Η Diyalog (30.06.20), σύμφωνα με τη μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, γράφει ότι συνεχίστηκαν και χθες οι συζητήσεις στην ολομέλεια της παράνομης «βουλής» επί του λεγόμενου «νομοσχέδιου περί πληροφορικής».

 

Το «νομοσχέδιο» εγκρίθηκε με πλειοψηφία από τη «βουλή» μετά από συζητήσεις 6 μηνών γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι τα κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό (CTP), Εθνικής Ενότητας (UBP), Δημοκρατικό (DP), του Λαού (HP) και της Αναγέννησης των εποίκων (YDP) υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, το οποίο καταψηφίστηκε από το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP).

Στο «νομοσχέδιο» προνοείται χρηματικό πρόστιμο το ύψος του οποίου θα είναι από δεκαπλάσιο μέχρι και εικοσαπλάσιο του κατώτατου μισθού για δημοσιεύματα και αναρτήσεις που θεωρούνται ότι συνιστούν αδίκημα. Προνοείται επίσης φυλάκιση από 3 έως και 5 χρόνια ή και οι δύο ποινές μαζί. Με απόφαση «δικαστηρίου» θα εμποδίζεται η πρόσβαση σε δημοσιεύματα που γίνονται με πρόθεση να πλήξουν την αξιοπρέπεια του προσώπου και να του προκαλέσουν έμμεσα ή άμεσα φυσική ή πνευματική βλάβη.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα είναι δυνατόν να εμποδίζεται η πρόσβαση σε δημοσιεύματα και από το «συμβούλιο τεχνολογικών πληροφορικής και επικοινωνίας».

Σε δηλώσεις του χθες στη «βουλή», σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, ο «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι με βάση αυτό το «νόμο» δεν θα μπορεί κάποιος να εμποδίζει άμεσα τη δημοσίευση μιας ψευδούς είδησης ή δυσφήμισης και γι’ αυτό χρειάζεται, όπως υποστήριξε, ένας ενδιάμεσος μηχανισμός για να μπορεί αυτό να γίνεται άμεσα. Υποστηρίζοντας ότι όσο και να εργαστούν πάνω σε ένα «νομοσχέδιο» είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, ο Ντενκτάς πρόσθεσε ότι αυτές οι ελλείψεις μπορούν να καλυφθούν στην πράξη αφότου τεθεί σε εφαρμογή. Πρόσθεσε επίσης ότι με την «έγκριση του νομοσχεδίου» θα αρθεί εντελώς το φαινόμενο «ηρωισμός του πληκτρολογίου», αφού δεν θα μπορεί εύκολα ο καθένας να γράφει προσβλητικά σχόλια και άρθρα για κάποιον άλλον, ενώ την ίδια στιγμή θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στον αγώνα για καταπολέμηση των παράνομων στοιχημάτων.

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η εφημερίδα Avrupa (30.06.20) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ασίμ Ακάνσοϊ κάλεσε το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) για ομόφωνη υπερψήφιση του «νομοσχεδίου» αλλά το TDP απέρριψε την πρόταση.

«Η ΤΔΒΚ πρωτοπορεί στη χρήση της κινητής τηλεφωνίας», υποστηρίζει η Diyalog

Η Diyalog (30.06.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Πρωτοπορεί η ΤΔΒΚ στη χρήση κινητής τηλεφωνίας παρά τη αδύναμη οικονομικής της δομή», γράφει ότι σύμφωνα με τα «δεδομένα επικοινωνίας», τον τελευταίο χρόνο οι δαπάνες των «πολιτών» για κινητή τηλεφωνία ανήλθαν στις 489 εκ. 112 χιλιάδες ΤΛ ενώ για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους το ποσό αυτό ανήλθε στα 87 εκ. 880 χιλιάδες ΤΛ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξετάζοντας τα ποσοστά όσον αφορά στη μηνιαία χρήση που κάνουν οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στην «ΤΔΒΚ» σε σχέση με τους Ευρωπαίους, διαφαίνεται ότι η χρήση κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα είναι πολύ πιο μεγάλη. Ενώ στην Ευρώπη ο μηνιαίος μέσος όρος χρήσης ανά λεπτό ανά συνδρομητή είναι 229 λεπτά, στα κατεχόμενα υπολογίζεται ότι είναι 242 λεπτά, γράφει η εφημερίδα.

Τα πιο πάνω στοιχεία είναι σύμφωνα με την τριμηνιαία «έκθεση» που δημοσιοποιεί τέσσερις φορές το χρόνο ο «οργανισμός πληροφορικής και τεχνολογικών εκπαίδευσης» («BTHK»).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «έκθεσης» στα κατεχόμενα υπάρχουν σήμερα 832,631 εγγεγραμμένοι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας. Από αυτούς, οι 494,337 ανήκουν στην Turkcell και οι 338,264 ανήκουν στην Vodafone Mobile (Telsim).

Επίσης, τα στοιχεία της «έκθεσης» κατέδειξαν ότι 228,429 συνδρομητές χρησιμοποιούν σταθερό ιντερνέτ, ενώ την ίδια στιγμή σημειώνεται πτώση στη χρήση σταθερού τηλεφώνου στο σπίτι. 

«Έτοιμη η συνταγή για τα λατομεία!»

Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Kıbrıs (30.06.20) δίνει συνέχεια στο θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκαλούν τα λατομεία στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο και γράφει ότι η λεγόμενη ένωση εργολάβων οικοδομών έχει ετοιμάσει δύο σχέδια για λύση του προβλήματος, τα οποία παραμένουν στο ράφι λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στα κατεχόμενα και της συνεχόμενης αλλαγής «υπουργών». Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι με αυτά τα σχέδια θα ξεπεραστεί το πρόβλημα της καταστροφής που προκαλούν τα λατομεία.

Ο πρόεδρος της ένωσης εργολάβων, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ δήλωσε στην εφημερίδα ότι ένα από τα σχέδια που ετοίμασαν πριν χρόνια είναι η σύσταση μιας εταιρείας μονοπώλιο ή αν χρειαστεί, η συνένωση των λατομείων κάτω από μια συνεργατική εταιρεία και η φύτευση δέντρων στα λατομεία που δεν χρησιμοποιούνται. Υποστήριξε ότι δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο λόγω των συνεχών αλλαγών «υπουργού τουρισμού και περιβάλλοντος».

Ο Γκιουρτζαφερ είπε ότι το δεύτερο σχέδιο είναι η ανακύκλωση των απόβλητων των οικοδομών με στόχο την επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλωμένων υλικών ούτως ώστε να μειωθεί η ζήτηση των προϊόντων των λατομείων. Ανέφερε επίσης ότι ετοιμάζονται να επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη τα σχέδιά τους, αφού η περιβαλλοντική καταστροφή και η οπτική ρύπανση που προκαλούν τα λατομεία είναι πολύ σοβαρή.