News Kypriako Νέα «συμφωνία» ψευδοκράτους-Τουρκίας για οικονομία - Δυσκολίες στη σχέση τους

Νέα «συμφωνία» ψευδοκράτους-Τουρκίας για οικονομία - Δυσκολίες στη σχέση τους

Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (26.05.20), όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών, η Τουρκία και το ψευδοκράτος αναμένεται να υπογράψουν σήμερα το μεσημέρι «συμφωνία για οικονομική και δημοσιονομική συνεργασία» μεταξύ τους.

Σύμφωνα με είδηση του πρακτορείου ειδήσεων «Ανατολή», οι «δύο χώρες» θα υπογράψουν σήμερα σε ειδική τελετή που θα γίνει στις 13.00 μέσω τηλεδιάσκεψης της σχετική «συμφωνία». Τη «συμφωνία» θα υπογράψει ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του αποσχιστικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάϊ. Η τελετή για την υπογραφή της «συμφωνίας» θα μεταδίδεται ζωντανά από τον παράνομο Bayrak. 

Δύσκολες μέρες περνάει η Τουρκία, δεν προχωρεί η υφιστάμενη σχέση με τα κατεχόμενα, υποστηρίζει αρθρογράφος

Κάτω από τον τίτλο «Ξεπέρασαν τα 235 εκατομμύρια ΤΛ τα χρήματα που δεν ήρθαν για την άμυνα», ο αρθρογράφος της Yeni Düzen (26.05.20) Τζενκ Μουτλούκαγιακαλι αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και το πώς αυτή επηρεάζει την οικονομική βοήθεια που παρέχει η Άγκυρα στα κατεχόμενα στο πλαίσιο του λεγόμενου «οικονομικού πρωτοκόλλου» που υπογράφουν. Ο Μουτλούγιακαλί γράφει τα εξής:

«Μήπως η Τουρκία προχωρεί προς ένα μοντέλο πιο κλειστό στον εαυτό του από οικονομικής σκοπιάς, διερωτάται ο οικονομολόγος Εμρέ Ντεγιρμεντζίογλου. Είναι πολύ δύσκολο να είναι αισιόδοξος κάποιος μετά από μια πανδημία που έκοψε την ανάσα του κόσμου. Μάλιστα, τι θα κάνουν οι Τουρκοκύπριοι που αναγκαστικά ζουν ‘κλειστοί προς τα μέσα’ και αναγκαστικά χρησιμοποιούν την τουρκική λίρα;

Δεν είναι μόνο η Τουρκία που κλείνεται προς το εσωτερικό, αλλά και η Ευρώπη και ο κόσμος. […]

Κάποτε είχαν προτείνει στην βουλή. [Ότι] πρέπει να κάνουμε στοιχείο του ‘οικονομικού πρωτοκόλλου’ και την απώλειά μας που πηγάζει από την χρήση της τουρκικής λίρας. Έχουμε δομικά προβλήματα, σωστά. Ένα από αυτά είναι η τουρκική λίρα. Δεν μπορούμε να το παραβλέπουμε.

Ξέρω ότι δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι οι ‘λαμβάνοντες τις αποφάσεις’ για το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Για τον λόγο αυτό, η Τουρκία αποφασίζει τι θα γραφτεί στο οικονομικό πρωτόκολλο. Και μάλιστα όποιος καθίσει για ‘διαπραγμάτευση’ αυτού του προγράμματος, φεύγει από την κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση. Μένουν εκείνοι που λένε ‘ναι κύριε, φυσικά κύριε, μάλιστα κύριε’.

Καθώς τώρα τα βλέμματα έχουν στραφεί πάλι προς τα χρήματα ‘που θα έρθουν’, να πω το εξής: Το υπουργείο οικονομικών δέχεται ακόμα και να μπουν στα ταμεία [μόνο] τα ‘έξοδα της άμυνας’!

Για τα έξοδα της άμυνας υπάρχουν χρωστούμενα 107 εκατομμύρια ΤΛ μέσα στο 2020. Μέσα στον Μάιο μπορείτε να προσθέσετε σε αυτό το ποσό άλλα 2,5 εκατομμύρια ΤΛ. Υπάρχουν και χρωστούμενα από την περσινή χρονιά, που αν τα μαζέψετε όλα μαζί κάνουν κάπου 235 εκατομμύρια ΤΛ.

Τώρα μπορεί να πει το εξής κάποιος: ‘Μήπως η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να πληρώνει τον αμυντικό προϋπολογισμό’; Εντάξει, το ‘προσωρινό άρθρο 10’ παραμένει εκεί. Επιπλέον, είδατε ότι η κυβέρνηση ακόμα και για το παραμικρό θέμα μαζεύεται και πάει στα πόδια του στρατιωτικού διοικητή.

Περνάει και η Τουρκία δύσκολες μέρες και αυτή η σχέση δεν προχωρά στην βάση ‘δούναι και λαβείν’. Συμφωνώ πλήρως με αυτό. Τότε; […] Θα κατεβάσουμε λίγο την μύτη μας για λύση του κυπριακού προβλήματος. Θα σταματήσουμε και να το παίζουμε ‘κράτος’. Θα συμμετάσχουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια με ένα κοινό κράτος. Ή θα αποδεχτούμε να ζούμε σαν ‘αποικία’.

Η Τουρκία ανακοίνωσε επιπρόσθετο δασμό σε πέραν των 800 εισαγόμενων προϊόντων. Δεν ήταν αρκετό αυτό. Στην πρώτη μέρα του μπαϊραμιού αύξησε σιωπηλά κατά 500% τον φόρο στις αγορές συναλλάγματος. Εμείς τι θα κάνουμε; […]»

Top