Κάνοντας πράξη το μότο του «το αύριο αρχίσει σήμερα» το περιοδικό ECONOMY TODAY φέρνει στην επιφάνεια τον πονοκέφαλο που ονομάζεται Πόσιμο Νερό «Προκλήσεις και ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο», διοργανώνοντας το πρώτο διεθνές συνέδριο που γίνεται στην Κύπρο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και της τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ, Χρύσανθος Τσουρούλλης, ανέφερε ότι «το 40% του πλανήτη αντιμετωπίζει η έλλειψη του νερού και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 50% έως το 2030 το νερό σαν τη διαφιλονικούμενη πρώτη ύλη μπορεί να αποτελέσει πηγή συγκρούσεων αλλά είναι βέβαιο καλύτερο να αποτελέσει πηγή συνεργασίας και αυτό είναι στο χέρι μας».       

Ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας, Ιάσωνας Ιασωνίδης, τόνισε ότι «(το νερό) είναι κρίσιμο για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, την ενέργεια, την παραγωγή τροφίμων, τα υγιή οικοσυστήματα αλλά κυρίως για την επιβίωση του ανθρώπου».

Το Μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της PWC, Κλειώ Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι «είμαι σίγουρη ότι η σημερινή συζήτηση θα συνεισφέρει στο διάλογο για τη σημαντικότητα του πόσιμου νερού και τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδύονται στην Ανατολική Μεσόγειο.  Η Κύπρος είναι ένα νησί, που έχει τη χαμηλότερη διαθεσιμότητα νερού ανά κεφαλή στη Μεσόγειο».

Από πλευράς του ο αρχισυντάκτης του Economy Today, Ξένιος Μεσσαρίτης, είπε ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε, για τις τελευταίες  τεχνολογικές εξελίξεις, σε ότι αφορά στη διαχείριση του νερού, στη διατήρηση και τη μεταχείριση του».  

Κεντρική ανησυχία, η οποία αναλύθηκε στο συνέδριο από εμπειρογνώμονες από Κύπρο, Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ που συμμετείχαν είναι η ποιότητα του νερού, που καταναλώνουν οι πολίτες, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής και δημόσιας υγείας ΤΕΠΑΚ, Κωνσταντίνος Μακρής, δήλωσε ότι «κλιματική κρίση, πλημμύρες, ξηρασίες σκόμα και σεισμοί  όπως είδατε πρόσφατα στην Τουρκία δημιούργησαν τις συνθήκες να χειροτερεύουν τόσο πολύ την ποιότητα του νερού και να δημιουργηθεί εκεί μία επιδημία χολέρας Άρα τα θέματα του πόσιμου νερού μας αφορούν όλους».

Η Γενική Διευθύντρια  του Υπουργείο Υγείας της Ελλάδα, Βασιλική Καραούλη, σημείωσε ότι «με τη νέα οδηγία του πόσιμου νερού εισάγονται και νέες παράμετροι όταν αρχίσουν  αυτές από το 2026 να παρακολουθούνται συστηματικά θα συμβάλουν σε μία αποτελεσματικότερη παρακολούθηση ποιότητας του».   

Έντονη ανησυχία προκαλεί η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μικρές χώρες, στην προληπτική στρατηγική.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας της Camelot (Ευρώπη),Κώστας Αθανασίου, είπε ότι «η επιτροπή Προστασίας του περιβάλλοντος δείχνει κατευθείαν ότι το χλώριο δημιουργεί τις μεγαλύτερες ασθένειες από τις νεφροπάθειες και πολλές άλλες πρέπει να γίνεται από αποχλωρίωση του νερού και είναι βάση της υγείας».   

Πάντως, ο Ανώτερος Έφορος Υπηρεσιών Υγείας Κύπρου, Ηρόδοτος Ηροδότου, επεσήμανε ότι «στις πόλεις, όπου το νερό είναι επεξεργασμένο η ποιότητα του νερού είναι εξαιρετική με κάποιες αποκλίσεις αφορούν κυρίως τις μικρές κοινότητες και είναι μικροβιακοί παράγοντες μπορεί να είναι κάποια κολοβακτηρίδια τα οποία είναι επειδή στις μικρές κοινότητες δεν υπάρχει αυτόματο σύστημα χλωρίωσης».

Οι εμπειρογνώμονες ανέδειξαν τη σημασία του πόσιμου νερού αλλά και το κίνδυνο ελλείψεων, αναλύοντας μεταξύ άλλων τη ανάγκη βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Σε δηλώσεις του ο Καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ισραήλ, Άβι Όστφελντ, εξήγησε ότι «με τα εργαλεία προσομοίωσης μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου:  Πόσο νερό μπορώ να πάρω από έναν ποταμό, για παράδειγμα, ώστε να μην παρεμβαίνω και να προκαλώ ζημιές. Είναι σαν ένας τραπεζικός λογαριασμός. Αν παίρνεις πολλά από τον τραπεζικό σου λογαριασμό δεν θα μείνει τίποτα». 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση της Μελέτης Περίπτωσης, που έγινε το 2009 στο Μάμμαρι, όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε υπέρβαση στα επίπεδα του αρσενικού στο πόσιμο νερό της κοινότητας. Η προϊστάμενη στο Εργαστήριο Ανθρώπινης Βιοπαρακολούθησης και Βιομηχανικών Προϊόντων, Ανδρομάχη Κατσονούρη – Σαζέηδες, είπε ότι «είχαμε γιατρούς που διερεύνησαν εάν υπήρχαν επιπτώσεις στην υγεία των ατόμων του αρσενικό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νύχια Οπότε δερματολόγος μας εξέτασε την κοινότητα για να διανύθηκαν τέτοιου είδους ενδείξεις και επίσης επειδή μπορεί να προκύψουν καρκίνοι η μονάδα επιτήρησης του υπουργείου υγείας το μελέτησε και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά».

 Το συνέδριο είναι ολοήμερο και  αύριο που είναι και η παγκόσμια μέρα νερού θα ετοιμαστεί σχετική διακήρυξη με τα συμπεράσματα.

Τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας με χορηγούς την PWC  Xάρης Κυριακίδης και την Εταιρεία CAMELOT.

Στηρίζει η Τράπεζα Κύπρου.    Συνδιοργανωτής : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

 Οργάνωση παραγωγής: Beyond Entertainment 

 Χορηγός επικοινωνίας Economy today.