News Kypriako ΥΠΕΞ: Eυχαριστούμε Αίγυπτο για στήριξη απέναντι σε παρ/ομίες Τουρκίας σε ΑΟΖ

ΥΠΕΞ: Eυχαριστούμε Αίγυπτο για στήριξη απέναντι σε παρ/ομίες Τουρκίας σε ΑΟΖ

Oι διμερείς σχέσεις, η ενεργειακή συνεργασίας και τρόποι περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας Κύπρου-Αιγύπτου στην ευρύτερη προσπάθειά για προώθηση ασφάλειας,  της σταθερότητας και  ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Αιγύπτιου ομολόγου του, ΣαμέρΣούκρι.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, επίσκεψη του Υπουργού αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της σημασίας που αποδίδουν η Κύπρος και η Αίγυπτος στην ταχέως εξελισσόμενη εταιρική σχέση των δυο χωρών και αποδεικνύει την δέσμευση για ενίσχυση των ζωντανών σχέσεων της συνεργασία μας σε διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο. «Οι συζητήσεις μας αντικατοπτρίζουν επίσης την κοινή μας προσέγγιση σε μια σειρά περιφερειακών και διεθνών θεμάτων», είπε.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την ίδρυση του East Mediterranean Gas Forum. Η Κύπρος έχει υποστηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία από την αρχή και είμαστε πολύ ευτυχείς που το φόρουμ ήδη απολαμβάνει την υποστήριξη των χωρών της περιοχής και πέραν αυτής και της ΕΕ, και κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με την Αίγυπτο, συνέχισε, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την Ανατολική Μεσόγειο. Ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας για τις χώρες μας και τους λαούς μας.« Αυτός ήταν ο στόχος μας όταν αποφασίσαμε, μαζί με την Ελλάδα, να εδραιώσουμε την τριμερή μας συνεργασία. Είμαστε ενεργά αφοσιωμένοι στη δημιουργία συνεργείων στην άμεση και ευρύτερη γειτονιά μας, δουλεύοντας βάσει θετικής ατζέντας που δεν αποκλείει και δεν στρέφεται εναντίων καμίας τρίτης χώρα, επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το μοντέλο συνεργασίας μπορεί να επιφέρει αλλαγές και να προετοιμάσει το έδαφος ενός ειρηνικού και ευημερούμενου μέλλοντος».

«Και οι δύο συμφωνούμε ότι έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να εξερευνήσουμε με εντονότερο ενθουσιασμό τις δυνατότητες αυτού του θετικού θεματολογίου και να προσφέρουμε στον τριμερή μας μηχανισμό τα απαραίτητα εργαλεία για την περαιτέρω ανάπτυξη του αναμφισβήτητου δυναμικού και των ευκαιριών. Αυτός είναι, εν μέρει, ένας βασικός λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την Μόνιμη Γραμματεία την οποία η Κύπρος είναι ευτυχής να φιλοξενήσει».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ευχαρίστησε την Αίγυπτο για την στάση της στον ΟΗΕ και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.

'Oσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, είπε ότι η  «Η σταθερή στάση, η αλληλεγγύη και η σαφής θέση της Αιγύπτου υπέρ της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου είναι επίσης ανεκτίμητες, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας και ιδιαίτερα τις παράνομες δραστηριότητες και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Και εδώ, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την σαφή δήλωση υποστήριξης της Αιγύπτου μετά τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας».

Top