News Kypriako ΠτΔ: Αποφασιστικότητα για να παράσχει ένα ειρηνικό μέλλον

ΠτΔ: Αποφασιστικότητα για να παράσχει ένα ειρηνικό μέλλον

Την αποφασιστικότητά του να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να παρέχει ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Κύπριους και την περιοχή, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι θέλει να ελπίζει ότι η Τουρκία θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για την επίτευξη συμφωνίας.

 

«Διανύοντας μία εποχή μεστή προκλήσεων και απειλών και δεδομένης της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, δικό μας ηθικό και πολιτικό χρέος απέναντι στις θυσίες όσων πότισαν με το αίμα τους την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της πατρίδας, είναι να φανούμε αντάξιοι τους», ανέφερε ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε χαιρετισμό του στην δεξίωση που δόθηκε στην οικία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλία Φωτόπουλου, με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Χρέος, πρόσθεσε, «το οποίο επιτάσσει πρωτίστως τη διδαχή από τα λάθη του παρελθόντος, τον αναστοχασμό, αλλά και την ανάληψη ευθυνών με κύριο σκοπό να επικρατήσουν οι πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αναφερόμενος στην επανάσταση του 1821 αλλά και στον αντιαποικιακό αγώνα του 1955, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αναμφίβολα οι δύο αυτές επαναστάσεις ορόσημα για την Ιστορία μας, ως κατάληξη μίας πολύχρονης διαδικασίας εθνικής αφύπνισης, επιβεβαιώνουν πως χωρίς ηθικό και ιδεολογικό υπόβαθρο κανένας αγώνας δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. «Πως ακόμα χωρίς την αναγκαία ομοψυχία που διασφαλίζεται από τον κοινό στόχο απαλλαγής από την κατοχή και την απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση, οι προσπάθειες που για 45 χρόνια καταβάλλουμε θα αποτύχουν», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «μέλημα μας, είναι και θα πρέπει να είναι η συνέχιση του αγώνα για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου και την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και πρωτίστως λειτουργικής λύσης για το κυπριακό ζήτημα, η οποία θα διασφαλίζει την επανένωση της χώρας και την πλήρη ανεξαρτησία και κυριαρχία της πατρίδος μας».

Μία λύση, είπε, «απολύτως συμβατή με την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές των δημοκρατικών χωρών των ΗΕ, και η οποία θα δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις και συνθήκες που θα επιτρέπουν τη διαρκή ειρήνη στην πατρίδα μας, μακριά από τις όποιες ξένες εξαρτήσεις και αναχρονιστικές εγγυήσεις, δίνοντας σε όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, το δικαίωμα να ζήσουν σε ένα κανονικό κράτος, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».

«Αναμένουμε, και θέλω να ελπίζω πως ενδεχόμενα έτσι θα είναι, ότι η Τουρκία θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για την επίτευξη συμφωνίας και θα συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στην περιφερειακή σταθερότητα», πρόσθεσε.

Από πλευράς μας, ανέφερε, «θα ήθελα με την πιο ισχυρή δύναμη της ψυχής μου να επαναλάβω ότι είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της ιστορικής μας ευθύνης και να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να παράσχουμε ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Κύπριους και την περιοχή».

«Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε – και θέλω προς τούτο να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση - πάντοτε στο πλευρό μας την αλληλεγγύη, την ανιδιοτελή και συνεχή στήριξη της Ελλάδος», συμπλήρωσε.

Αλλά, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «όπως διαμορφώνονται οι καταστάσεις και όχι μόνον, με συμπαραστάτη άλλωστε την Ελληνική Κυβέρνηση, με την οποία βρισκόμαστε σε πλήρη συνεννόηση και αγαστή συνεργασία, οικοδομούμε την προσπάθειά μας για ένα καλύτερο μέλλον, αποτελώντας την ίδια ώρα πυλώνες ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

«Για αυτή ακριβώς την στήριξη ως κυπριακός λαός εκφράζουμε για ακόμη μία φορά τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Top