News Kypriako Μαρτυρία:"Κατάλαβες τι σημαίνει να σκοτώνει αδελφός,αδελφό.."/ VID

Μαρτυρία:"Κατάλαβες τι σημαίνει να σκοτώνει αδελφός,αδελφό.."/ VID

Με τρεμάμενη φωνή και εμφανώς συγκινημένος ο Ηλίας Κυριακίδης μίλησε για ταγ μέρα του προδοτικού πραξικοπήματος. Αντιστασιακός και αστυνομικός από τη Λεμεσό ο κ.Κυριακίδης εξιστόρησε τις συγκλονιστικές στιγμές της αποφράδας εκείνης μέρας, μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο.

«Έχουν περάσει 45 χρόνια. Ακριβώς η ίδια μέρα… Δυστυχώς η πατρίδα μας καταστράφηκε από την Χούντα, το πραξικόπημα και την ΕΟΚΑ Β», είπε φανερά συγκινημένος αρχικά ο κ.Κυριακίδης.

«Το ότι εμείς μια μικρή ομάδα αστυνομικών στη Λεμεσό οργανωθήκαμε, είχε μια δράση ενάντια στην ΕΟΚΑ Β και φθάσαμε στην ΕΟΚΑ Β όταν προηγήθηκαν συλλήψεις. Δημιουργήθηκε ο Ουλαμός Πρόληψης Εγκλήματος που είχε συλλήψεις κατά της ΕΟΚΑ.

«Το πουκάμισό το θαλασσί,
μια φορούσα εγώ και μια εσύ,
χρυσή κλωστή και βελονιά
ποιος θα δικάσει τον φονιά…»

Αυτή ήταν η μετάδοση του ραδιοφώνου του ΡΙΚ, πριν 45 χρόνια τέτοια μέρα, η οποία διακόπηκε απότομα. Το πραξικόπημα είχε αρχίσει…Το αρχείο του ΡΙΚ και της ΕΡΤ, πλούσιο από τις μαύρες εκείνες μέρες. Μαρτυρίες και εικόνες που δεν βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας.

Ήμουν έξω περιπολία μου τηλεφώνησαν και μου είπαν να πάω μέσα γιατί υπήρχαν υπόνοιες για πραξικόπημα στη Λευκωσία. Έδωσε οδηγίες τότε ο Βοηθός Αστυνομικός Δ/ντης. Όταν πήγα εγώ μέσα, ήχησαν οι σειρήνες στους σταθμούς της Λεμεσού για να προσέλθουν οι πολίτες, οι μαχητές της Αντίστασης, της Αριστεράς και όσοι πίστευαν στη Δημοκρατία», είπε ο κ.Κυριακίδης.

«Εγώ θυμάμαι το πιο σοβαρό επεισόδιο. Το γραφείο του ΟΠΕ ήταν παράθυρο απέναντι από το κτήριο της Διοίκησης στη Λεμεσό. Εκεί που καθόμασταν εμείς, είπε αυτός θα μας κάνει ζημιά η «ανωτέρα». Κάναμε ένα απλό σχέδιο επιχείρησης, κάναμε έφοδο με καταιγιστικά πυρά. Πήγαμε κοντά, παραδόθηκαν 12 ανώτεροι αξιωματικοί. Τους πήραμε στην Αστυνομία, έμειναν στο γραφείο του Βοηθού Αστυνομικού Δ/ντη. Μετά από 15 – 20 λεπτά που έγινε κατάληψη της Τετάρτης Ανωτέρας, ήρθαν οχήματα… εκείνη τη στιγμή κατάλαβες τι σημαίνει να σκοτώνει αδελφός, αδελφό. Πυροβολισμοί, ριπές. Ήταν εκεί στρατιώτες της ΕΦ και Ελλαδίτης αξιωματικός.

Εγώ έπιασα κάποιους άλλους και πήγαμε πάνω στην ταράτσα να μιλήσουμε για να σταματήσει η αιματοχυσία. Κατέβηκαν οι στρατιώτες, ο οπλισμός τους διανεμήθηκε στους πολίτες», ανέφερε.

Οι ιστορίες για την μέρα εκείνη όπως σημείωσε αρκετές.

«Τα μεσάνυχτα μου είπαν ότι με θέλουν από το ΓΕΕΦ. «Άκουσε Κυριακίδη…Σκλαβενίτης εδώ… ο αρχιπροδότης που ήταν αρχηγός της ΕΟΚΑ Β στην Ελλάδα. Να παραδοθείς μου είπε». «Άκου να σου πω εμείς υπηρετούμε την Δημοκρατία της Κύπρου, ο Μακάριος ζει», περιέγραψε ο αντιστασιακός Ηλίας Κυριακίδης ενώ στη συνέχεια μίλησε και για τον σημαντικό ρόλο της Πάφου ενάντια στην ΕΟΚΑ Β.

Ποτέ πια φασισμός ο Θεός να τους τιμωρήσει όλους» είπε με τρεμάμενη φωνή κλείνοντας, μεταξύ άλλων ο κ.Κυριακίδης.
Στο βίντεο, ολόκληρη η παρέμβαση του Ηλία Κυριακίδη στο Πρωτοσέλιδο.

Top