News Kypriako Κατεχόμενα: Πάνω από 20 πυρκαγιές- Θέλουν πυροσβ. ελικόπτερο αλλά είναι ακριβό

Κατεχόμενα: Πάνω από 20 πυρκαγιές- Θέλουν πυροσβ. ελικόπτερο αλλά είναι ακριβό

Κάτω από τον τίτλο «Δεν τελειώνει ο εφιάλτης των πυρκαγιών», η Kıbrıs (19.05.20) γράφει ότι συνεχίστηκαν και χθες οι απανωτές πυρκαγιές που ξεσπούν τις τελευταίες μέρες στα κατεχόμενα. Οι ομάδες πυρόσβεσης κλήθηκαν να επέμβουν σε πέραν των 20 πυρκαγιών κατά τις τελευταίες τρεις μέρες. Πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες στα κατεχόμενα χωριά Μαραθόβουνος, Γερόλακκος και Τρίκωμο κατέστρεψαν πολλά στρέμματα με σπαρτά. Στον Γερόλακκο κάηκαν 400 στρέμματα με ξηρά χόρτα και πέντε πεύκα. Η πυρκαγιά που άρχισε από τον Μαραθόβουνο και επεκτάθηκε μέχρι την Αγκαστίνα κατέστρεψε 500 στρέμματα με σιτάρι. Στο Τρίκωμο η φωτιά ξέσπασε σε χώρο απόρριψης σκυβάλων και τέθηκε υπό έλεγχο σε σύντομο χρονικό διάστημα προτού επεκταθεί σε χωράφια με σπαρτά.

Στο μεταξύ, χθες αποκαλύφθηκε πιο ξεκάθαρα η καταστροφή από την προχθεσινή πυρκαγιά στον Κορμακίτη, η οποία κατέκαψε πέραν των 5,000 εκταρίων με δέντρα και βλάστηση, ενώ κατέστρεψε και ελαιόδεντρα ηλικίας εκατοντάδων χρόνων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλά ζώα δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την φωτιά στον Κορμακίτη και στο Καπούτι και κάηκαν ζωντανά.

Ο λεγόμενος «κοινοτάρχης» του χωριού Καπούτι, Κεμάλ Κισάογλου δήλωσε ότι κάηκε και ελαιόδεντρο ηλικίας 800 χρόνων με την ονομασία «βασιλιάς» καθώς και πολλά άλλα αιωνόβια δέντρα.

Ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, Κουτρέτ Όζερσαϊ, δήλωσε ότι ένα άτομο είναι ύποπτο για την πρόκληση της πυρκαγιάς και ότι συνεχίζονται οι έρευνες για το θέμα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών. 

Η Afrika (19.05.20) γράφει ότι η αποσχιστική «αστυνομία» συνέλαβε χθες ένα άτομο που κατ’ ισχυρισμό σχετίζεται με την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Διόριος και επεκτάθηκε μέχρι το Καπούτι. Στο όχημα του υπόπτου βρέθηκαν πολλά εύφλεκτα υλικά και άλλα στοιχεία. Η ανακοίνωση της «αστυνομίας» αναφέρει ότι το εν λόγω άτομο, ενώ οδηγούσε το όχημά του μεταξύ των χωριών Διόριος και Αγία Ειρήνη γύρω στις 11.00 το πρωί χθες, άναψε εύφλεκτο υλικό που είχε στην κατοχή του, το έριξε στο δάσος με σκοπό την πρόκληση πυρκαγιάς και απομακρύνθηκε. Πολίτης που βρισκόταν στην περιοχή έσβησε την φωτιά προτού προλάβει να επεκταθεί.

Η Yeni Düzen (19.05.20) γράφει ότι μετά την πυρκαγιά που έκανε στάχτη εκατοντάδες στρέμματα δασικής γης, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στο ποιος προκάλεσε την πυρκαγιά και πώς ξέσπασε αυτή.

Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ έκανε λόγο για πιθανότητα σαμποτάζ σε σχέση με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν την ίδια ώρα στην Μεσαορία, στον Κορμακίτη και στο Διόριος. Σημείωσε ότι θα διερευνηθεί και το ενδεχόμενο να έχει γίνει σαμποτάζ, «διότι υπάρχει υποψία και προς αυτή την κατεύθυνση». «Το γεγονός ότι κάηκαν τόσα μέρη δείχνει ότι κάτι δεν ήταν εντάξει», υποστήριξε.

Πάντως, ο λεγόμενος «υπουργός γεωργίας» Ντουρσούν Ογούζ δήλωσε κάτι το διαφορετικό, σημειώνει η εφημερίδα. Ο Ογούζ ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα η φωτιά στον Κορμακίτη άρχισε από αποτσίγαρο που ρίχτηκε στην άκρη του δρόμου, ενώ η φωτιά στην περιοχή Διόριος – Καπούτι άρχισε από την στρατιωτική περιοχή στο Διόριος και η πιθανή αιτία της είναι ηλεκτρικά καλώδια ή ηλεκτρικός μετασχηματιστής. Ο Ογούζ χαρακτήρισε την δασική πυρκαγιά στην περιοχή Διόριος-Καπούτι ως την μεγαλύτερη μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο το 1995. Είπε επίσης ανέμενε να έχουν αποτελέσματα οι εργασίες που διεξάγονταν χθες στον χώρο της πυρκαγιάς, αλλά επεσήμανε ότι κάηκαν πολλά «δέντρα μνημεία» ηλικίας πέραν των 500 χρόνων από την φωτιά.

Εξάλλου, ο ασχολούμενος με τον τουρισμό, ερευνητής και πρόεδρος του λεγόμενου «συνδέσμου τουρισμού» της κατεχόμενης Λεύκας, Χασάν Καρλίτας δήλωσε ότι μεγάλο μέρος των «δέντρων μνημείων» στην περιοχή Διόριος έχουν καεί, αλλά έχει σωθεί το πιο ηλικιωμένο ελαιόδεντρο που ονομάζεται «βασίλισσα». Επικαλούμενος πληροφορίες που έλαβε από την «πυροσβεστική», ο Καρλίτας σημείωσε ότι πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς, διότι καταστράφηκαν δέντρα ηλικίας εκατοντάδων ή ακόμα και χιλιάδων χρόνων.

Ο εκπαιδευτικός – φωτογράφος Γιλτάν Ταστσί επιβεβαίωσε ότι σώθηκε το δέντρο που αποκαλείται «βασίλισσα» ηλικίας 800 χρόνων και ανάρτησε φωτογραφία του εν λόγω δέντρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συζητούν την εξασφάλιση πυροσβεστικού ελικοπτέρου – Αποτρεπτικό το κόστος

Η Güneş (19.05.20) γράφει ότι μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο λεγόμενος «υπουργός γεωργίας» Ντουρσούν Ογούζ δήλωσε ότι θα ζητήσουν από την Τουρκία να εδρεύει στην κατεχόμενη Κύπρο ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζεται να υπάρχει ένα ελικόπτερο και ότι στο παρελθόν επιχείρησαν να νοικιάσουν, αλλά το κόστος γι’ αυτό είναι πολύ ψηλό.

Απαντώντας σε άποψη που εξέφρασε ο λεγόμενος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς για αγορά ενός αεροπλάνου που βγάζει προς πώληση το Ίδρυμα Αεροπορίας Τουρκίας, ο Ογούζ ανέφερε ότι τα αεροπλάνα αυτά είναι σε μη χρησιμοποιήσιμη κατάσταση.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα κατά την διάρκεια της χθεσινής συνόδου της «βουλής», ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ είπε ότι άρχισε η έρευνα των αιτίων της προχθεσινής πυρκαγιάς και όλες οι απαραίτητες εργασίες συμπεριλαμβανομένης και της εξασφάλισης πυροσβεστικού ελικοπτέρου. Σημείωσε ότι τυγχάνει διαχείρισης με συναίνεση η διαδικασία που αφορά την παρουσία στα κατεχόμενα ενός ελικοπτέρου από την Τουρκία ή και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν πάνω στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον Τατάρ, ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας παρακάλεσε τον Τούρκο Υπουργό Γεωργίας να βρίσκεται στα κατεχόμενα ένα ελικόπτερο που εδρεύει τώρα στο Αναμούρ της Τουρκίας. Είπε ότι θα αξιολογήσουν και το θέμα της ενοικίασης ελικοπτέρου, προσθέτοντας ωστόσο ότι το κόστος γι’ αυτό είναι πολύ μεγάλο.

Αναφερόμενος στα πυροσβεστικά ελικόπτερα από την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία που συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα κατεχόμενα προχθές, ο Τατάρ εξέφρασε τις ευχαριστίες του, σημειώνοντας ότι η προστασία των δασών είναι σημαντικότερη από όλα τα άλλα και ότι γι’ αυτό δεν έφερε αντίρρηση στην αποστολή βοήθειας από την «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Διαβάστε επίσης: 

 
 
 
Top