News Kypriako Ακιντζί: Ομοσπονδία με δύο ιδρυτικά κράτη - Να συνεργαστούμε στον τουρισμό

Ακιντζί: Ομοσπονδία με δύο ιδρυτικά κράτη - Να συνεργαστούμε στον τουρισμό

Η Kıbrıs (02.06.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα στο Κυπριακό χωρίς να πάρει εξουσιοδότηση εκ νέου από τον «λαό». Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα, την οποία μεταφράζει το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών, ο Ακιντζί σημείωσε: «Σε περίπτωση που ανανεώσει την εξουσιοδότησή μου ο λαός μας, θα εργαστώ με όλη μου την δύναμη βεβαίως για λύση του Κυπριακού, διότι πιστεύω πως αυτά που ζούμε δείχνουν για άλλη μια φορά ότι χρειάζονται και οι δύο κοινότητες την λύση». 

 

Κληθείς να σχολιάσει την αγωγή που ήγειρε το Κόμμα της Αναγέννησης των εποίκων κατά της παράτασης της θητείας του για έξι μήνες, ο Ακιντζί διερωτήθηκε ποιος μπορεί να αναμένει εξέλιξη και τι είδους εξέλιξη μπορεί να αναμένει κανείς στο Κυπριακό την ώρα που ολόκληρη η ανθρωπότητα παλεύει με την πανδημία και έχει έγνοια για την ζωή της από την μια και για την επιβίωσή της από την άλλη.

Σημειώνοντας ότι έχει περάσει μισός αιώνας από την έναρξη των πρώτων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Ακιντζί είπε ότι δεν υπήρξε λύση, αλλά δεν σταμάτησαν οι προσπάθειες. Επισημαίνοντας ότι ενόσω υπάρχει το πρόβλημα είναι αναπόφευκτο να γίνονται και προσπάθειες για επίλυσή του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρόσθεσε ότι υπάρχει άλλη μια πραγματικότητα που είναι ότι όσο περνάει ο χρόνος εδραιώνεται ο διαχωρισμός και η διαίρεση.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ο Ακιντζί υπενθύμισε ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας του ιδίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, από τις 8 Ιουνίου θα μπορούσαν να αρχίσουν οι διελεύσεις των Τουρκοκυπρίων που εργάζονται, σπουδάζουν και τυγχάνουν θεραπείας στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές. Είπε ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι διελεύσεις θα ομαλοποιηθούν σταδιακά βήμα βήμα.

Ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη ο αμοιβαίος τερματισμός των δραστηριοτήτων για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τον Covid-19, ο Ακιντζί ανέφερε τα εξής:

«Είναι γνωστό το τι πρέπει να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είτε υπάρχει πανδημία είτε όχι. Να βρεθεί μια διέξοδος με διάλογο και να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν από τον πλούτο που προβλέπεται ότι υπάρχει κάτω από την θάλασσα τόσο οι δύο κοινότητες στην Κύπρο όσο και οι χώρες της περιοχής εντός των μέτρων της δικαιοσύνης. Αναμφίβολα ο πρώτος όρος γι’ αυτό είναι να μπορούν να συζητούν το θέμα οι πλευρές. Δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεχωρίζει το θέμα της ενέργειας από τις διαπραγματεύσεις και δεν το συζητά μαζί μας. Απορρίπτει και την πρόταση που υποβάλαμε στις 13 Ιουλίου 2019.

Οι εταιρείες που εργάζονται για την ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσαν ότι λόγω του ιού σταμάτησαν τις έρευνές τους μέχρι το 2021. Αυτή η κατάσταση μας δίνει ξανά την ευκαιρία διαλόγου. Θεωρώ ότι θα είναι καλό τόσο για την Κύπρο όσο και για την περιοχή μας να αξιοποιηθεί αυτή.

Επιπρόσθετα με τα θέματα στα οποία αναφερθήκαμε, θέλω να πω και το εξής: Όχι μόνο ως λαοί της περιοχής αλλά και ως ολόκληρη η ανθρωπότητα πρέπει να ενεργούμε γνωρίζοντας ότι θα μειώνεται συνεχώς η χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου για το μέλλον του κόσμου μας και θα αντικαθίσταται από καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι εμφανές ότι πρέπει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και η Κύπρος, που είναι ένα ηλιόλουστο νησί».

Ερωτηθείς κατά πόσον οι δύο πλευρές στην Κύπρο δεν θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τουρισμό όπως προγραμματίζουν να κάνουν η Ελλάδα και η Τουρκία σε σχέση με το Αιγαίο, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι στην Κύπρο μπορούμε να έχουμε επικοινωνία και συνεργασία όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς και πρόσθεσε: «[…] Με παρόμοιες προσεγγίσεις μπορεί βεβαίως να προγραμματιστεί ο τουρισμός της Κύπρου ως σύνολο. Όμως, με τις πραγματικότητες που είναι πολύ καλά γνωστές ενόσω συνεχίζεται το Κυπριακό, αυτό είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί. Και αυτό υπενθυμίζει για άλλη μια φορά σε όλους μας πόσο χρειάζεται και πόσο ζωτική σημασίας είναι για το προσεχές διάστημα σε πολλούς τομείς η λύση του Κυπριακού».

Σημειώνοντας ότι μετά την πανδημία του κορωνοϊού θα επαναρχίσουν οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ο Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ευκαιρία για λύση θα εμφανιστεί και πάλι με τις προσπάθειες των δύο πλευρών και με την συμβολή του ΓΓ του ΟΗΕ. Πρόσθεσε και τα εξής:

«Αν και οι δύο κοινότητες την υποστηρίξουν και εργαστούν με ειλικρίνεια για ένα ομοσπονδιακό οικοδόμημα βασισμένο στην πολιτική ισότητα των δύο ιδρυτικών κρατών, ευρωπαϊκό και διζωνικό, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς μια νέα ζωή με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια. Αν όχι, δυστυχώς σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, θα γίνουμε μάρτυρες της μόνιμης διαίρεσης αυτού του ωραίου νησιού».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες πυρκαγιές στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί σημείωσε ότι παράλληλα με την επάρκεια των πυροσβεστικών τους οχημάτων και των άλλων μέσων πυρόσβεσης, είναι αναπόφευκτο πλέον να έχουν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν και από αέρος και αν δεν μπορούν να έχουν ένα δικό τους πυροσβεστικό αεροπλάνο και ελικόπτερο, χρειάζονται ένα πτητικό μέσο που θα εδρεύει στα κατεχόμενα. «Δεν είναι πάντα εύκολο να μπορεί να έρχεται εγκαίρως από την Τουρκία. Είδαμε στην δεύτερη πυρκαγιά ότι δεν μπόρεσε να έρθει το ελικόπτερο λόγω των αντίθετων καιρικών συνθηκών», είπε και πρόσθεσε:

«Ξέρουμε ότι η στήριξη της Τουρκίας σε αυτό τον τομέα είναι συνεχώς δίπλα μας και το δεχόμαστε αυτό ευχαριστώντας την, όμως είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχουμε ένα δικό μας [πτητικό μέσο] ή τουλάχιστον ένα που να εδρεύει στην βόρεια Κύπρο. Επιπρόσθετα σε όλα αυτά, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο σημεία. Η αλληλοβοήθεια που επιτεύχθηκε με την νότια Κύπρο είναι κάτι που έγινε για πρώτη φορά. Θέλω να αναφερθώ με ευχαριστίες στην συμβολή του κ. Αναστασιάδη σε αυτό τον τομέα. Είναι αναγκαίο και απαραίτητο να πραγματοποιείται συνεργασία και αλληλοβοήθεια μεταξύ των πλευρών όταν χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Το δεύτερο θέμα είναι πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τις περισσότερες φορές οι πυρκαγιές προκαλούνται από παραλήψεις, απροσεξίες, δηλαδή από ανθρώπινο λάθος. Ειδικά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες όλοι πρέπει να ενεργούν με αυτή την συνείδηση και με περιβαλλοντική ευαισθησία». 

Διαβάστε επίσης: 

 

Top