News Kypriako ΠτΔ: Οι παρεμβάσεις τρίτων δημιούργησαν προβλήματα στην Κύπρο

ΠτΔ: Οι παρεμβάσεις τρίτων δημιούργησαν προβλήματα στην Κύπρο

Το στάτους κβο στην Κύπρο δεν ήταν επιλογή των Κυπρίων, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και απευθυνόμενος προς τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή ή εναλλακτική παρά να φέρουμε την ειρήνη στον τόπο μας».
 
Μιλούσε στο συνέδριο Διευθυντριών και Διευθυντών του προγράμματος ‘Imagine’, με τίτλο «Μετασχηματιστική ηγεσία για την ειρήνη»  που διοργάνωσε η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, στο Λήδρα Πάλας, στην παρουσία του Τ/κ ηγέτη, της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, των επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, καθώς και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Διευθυντών σχολείων.
 
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είπε όμως ότι «οι παρεμβάσεις τρίτων, μηδεμιάς εξαιρουμένης, δημιούργησαν τα προβλήματα που ακολούθησαν. Αυτό που ζητούμε είναι επιτέλους οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να αναλάβουν την τύχη αυτής της χώρας δημιουργώντας τις συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης, δημιουργίας και μέλλοντος».
 
Είπε ακόμη ότι η παρουσία του ιδίου, όσο και του Μουσταφά Ακιντζί στο συνέδριο «αποσκοπεί στο να μεταφέρουμε το μήνυμα πως στηρίζουμε ενεργά τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση». 
 
Αναφερόμενος στο στάτους κβο στο νησί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν επιτρέπει στους συμπατριώτες μας να απολαύσουν τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και το επίπεδο ευημερίας που οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ απολαμβάνουν. «Ένα στάτους κβο που δεν ήταν επιλογή των Κυπρίων, είτε Ε/κ είτε Τ/κ» πρόσθεσε.
 
Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά σεβόμενοι τις εκατέρωθεν ευαισθησίες και ανησυχίες κάθε κοινότητας και οικοδομώντας στον αλληλοσεβασμό, οφείλουμε να συγκεράσουμε αυτά που θεωρούμε ως κοινά συμφέροντα των Κυπρίων, είπε.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι «ο μόνος τρόπος να το επιτύχουμε αυτό είναι μέσω της δημιουργίας ενός βιώσιμου και λειτουργικού δικοινοτικού ομόσπονδου κράτους, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, διασφαλίζοντας το κοινό μας μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μακριά από τις εξαρτήσεις των όποιων τρίτων».
 
Απευθυνόμενος στους συνέδρους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτή η εικόνα που βλέπουμε σήμερα εδώ, είναι η εικόνα που οραματιζόμαστε για το μέλλον στον τόπο μας: Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, χωρίς ιδεολογικούς φραγμούς, χωρίς εθνοτικούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς, να συζητούν για τον ρόλο του εκπαιδευτικού συστήματος σε μια επανενωμένη Κύπρο».
 
Κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν να διαπαιδαγωγούν κριτικά σκεπτόμενους, ενεργούς και δημοκρατικούς πολίτες, που θα αναζητούν δημιουργικές λύσεις στις προκλήσεις που ενδεχομένως να προκύψουν, με πλήρη σεβασμό της διαφορετικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων  των νόμιμα διαμενόντων πολιτών στην κοινή μας πατρίδα.
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε τις δράσεις που έχει αναπτύξει η Τεχνική Επιτροπή Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα μέσω του προγράμματος ‘Imagine’ και είπε ότι η έως τώρα επιτυχής πορεία του καταδεικνύεται και από το γεγονός πώς τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουν έλθει σε επαφή πέραν των τεσσάρων χιλιάδων μαθητών και μαθητριών και περισσότεροι από 650 εκπαιδευτικοί από τις δύο κοινότητες.
 
«Από πλευράς μας ήδη εφαρμόζονται εκπαιδευτικές δράσεις που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του ρατσισμού και την ανάπτυξη ενός πολιτισμού ειρήνης» είπε ο Πρόεδρος.
 
Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από τη σχολική χρονιά 2016-2017 συμπεριλαμβάνονται στα Αναλυτικά Προγράμματα Λογοτεχνίας, λογοτεχνικά κείμενα Τουρκοκύπριων λογοτεχνών μεταφρασμένα στα Ελληνικά, ενώ η τουρκική γλώσσα προσφέρεται ως προαιρετικό μάθημα γλώσσας στο Λύκειο σε όσους έχουν ως μητρική τους γλώσσα την ελληνική.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε παράλληλα στήριξη και στη νέα πρωτοβουλία της Τεχνικής Επιτροπής που σχετίζεται με την  πιλοτική εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού για την Εκπαίδευση για την Ειρήνη, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εκπαιδευτικοί των δύο κοινοτήτων.
 
Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τέλος τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, ο οποίος ανέλαβε την υλοποίηση του προγράμματος και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τη χρηματοδότηση.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο δικοινοτικό συνέδριο, που διοργανώνει η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, στο Λήδρα Πάλας, ο Πρόεδρος χαρακτήρισε σημαντική την εκδήλωσή η οποία «χωρίς να παραγνωρίζει εθνική καταγωγή θέλει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα ειρηνικής συμβίωσης, ένα στοιχείο απαραίτητο μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλουμε για ειρηνική συμβίωση αν και εφόσον οι συνθήκες μας επιτρέψουν σαν Κύπριοι να εργαστούμε για να λύσουμε σαν ανεξάρτητη χώρα το κυπριακό πρόβλημα.
 
Αντιλαμβάνεστε ότι είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά για λύση του Κυπριακού δεν είναι αρκετά.
 
Χρειάζεται πριν και πάνω από όλα ο σεβασμός προς ένα κράτος το οποίο δεν πρέπει πλέον να είναι εξάρτημα η αν θέλετε υποχείριο της οποιασδήποτε τρίτης χώρας.
 
ΠτΔ προς Ακιντζί: «Μονόδρομος η επαναφορά της ειρήνης,  μέσω της δημιουργίας λειτουργικού ομόσπονδου κράτους»
 
«Αγαπητέ Μουσταφά Ακιντζί, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να φέρουμε την ειρήνη στον τόπο μας. Και ο μόνος τρόπος, είναι μέσω της δημιουργίας λειτουργικού ομόσπονδου κράτους, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, διασφαλίζοντας το κοινό μας μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της ΕΕ», αναφέρει σε ανάρτησή του ο ΠτΔ. 
Top