News Kypriako 8 χρόνια από τον θάνατο του Ραούφ Ντενκτάς – Πώς τον τίμησαν οι Τούρκοι (ΦΩΤΟ)

8 χρόνια από τον θάνατο του Ραούφ Ντενκτάς – Πώς τον τίμησαν οι Τούρκοι (ΦΩΤΟ)

Η 8η επέτειος του θανάτου του ιστορικού ηγέτη των Τουρκοκυπρίων σήμερα, του Rauf Raif Denktaş, και όλο το φάσμα της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πολιτικής σκηνής εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον «ιστορικό ηγέτη» της διχοτόμησης.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, αποκάλεσε τον Ντενκτάς τον πατέρα και ιδρυτή («founding father») της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, ο Ντενκτάς ήταν ο εξαιρετικός ηγέτης που προώθησε τον εθνικό στόχο των Τουρκοκυπρίων «για δικαιώματα, ισότητα και ελευθερία». Ο «πατέρας» της ΤΔΒΚ είχε κατανοήσει «την κοινή μοίρα με τη Μητέρα Τουρκία και ίδρυσε την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου ως ένα σύμβολο των ίσων πολιτικών τους δικαιωμάτων και της συνταγματικής τους δύναμης στο Νησί, και το παρέδωσε στον λαό του».

Με μια τεράστια δόση υπερβολής, το ΥΠΕΞ της κατοχικής Τουρκίας γράφει πως ο Ντενκτάς, «με τις αρχηγικές και ηγετικές του ικανότητες («leadership and statesmanship») είναι αναγνωρισμένος σε ολόκληρο τον Κόσμο και πήρε τη θέση του στην ιστορία ως ο υπερασπιστής ενός από τους πιο δίκαιους σκοπούς της εποχής μας».

Κλείνοντας, το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει «την πλήρη στήριξή του στον αποφασιστικό αγώνα των Τουρκοκυπρίων για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Νησί», με σεβασμό στον Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Kudret Özersay, ο οποίος, μαζί με τον Ersin Tatar φέρονται να έχουν την εύνοια της Τουρκίας, σε ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε, με σεβασμό και προσευχές, την τιμή του προς τον «ιδρυτή Πρόεδρό μας Rauf Raif Denktaş», ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον τουρκοκυπριακό λαό θυσιάζοντας την οικογένειά του και την επαγγελματική του ζωή, για να ηγηθεί της κοινωνίας στον αγώνα για ύπαρξη σε αυτή τη γη. Καταλήγοντας, ο κ. Οζερσάι είπε πως «δεν μπορούμε να ξεπληρώσουμε»…

Στους επίσημους λογαριασμούς τους στο Twitter, οι ακροδεξιοί κεμαλιστές «Γκρίζοι Λύκοι» τίμησαν και αυτοί προσευχόμενοι «τον πατέρα της “ΤΔΒΚ”». 

Στο επίσημο μνημόσυνο στα κατεχόμενα, το «παρών» της έδωσε όλη η αποσχιστική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, με πρώτο τον Mustafa Akıncı να ψάλλει τον τουρκικό εθνικό ύμνο μαζί με τους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού και να καταθέτει στεφάνι. 

Στην ομιλία του, ο Ακιντζί εξήρε την πολιτική του προκατόχου του ως μιας σημαντικής προσωπικότητας που ηγήθηκε των Τουρκοκυπρίων σε μια ταραγμένη περίοδο. Ουσιαστικά δικαιολόγησε την πολιτική της διχοτόμησης και της εθνοκάθαρσης, λέγοντας πως ο Ντενκτάς εφάρμοσε μια πολιτική προσαρμοσμένη στην υπηρεσία της κοινωνίας σε εκείνη την ιστορική περίοδο.

Σύμφωνα με την Kıbrıs, η πρώτη επιμνημόσυνη τελετή έγινε στις 10:00 το πρωί στο μνημείο της TMT και η δεύτερη στις 10:45 στο «Πολιτικό Κέντρο Ατατούρκ Λευκωσίας». Στη δεύτερη τελετή, ομιλήτρια ήταν η Ender Denktaş Vangöl, κόρη του Ραούφ Ντενκτάς. 

Ο Ραούφ Ντενκτάς ηγήθηκε των Τουρκοκυπρίων από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Στηριζόμενος από την Άγκυρα, και με την ανοχή των Βρετανών, επέβαλε την πολιτική της «διχοτόμησης» («Ταξίμ») στη μειονότητα, πολλές φορές χρησιμοποιώντας πολιτική βία, προβοκάτσιες και δολοφονίες. Ο Ντενκτάς ήταν επίσης ο πολιτικός ηγέτης της ΤΜΤ, της τουρκοκυπριακής οργάνωσης που πολέμησε την ΕΟΚΑ και αντέταξε την ιδέα της διχοτόμησης. Για τον Ντενκτάς και την Άγκυρα, το «Ταξίμ» ήταν το αντίβαρο στην προοπτική της «Ένωσης» και ο τελικός στόχος ήταν η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, στην καλύτερη περίπτωση υπό το μανδύα της ομοσπονδίας. 

Top