επιστροφής μας στις αγορές αφορά στον έλεγχο των κεφαλαίων, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι οι αγορές είναι πηγή κεφαλαίων, υπό την έννοια ότι αυτή τη στιγμή η επανένταξη στις αγορές δεν είναι υψηλής προτεραιότητας για το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο δεν αποσκοπεί σε γρήγορη επανένταξη. Δεν έχουμε υπ’ όψιν μας ακόμα κάποια ημερομηνία και ως εκ τούτου δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο.
 
Ποια η θέση της τράπεζας σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των “Big 20”, οι οποίοι οφείλουν 6,5 δις, από τα οποία τα 4,5 δις είναι μη εξυπηρετούμενα; Πώς τα διεκδικείτε; 
 
Είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με όλους όσοι έχουν υψηλά δάνεια. Ωστόσο δεν θα ήταν σωστό να δώσω πληροφορίες για τον κάθε ένα ξεχωριστά, όμως μπορώ να σου πω ότι συζητούμε με τον κάθε ένα ξεχωριστά ώστε να μειώσουμε το ρίσκο για την τράπεζα και προσπαθούμε να βρούμε τις σωστές λύσεις. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετική εξέλιξη και πρόοδο τους επόμενους μήνες. Έχει γίνει αναδιάρθρωση των δανείων ώστε να μπορούν να τα ξεπληρώσουν και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Η Τράπεζα είχε δανείσει μεγάλα ποσά σε ένα μικρό αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων. Πλέον δεν θα δανείζουμε περισσότερα από 100 εκατομμύρια σε καμιά επιχείρηση. Όταν έχουμε μεγάλα δάνεια από μεγάλες επιχειρήσεις αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, σημαίνει όμως ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτές τις επιχειρήσεις. Έχω καλό προαίσθημα για τα περισσότερα δάνεια.
 
Έχει γραφτεί ότι η Τρ. Κύπρου πιέζει τις μικρές επιχειρήσεις ή τουλάχιστον αυτό έχει φανεί μετά και τους διορισμούς παραλήπτη διαχειριστή σε εταιρείες;
 
Δεν πιστεύω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Ασκούμε μεγάλη πίεση στις μεγάλες επιχειρήσεις  και δείχνουμε περισσότερη συμπόνια στις  μικρότερες. Εννοείτε ότι ζητούμε στις επιχειρήσεις να μας ξεπληρώσουν ακόμα και εάν δυσκολεύονται;  Ναι, αλλά δεν απολογούμαστε γι’ αυτό. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Αλλά διαφωνώ με τον οποιοδήποτε δηλώνει ότι είμαστε πιο αυστηροί με τις μικρές επιχειρήσεις. 
 
Συμμερίζεστε τις ανησυχίες της Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με την πρώτη κατοικία; Ποιός θα ήταν ο ορθός, κατά την άποψη σας, χειρισμός του όλου ζητήματος;
 
Πριν πούμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να δούμε την τελική πρόταση. Αλλά με ανησυχεί το ενδεχόμενο, η νομοθεσία να είναι τελικά αντίθετη με τις δανειακές δεσμεύσεις, το  μνημονίου και σε βάρος του τραπεζικού τομέα.  Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο μέχρι να έχουμε την τελική πρόταση.
 
Πιστεύετε ότι θα μείνουν Κύπριοι στο δρόμο;
 
Όχι, πιστεύω είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας νόμος για να γνωρίζουν οι δανειζόμενοι ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους. Δεν είναι προς το συμφέρον της τράπεζας να έχει τεράστια περιουσία, δεν είναι προς το συμφέρον της τράπεζας το να λάβει επιθετικά μέτρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξανακτίσουμε την εμπιστοσύνη. Δεν χρειάζεται να γίνει αυτό μέσα από επιθετική νομοθεσία.
 
Ποια πολιτική πρέπει να εφαρμοστεί, ώστε από τη μια να προστατεύονται όσοι πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν (πχ άνεργοι) και από την άλλη να μην υπάρξει εκμετάλλευση από εκείνους που έχουν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν για διάφορους λόγους;
 
Η τράπεζα παρέχει προστασία στους ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά. Και παρέχουμε ευκολίες σε αυτούς που μας δείχνουν έγγραφο ότι έχουν χάσει την δουλειά τους. Μειώσαμε  το κόστος των ενυπόθηκων δανείων όταν το αρχικό κόστος είναι μικρότερο από 250 000 ευρώ, μειώσαμε τους λογαριασμούς πιστωτικών καρτών και τα επιτόκια για δάνεια σπουδαστών. Προσπαθούμε να αποκατασταθεί η ροή μετρητών στην κυπριακή οικονομία με ενέργειες που δεν έχουν νομοθετηθεί. Θεωρώ ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να λειτουργεί μια τράπεζα.
 
Τι θα γίνει με τα δεσμευμένα γραμμάτια που λήγουν περί τα τέλη Απριλίου; Θα απελευθερωθούν; (το 2ο από τα 3 γραμμάτια).
 
Δεν πήραμε ακόμα κάποια απόφαση για το τι θα κάνουμε και δεν θα πάρουμε μια τέτοια απόφαση μέχρι να φτάσουμε κοντά στην ημερομηνία. Θα μιλήσουμε με την Κεντρική Τράπεζα και την τρόικα.  Η απελευθέρωση των κεφαλαίων θα μας δώσει μια καλή εικόνα για το πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονται.  Έτσι δεν θα ληφθεί η εν λόγω απόφαση μέχρι να πλησιάσουμε στην ημερομηνία. 
 
Εκτιμάτε ότι θα τα καταφέρει τελικά η Τράπεζα, παρά το γενικότερο χάος ;
 
H τράπεζα μας είναι πολύ μεγάλη σε αναλογία με την κυπριακή οικονομία (είναι περίπου διπλάσια). Είναι φανερό ότι πρέπει να γίνει πιο μικρή για να μπορεί να λειτουργήσει. Πρέπει να επαναπατρίσουμε τις καταθέσεις που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, να μειώσουμε το ρίσκο και να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη. 
 
Η Κύπρος μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου μπορεί να γίνει πολύ δυνατός. Ο τουριστικός τομέας μπορεί να ενδυναμωθεί. Ο καιρός είναι υπέροχος στην Κύπρο. Η τράπεζα θα ανακάμψει όχι από χρήματα εντός Κύπρου, αλλά από χρήματα επενδυτών από όλο τον κόσμο. Είναι πολύ μεγάλη η τράπεζα για αυτό το νησί. Εάν μείνουμε προσκολλημένοι στο τι πήγε λάθος στο παρελθόν δεν θα καταφέρουμε να φέρουμε νέους επενδυτές. 
 
Πιστεύετε ότι σας δόθηκε ένα καράβι που βυθίζεται και κληθήκατε να το σώσετε;
 
Ανάλαβα την δουλειά γιατί πιστεύω ότι  μπορώ να κάνω την διαφορά. Η ομάδα του management είναι πολύ συγκεντρωμένη στο να δημιουργήσει θετική ατμόσφαιρα. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι και αυτό συγκεντρωμένο στο στόχο αυτό.  Αν νιώθαμε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, θα μέναμε προσκολλημένοι σε όλους τους κανονισμούς. Ωστόσο πρέπει να ελέγχουμε καθημερινά την βιωσιμότητα της τράπεζας. Ο ισολογισμός μας είναι 85% στην Κύπρο και 15% εκτός Κύπρου (Ρωσία, Ρουμανία, Ελλάδα, Αγγλία, Ουκρανία). Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο. Έχουμε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη. Η λύση βασίζεται σε όλους μας. Όλοι πρέπει να συμβάλουν. Έχω λόγους να είμαι θετικός.
 
Είμαι 6 μήνες σε αυτή την δουλειά και όλοι δουλεύουμε πολύ σκληρά για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Καλώ τον κόσμο να δει θετικά τις αλλαγές και τις προσπάθειες που κάνουμε. Θέλουμε τον κόσμο να μας εμπιστευτεί τα λεφτά του. Θέλουμε να δανείσουμε σε καλά projects. Γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον είναι πολύ δύσκολο και τα επίπεδα ανεργίας είναι πολύ ψηλά. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την οικονομία της Κύπρου. Αλλά θέλουμε ο κόσμος να μας εμπιστευτεί και να μας βοηθήσει. Το αντίθετο θα κάνει την δουλειά μας πολύ δύσκολη. 
 
 
 

 

Top