News Kypriako Ελπίζουν στο «θαύμα» της Λουτ για το Κυπριακό

Ελπίζουν στο «θαύμα» της Λουτ για το Κυπριακό

Την πιθανότητα η Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ να καταφέρει να πετύχει το «θαύμα» στο Κυπριακό αναλύει σε πρόσφατο άρθρο της η ιστοσελίδα Pass Blue η οποία ειδικεύεται σε θέματα σχέσεων ΗΠΑ-ΟΗΕ. Αφού κάνει μια παρουσίαση του βιογραφικού της Τζέιν Χολ Λουτ, εξηγεί για ποιους λόγους επιχειρείται επίλυση του Κυπριακού και τα όσα φαίνεται να είπε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ.

«Η Νίκι Χάλεϊ, πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, ζητά να αλλάξει η κατάσταση στο νησί. Οι ΗΠΑ μπορούν να προσπαθήσουν να μειώσουν την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ που υπάρχει από το 1964, εάν οι συνομιλίες δεν επαναληφθούν. Ωστόσο, ένας καλά ενημερωμένος διπλωμάτης αμφιβάλλει ότι όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία πρέπει να επιτρέπουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της αποστολής, συμφωνούν με τη Χάλεϊ», σημειώνει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην κατάσταση που θα δικαιολογούσε δραστικές αλλαγές στην αποστολή (ΟΥΝΦΙΚΥΠ)», ανέφερε ο διπλωμάτης. «Ακόμη και αν η κατάσταση είναι ήρεμη, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει την εντολή της», σημειώνεται.

«Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν θα άφηνε την αποστολή να κλείσει - παρόλο που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο στην ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης που έρχονται τον Ιανουάριο, χτυπώντας τη Χάλεϊ ενάντια σε τέσσερις άλλες εξουσίες του Συμβουλίου: τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Ωστόσο, το ψήφισμα για την ανανέωση της αποστολής για έξι ακόμη μήνες, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, τόνισε ότι "το status quo είναι μη βιώσιμο", προφανώς μια αναφορά που εισήγαγε η Αμερική.

Η άλλη σημαντική χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα ακολουθήσει το θέμα είναι η Βρετανία. Στις 2 Αυγούστου, ο πολιτικός συντονιστής Stephen Hickey, με τη βρετανική αποστολή προς τον ΟΗΕ, δήλωσε ότι μετά την κατάθεση των αποτελεσμάτων των συναντήσεων της Λουτ στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Φθινόπωρο, ‘‘Θα υπολογίσουμε το επόμενο βήμα στην πολιτική διαδικασία’’.

«H κα. Lute άρχισε να μιλάει στις δυο πλευρές για την επανάληψη των συνομιλιών, αλλά είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν υπάρχει η ετοιμότητα από όλους να το πράξουν και αν οι πιθανότητες επιτυχίας φαίνονται να είναι μεγάλες», δήλωσε ο καλά ενημερωμένος διπλωμάτης στο PassBlue.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον ΟΗΕ έχει εμπειρογνώμονα που κατοικεί στο νησί: Το νούμερο 2 της Λουτ, τον Jonathan R. Cohen, τον αναπληρωτή βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις, που καλύπτει την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, από το 2016 έως το 2018.

Το τι μπορεί η Λουτ να παράξει, σημειώνει το δημοσίευμα, τους επόμενους μήνες, θα παρακολουθείται από πολλούς παίκτες σε πολλές πρωτεύουσες, από το Λονδίνο στην Άγκυρα, τη Μόσχα μέχρι την Ουάσινγκτον, την Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Η Λουτ συναντά τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των εγγυητριών δυνάμεων, πριν υποβάλει τα αποτελέσματά της στον Γκουτέρες τον Σεπτέμβριο. Η Λουτ, πάντως, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την αποστολή της και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ αρνήθηκε να παράσχει την ταξιδιωτική της ατζέντα ή άλλες λεπτομέρειες.

Αν η αποστολή χαθεί, δήλωσε ένας διπλωμάτης, θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό μειονέκτημα για όλους τους Κύπριους - αλλά όχι για την ίδια την Τουρκία, η οποία διατηρεί περίπου 40.000 στρατεύματα στο νησί.

«Όσον αφορά το αν η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα και αεροσκάφη στο νότιο μισό του νησιού, είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Η Κύπρος μπορεί να είναι το τελευταίο θέμα στον κατάλογο προτεραιοτήτων της Τουρκίας, την οποία απασχολεί το οικονομικό σοκ που προκάλεσε ο Πρόεδρος Τραμπ με τους δασμούς.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών παραδέχτηκε ότι ο χρόνος ήταν σωστός για να "ξεκολλήσει η διαδικασία" για συνομιλίες. «Ο Γκουτερες αναμένει πολλά από τις διερευνητικές επαφές της Λουτ. Η Διάσκεψη υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στην Ελβετία, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2017 μεταξύ των κυπριακών πλευρών, κατέρρευσε. Αυτή τη φορά, ο Γκουτέρες μπορεί να μην θέλει άλλη προσβολή», τονίζεται.

Ανώνυμος αξιωματούχος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δήλωσε στο Pass Blue πως τα πάντα στο νησί είναι ειρηνικά για περισσότερα από 10 χρόνια. Ερωτηθείς για το τι μπορεί να προκύψει αν η αποστολή κλείσει, απάντησε «Τίποτα».

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι από την 1η Ιουλίου, ο ετήσιος προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 53 εκατομμύρια δολάρια, έχοντας λάβει χτύπημα περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων από το προηγούμενο έτος. Από το συνολικό ποσό, οι κυπριακές και ελληνικές κυβερνήσεις πληρώνουν σχεδόν το ήμισυ. Το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών στις δαπάνες του ΟΗΕ για την αποστολή είναι περίπου 28 τοις εκατό […]. Έτσι τα χρήματα δεν φαίνεται να είναι το κύριο κίνητρο των ΗΠΑ. H Χάλεϊ κατέστησε σαφές από την άφιξή της στον ΟΗΕ ότι χρειάζεται αυστηρή εξοικονόμηση, ξεκινώντας από τις αποστολές διατήρησης της ειρήνης και ότι πρέπει να συνοδεύονται από ειρηνευτικές προσπάθειες. «Η Χέιλι και η ομάδα της δεν έχουν προσφέρει σχέδιο ειρήνης για την Κύπρο, ωστόσο», είπε ένας διπλωμάτης.

«Η εφαρμογή τετελεσμένων στις αποστολές διατήρησης της ειρήνης μπορεί να είναι αφελής, ειδικά εάν ο τερματισμός τους μπορεί να οδηγήσει σε αιματηρές συγκρούσεις», σημειώνεται.

Top