News Kypriako Τατάρ: Υψηλό ρίσκο μόλυνσης κορωνοϊού η Πύλα λόγω επαφής με Ελληνοκύπριους

Τατάρ: Υψηλό ρίσκο μόλυνσης κορωνοϊού η Πύλα λόγω επαφής με Ελληνοκύπριους

Η Güneş (15.05.20), σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, γράφει ότι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του αποσχιστικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η πραγματική προσδοκία του τουρκοκυπριακού «λαού» είναι να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει σε αυτή την γεωγραφική περιοχή ως ένας «χωριστός λαός» και ως μια «χωριστή οντότητα».

 

Μιλώντας στο TV-Radyo Anadolu που εκπέμπει μέσω διαδικτύου στο Παρίσι, ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής όταν ρωτήθηκε για το τι θα πράξει σε περίπτωση που εκλεγεί στην λεγόμενη «προεδρία της δημοκρατίας»:

«Σε αυτό τον θώκο πρέπει να προωθηθεί η "ΤΔΒΚ", πρέπει να εξηγηθεί στον κόσμο, πρέπει να κτιστούν καλές σχέσεις με τον κόσμο. Αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση οι καλές σχέσεις με την Τουρκία για να προστατευθεί η ανεξαρτησία και η κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού σε αυτή την γεωγραφική περιοχή, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πραγματική προσδοκία του τουρκοκυπριακού λαού είναι να μπορέσει να συνεχίσει την ύπαρξή του ως ένας χωριστός λαός, ως μία χωριστή οντότητα. Αν εκλεγώ, που πιστεύω ειλικρινά ότι θα συμβεί αυτό με την στήριξη του λαού, θα εργαστώ πρώτα και κύρια για να μπορέσει ο λαός μας να ζήσει με μεγαλύτερη ευημερία σε συνεργασία με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα ρισκάρω ποτέ την ασφάλειά μας. Κύριο μου καθήκον θα είναι να παράγω διάφορες πολιτικές μαζί με τον λαό μας, τις οργανώσεις μας, τις ομάδες μας και να είμαι ηγέτης τους, να ηγηθώ».

Στο μεταξύ, μιλώντας ψες σε εκπομπή του παράνομου Bayrak (14.05.20), ο Τατάρ ανέφερε ότι εδώ και 25 ημέρες δεν εμφανίστηκε κρούσμα Covid-19 στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες ομαλοποίησης της κατάστασης χωρίς εφησυχασμό. Υπενθυμίζοντας ότι απέστειλε επιστολή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ζητώντας την καταγραφή της «επιτυχίας» της του ψευδοκράτους στα αρχεία του, ο Τατάρ είπε ότι πήρε εξιτήριο και ο τελευταίος ασθενής με κορωνοϊό και «τέλειωσε εντελώς ο ιός» στα κατεχόμενα. Σημείωσε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 170 κλίνες για την πανδημία, ότι το «κράτος» πήρε και το λεγόμενο Αμερικανικό Νοσοκομείο Κερύνειας που έχει δυναμικότητα 160 κλινών και ότι το νοσοκομείο αυτό θα είναι έτοιμο εντός 3-4 μηνών.

Διαβάστε επίσης: Κατεχόμενα: Ζητούν συμμετοχή στον ΠΟΥ, αλλά το σύστημα υγείας δεν είναι καλό

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Πύλα, ο Τατάρ είπε ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του καθεστώτος ακόμα δεν έχει λάβει ξεκάθαρη απόφαση για το θέμα και υποστήριξε ότι το ρίσκο μόλυνσης με τον ιό είναι υψηλό στην περιοχή λόγω του γεγονότος ότι ο λαός εκεί βρίσκεται σε επαφή με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Εξέφρασε δε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν «πολύ σοβαρές ρυθμίσεις» για την Πύλα.

Διαβάστε επίσης: Ένταση στο οδόφραγμα Περγάμου με Τ/κ να ζητούν διέλευση (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Ο Τατάρ είπε ακόμη ότι αποφάσισαν ότι από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπεται να μεταφέρονται από την Βρετανία Τουρκοκύπριοι που έχασαν την ζωή τους εκεί από τον κορωνοϊό για να κηδευτούν στα κατεχόμενα. Σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για να έρθουν στα κατεχόμενα ειδικά «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» και ξένοι υπήκοοι με άδεια εργασίας και πρόσθεσε ότι θα αξιολογηθούν αυτά τα αιτήματα.

Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν οι μαζικές συγκοινωνίες, ο Τατάρ απάντησε ότι δεν μπορεί να πει κάτι ξεκάθαρα, αλλά θεωρεί ότι αυτό θα καταστεί δυνατόν να γίνει μετά τον Σεπτέμβριο.

Υποστηρίζοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες της «κυβέρνησης» για ανάκαμψη της οικονομίας, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι θα καταστεί δυνατό να γίνει αυτό με τα μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα, τις επαφές που κάνει η «κυβέρνηση» με την Τουρκία και το ενάμιση δισεκατομμύριο τουρκικές λίρες που θα διοχετεύσει στην αγορά η «κεντρική τράπεζα». Πρόσθεσε και το εξής ο Τατάρ:

«Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στον προϋπολογισμό. Αναζητούμε κάποιους πόρους. Αυτή την στιγμή δεν ξέρουμε πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, όμως πιστεύω ότι μετά από τον Ιούνιο θα υπάρξει επανάκαμψη. Άρχισαν να φαίνονται μερικοί οδικοί χάρτες. Θα διαχειριστούμε αυτή την διαδικασία με την μέθοδο του εσωτερικού δανεισμού».

Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι εργασίες για το λεγόμενο οικονομικό και δημοσιονομικό «πρωτόκολλο» με την Τουρκία για το 2020, ο Τατάρ είπε:

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι πολύ καλές. Έχει έρθει ένα κονδύλι 750 εκατομμυρίων ΤΛ. Τώρα συνεχίζονται οι εργασίες για το πρωτόκολλο του 2020. Υπάρχει συμβολή στα δημόσια οικονομικά, στις υποδομές, στον πραγματικό τομέα, στα αμυντικά έξοδα. Δεν είναι δυνατόν ακόμα να δοθεί κάποια ημερομηνία για το πρωτόκολλο. Συνεχίζονται οι εργασίες».

Ο Τατάρ ανέφερε θα συνεχίσουν να παρέχουν την στήριξη των 1,500 ΤΛ σε εργαζόμενους που οι εργασίες τους είναι κλειστές και ότι ζήτησαν από τους εργοδότες να μην προβούν σε απολύσεις κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Αναφερόμενος στο θέμα των αποκοπών, είπε ότι θα επιστραφούν, όμως είναι δύσκολο να δοθεί ξεκάθαρη ημερομηνία για τον χρόνο που θα γίνει αυτό.

Σχολιάζοντας το θέμα των λεγόμενων προεδρικών εκλογών, ο Τατάρ είπε το εξής:

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εκλογικό κλίμα στην χώρα. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα η συζήτησή τους. Αυτή την στιγμή προσπαθούμε να επικεντρωθούμε σε μιαν νέα τάξη πραγμάτων. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Ακιντζί πρέπει να συνεχίσει τα καθήκοντά του μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών». 

Διαβάστε επίσης: 

Fake news με Ελληνοκύπρια στο οδόφραγμα έστησε το ψευδοκράτος (ΦΩΤΟ)

Μετανάστες με κορωνοϊό στη Λέσβο - «Πιθανά εσκεμμένη ενέργεια της Τουρκίας»

Ασταμάτητο πήγαινε-έλα Τούρκων στρατιωτών και πολιτών στα κατεχόμενα

Top