Η Κυπρος βρίσκεται ανάμεσα στα 15 κράτη από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υπέγραψαν τη διακήρυξη με την οποία καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειές της για εφαρμογή της στρατηγικής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων, ζητώντας ταυτόχρονα από τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν σχέδια δράσης για χαρτογράφηση και αντιμετώπιση των διακρίσεων.

Αίσθηση και πολλαπλά ερωτηματικά προκαλούν δυο σημεία της διακήρυξης που κάνουν λόγο για αναγνώριση του φύλου που βασίζεται «στην αρχή του αυτοπροσδιορισμού», και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης για τη σεξουαλικότητα σε όλους τους νέους στο πλαίσιο της «οικογενειακής ποικιλομορφίας».

Μεταξύ άλλων στη διακήρυξη καταγράφεται,

«Η παροχή ολοκληρωμένης εκπαίδευσης για τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις σε όλους τους νέους, με βάση την προοπτική της ισότητας των φύλων και της σεξουαλικής, έμφυλης και οικογενειακής ποικιλομορφίας, θεωρώντας ότι οι εκπαιδευτικές στρατηγικές αποτελούν βασικό εργαλείο για την πρόληψη όλων των μορφών βίας, ιδιαίτερα της βίας που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και έκφραση φύλου και τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά»

«Εγγύηση της νομικής αναγνώρισης του φύλου σύμφωνα με μη παθολογικά κριτήρια και μέσω διαδικασίας που βασίζεται στην αρχή του αυτοπροσδιορισμού».

Στη διακήρυξη καλούνται τα κράτη μέλη να,

«Εγκρίνουν εθνικές στρατηγικές που να αντιμετωπίζουν τις διακρίσεις που υφίστανται τα LGBTIQ άτομα σύμφωνα με τη Στρατηγική για την ισότητα των LGBTIQ ατόμων 2020-2025 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και να προωθούν δημόσιες πολιτικές ως προς αυτό».

«Ανάπτυξη και εφαρμογή από κοινού στρατηγικής επίλυσης διαφορών για την υποστήριξη, όπου χρειάζεται, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σε δικαστικές υποθέσεις όπου διακυβεύεται η προστασία των αξιών της ΕΕ, γενικά, και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των LGBTIQ ατόμων, ειδικότερα».

«Να απαγορεύουν και να διώκουν τις λεγόμενες «πρακτικές μετατροπής» σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη, ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις στα θύματά τους και που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ισοδυναμούν με βασανιστήρια».

«Πρόληψη και εξάλειψη των περιττών πρακτικών θεραπειών εξομάλυνσης του φύλου και χειρουργικών επεμβάσεων για ανηλίκους μεταξύ των φύλων, περιορίζοντας αυτές τις παρεμβάσεις σε εκείνες που είναι απαραίτητες για λόγους υγείας».

Διοργανωτής η Υπουργός Ισότητας της Ισπανίας

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Άννα Κουκκίδη Προκοπίου συμμετείχε  στη συνάντηση υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε η Ισπανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Ευρώπη. Σε αυτήν συμμετείχε η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Helena Dalli.

Η Υπουργός, σε παρέμβασή της, επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω συντονισμού και προώθησης κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για οικοδόμηση συμπεριληπτικών κοινωνιών, όπου τα ΛΟΑΤΙ άτομα θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα χωρίς προκαταλήψεις, διακρίσεις, βία και αποκλεισμούς.

Η Υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο κυπριακό νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο προστασίας των ΛΟΑΤΙ ατόμων και τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της ρητορικής που στιγματίζει, στοχοποιεί και θυματοποιεί τα μέλη της ΛΟΑΤΙ κοινότητας.