News Kypriako Ακιντζί: «Οι απόψεις Αναστασιάδη προκαλούν σύγχυση»

Ακιντζί: «Οι απόψεις Αναστασιάδη προκαλούν σύγχυση»

Τη θέση ότι ο Νίκος Αναστασιάδης με τις απόψεις που έχει εκφράσει προκαλεί σύγχυση δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
 
 
 
Συγκεκριμένα ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Προέδρου Αναστασιάδη για τον EastMed.
 
Ο ίδιος υποστήριξε ότι με το παράδειγμα αυτό παραγράφει την Τουρκία και του Τουρκοκύπριους από το φυσικό αέριο. Σχολιάζοντας το παράδειγμα, δήλωσε επίσης, ότι από εκεί φάνηκε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορεί να διαμοιραστεί την εξουσία.
 
Παράλληλα, υποστήριξε ότι αν κάποια πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση θα πρέπει να το αναφέρει. Αναφορά έκανε και στην αποκέντρωση εξουσιών που προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως σημείωσε ο ίδιος δεν τίθεται ζήτημα αποκεντρωμένης ομοσπονδίας χωρίς αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχτεί οι αποφάσεις στην κεντρική εξουσία να λαμβάνονται στη βάση την λογικής πλειοψηφίας και μειοψηφίας.
 
Την ίδια ώρα για την επανέναρξη των συνομιλιών έδειξε στην επιστροφή της κυρίας Λουτ στην Κύπρο και των νέο κύκλο επαφών. "Η κυρία Lute αναμένεται να επιστρέψει πριν τα Χριστούγεννα. Θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει τους όρους αναφοράς. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί απόφαση. - Τα τελευταία χρόνια, και οι δύο κοινωνίες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε διαφορετικούς χρόνους. Θα αφήσουμε το μέλλον ανοιχτό σε αβεβαιότητες και κινδύνους που θα προκαλέσει νέες περιπέτειες και να αντιμετωπίσουν νέες ταλαιπωρίες ή θα συνειδητοποιήσουμε τις ιστορικές ευθύνες μας;" διερωτήθηκε. 
 
"Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις σχετικά με τα τηλέφωνα, οπότε αν μπορούσαμε να δώσουμε καλά νέα στις κοινωνίες μας, αποφασίσαμε να συναντηθούμε και πάλι στη νεκρή ζώνη στις 12 Νοεμβρίου (σήμερα). Δυστυχώς δεν συνέβη" σημείωσε.
 
"Θα μπορέσουμε να μοιραστούμε τις δυνάμεις και την ευημερία αντί να μοιραζόμαστε καινούργιες ταλαιπωρίες στο μέλλον; Αυτό είναι το άμεσο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί" δήλωσε.
 
Προηγουμένως στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε:
 
«Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων, θεωρούσα το μοντέλο της ομοσπονδιακής λύσης ως το πιο εφικτό, για την παρούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πολιτικής μου καριέρας. Γι’ αυτό τον λόγο πάντα έλεγα ότι η ομοσπονδία θα ήταν κάτι οδυνηρό για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πίστευα ότι αυτή ήταν μια λογική λύση που θα μπορούσε να συνδυάσει δυο διαφορετικές εθνικές κοινότητες, που ζουν στο νησί για 44 χρόνια.
 
Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η ομοσπονδία δεν είναι κάτι βίαιο, αλλά μια «εθελοντική» ένωση. Αν ένα κομμάτι, δεν είναι έτοιμο για αυτό, τότε αυτή η κατάσταση δεν θα ξεκαθαρίσει. Δεν υπάρχει ανάγκη για αμοιβαία επιθετικά μοντέλα. Το ζήτημα της αποκέντρωσης είναι ζήτημα είναι ζήτημα αύξησης των εξουσιών των δυο συνιστώντων κρατιδίων, μειώνοντας ουσιαστικά τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης
 
Έχω πει στον κ.Αναστασιάδη ότι πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη μορφή και αν υπάρχει μια ασαφής διαδικασία, που θα φέρει αποτελέσματα, τότε να αξιολογηθεί με καλή πίστη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα ήταν το αντίθετο. Το γεγονός ότι ο Γλαύκος Κληρίδης είχε επίσης την άποψη για συγκέντρωση δυνάμεων στην κεντρική κυβέρνηση, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις διαφορές απόψεων και τριβών λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων. Αν μια κοινή απόφαση παρθεί στην κεντρική κυβέρνηση και αν και τα δυο μέρη δεν απαιτείται να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις, τότε αυτό σημαίνει ότι είναι ένα ξεχωριστό κράτος. Ωστόσο, ούτε το ένα ούτε το άλλο προσπαθεί να καθιερωθεί. Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει τότε δεν υπάρχει λόγος να κρατάμε τις κοινωνίες».
 
Κινητή τηλεφωνία και ηλεκτρική διασύνδεση
 
Ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε λύπη γιατί παρότι υπάρχουν οι τεχνικές υποδομές και για την κινητή τηλεφωνία και για την ηλεκτρική διασύνδεση, δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί κανένα από τα δύο ΜΟΕ που είχαν συμφωνηθεί πριν 3,5 χρόνια.

Λέχθηκε, είπε, ότι μια νομοθεσία "στον νότο" δεν επιτρέπει τη διασύνδεση των παροχέων κινητής τηλεφωνίας με εκείνους "στον βορρά", προσθέτοντας ότι προτάθηκε η διπλή κάρτα sim, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σήμερα από όσους θέλουν, αλλά αυτό είναι λύση προσωπική ενώ αυτοί ήθελαν λύση που θα διευρύνει την συνεργασία «ακόμα και μην αναγνωρίζοντας ο ένας τον άλλο (οι εταιρείες)».

Κατά τον κ. Ακιντζί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα ακούστηκαν ότι η τ/κ πλευρά προσπαθεί να κερδίσει πολιτικά πλεονεκτήματα από το θέμα της κινητής τηλεφωνίας και η συνεργασία θα γινόταν μέσω μια εταιρείας στο Λουξεμβούργο και δεν θα ήταν αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Αυτό το επιβεβαίωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε. Οι τ/κ παροχείς κινητής τηλεφωνίας, πρόσθεσε, μπορούν μέσω του Λουξεμβούργου και της Ελβετίας να επικοινωνούν με όλο τον κόσμο, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει στην Κύπρο. «Δεν υπάρχει λογική σε αυτό», σημείωσε.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα είπε ότι η μια πλευρά δίδει στην άλλη ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά αυτό που είχαν αποφασίσει ήταν μια μόνιμη σύνδεση για να αποσυμφορηθεί το σύστημα και να μειωθεί το κόστος επειδή θα μπορούσαν να διασυνδεθούν με την ηλιακή ενέργεια. «Δυστυχώς και αυτό αναβλήθηκε για μετά τη λύση», σημείωσε.
 

Top