News Kypriako ΚΕ: Πιστεύουμε ότι θα ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

ΚΕ: Πιστεύουμε ότι θα ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Πιστεύουμε ότι και με τη συνδρομή των ΗΕ θα ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Ελιζαμπεθ Σπέχαρ.

Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, που γίνεται ενόψει και των προετοιμασιών για την έκθεση το καλοκαίρι για την ειρηνευτική δύναμη, ο Πρόεδρος ανέπτυξε στην κα Σπέχαρ τα προβλήματα που δημιουργούνται και προκύπτουν από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θάλασσα.

Όσον αφορά τα ΜΟΕ, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι από ένα κατάλογο 21 προτάσεων, 21 μέτρων, τα οποία έχει προ καιρού υποβάλει στην τουρκοκυπριακή πλευρά, δεν έχει λάβει μέχρι τώρα οποιαδήποτε απάντηση.

Για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη παρουσίας της, πόσο μάλλον από την ώρα που εκδηλώνονται αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας και δημιουργούνται αυτές οι προκλήσεις επί τόπου».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν πιέσεις για αλλαγή των όρων αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το σκηνικό είναι γνωστό, υπάρχουν κάποιες προτάσεις και προθέσεις για την αναθεώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων διεθνώς, όχι μόνο στην Κύπρο.

Στην Κύπρο, όμως, είμαστε σε μια φάση όπου ο ΓΓ του ΟΗΕ αναπτύσσει μια πρωτοβουλία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Πιστεύουμε και υπογραμμίζουμε ότι ενόσω διαρκεί η τουρκική κατοχή και ενόσω έχουμε περιστατικά όπως αυτά που γνωρίσαμε τελευταία τόσο στη γραμμή αντιπαράθεσης αλλά και με τις σημερινές επιθετικές προκλήσεις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, είναι επιτακτική η ανάγκη (ανανέωσης της θητείας), αφού η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην Κύπρο.

Η συζήτηση θα ξαναγίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Εμείς πιστεύουμε ότι και με τη συνδρομή των ΗΕ θα ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ΓΓ των ΗΕ σε εκθέσεις του για το Κυπριακό αναπτύσσει μια λογική για τα ενεργειακά και ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία ζητεί να καταγραφεί από τα ΗΕ ποιος δημιουργεί τα προβλήματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα ζητήματα αυτά, της ενέργειας, ουδέποτε ήταν μέρος της συζήτησης για το Κυπριακό και ούτε μπορεί να είναι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα έχει υπογραμμίσει ότι τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η εντελώς παράνομη, αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και που παραβιάζει ιδιαίτερα τη Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι τακτική της Τουρκίας».

Σε ερώτηση αν η κα Σπέχαρ μετέφερε κάτι καινούριο για τους όρους αναφοράς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων γίνεται μέσω της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ κας Λουτ.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσφατα στη συνάντησή του με τον ΓΓ των ΗΕ στο Πεκίνο, επανέλαβε την ετοιμότητά του, συζητώντας μάλιστα και κάποιους υποβοηθητικούς, εναλλακτικούς τρόπους, όπως μια κοινή συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί στην παρουσία της κας Λουτ, όπως θα ήταν ενδεχομένως – αν το αποφασίσουν και το θεωρήσουν χρήσιμο τα ΗΕ – μια συνάντηση, όπως έγινε στο Κραν Μοντανά, άτυπη, με σκοπό να διευκολύνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, να είναι γνωστό με ποιο τρόπο και με ποια ύλη θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Η ετοιμότητα του Προέδρου έχει κατατεθεί στα ΗΕ. Εκείνο που περιμένουμε είναι τη στάση της τουρκικής πλευράς και ιδιαίτερα τη στάση της Τουρκίας, η οποία είδαμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κωλυσιεργούσε και παρέπεμπε σε μελλοντικό χρόνο την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενημέρωση ότι θα επανέλθει η κα Λουτ σύντομα στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε «όχι, δεν υπάρχει κάτι νεότερο ως προς αυτό».

Top